Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Nem tökéletes, de jobbat még nem találtak ki

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Folytassuk akkor az eszmecserét a honi politikai földindulásról. Bevallom, szívből örülök neki, hogy minden ellenére, a 14 éve tartó Mordor ellenére igenis tudunk és akarunk beszélgetni, vitázni, érvelni, vannak kérdéseink és vannak kétségeink. A minapi cikkre is bőséggel érkeztek reakciók, íme az egyik Istvántól:

Kedves Edgar, csodálkozik, hogy az emberek gyanakvóvá válnak egy új ” üstökös ” megjelenésekor? ” Nyugtával dicsérjük a napot ” a közmondás szerint. A ” faló ” a mindent faló trükkje is lehet, nem gondolja? Nálunk anno azt mondták, hogy ” akinek a kása egyszer megégette a száját az később megfújja ” úgyhogy nem árt óvatosnak lenni az új „csillaggal”. Van idő a választásokig gondolkodni, az üstökösnek meg bizonyítani hogy ŐSZINTE,és nem „faló”, mint a hörcsög. A lölő is ártatlannak nézett ki és mi lett belőle? Őszintén remélem, hogy reagál a kételyeimre.

Nem, egyáltalán nem csodálkozom. Sőt, helyesnek és hasznosnak tartom a gyanakvást, az elővigyázatosságot és az óvatosságot. Nekem is bőséggel vannak kétségeim, mindannyiunknak vannak a szerkesztőségben, és ahogy látom, azon kívül is. Helyes, másként nem is szabad lennie, mert a másik út a kritikátlan rajongás, ami legalább annyira káros, mint egy fertőző, halálos kór. Káros a rajongóra nézve, mert nem fogja érzékelni a valóságot, de káros a rajongás tárgyára is, hiszen egy idő után el fogja hinni, hogy tévedhetetlen, eszébe sem jut meghallani a kritikát, végül elveszíti a kapcsolatát a valósággal. Innen kezdve már csak rombolni tud akkor is, ha nem ez volt az eredeti cél. Én úgy gondolom, Magyar Péterben nem kell megbízni, azt kell nézni, mik a következményei a felbukkanásának. Tehát azt, hogy mit okozott a honi politikában, és az a demokrácia szempontjából hasznos, avagy káros.

A politikusok – még a rossz szándékúak is – taktikáznak. Tegyük hát azt mi, választók is. Nézzük, mit veszíthetünk és mit nyerhetünk! Itt van például ez a trójai faló-elmélet. A kérdés az, hogy amennyiben úgy gondoljuk, hogy Magyar Péter a legendák üreges belsejű paripája, ki akar becsempészni általa kicsodát és hová? Az ugye általánosságban véve nem lehet kétséges senki előtt, hogy az ellenzéki pártoknak sem külön-külön, sem összefogva nem sikerült sem kormányt váltani, sem megszorítani a Fideszt, sem kicsavarni a kezéből a kétharmadot. Azt is kijelenthetjük – már csak azért is, mert sajnos igaz -, hogy mindazok, akik bármelyik ellenzéki pártra adták a voksukat – és itt most a szavazni hajlandó emberek durván feléről beszélünk – képviselet nélkül maradtak, hiszen az általuk választott párt semmit, egyetlen egy javaslatot sem tudott még csak tárgysorozatba sem venni, nem hogy elfogadtatni. Lehet itt jönni az ezernyi kifogással, közöttük azzal, hogy de a Fidesznél a kassza kulcsa, a parlamenti kétharmad tehetetlenné teszi az ellenzéket, a Fideszé a média. Ez mind igaz is, a kérdés az, hogy 14 év alatt hogy nem sikerült legalább a kétharmadot megtörni? Ennyi bénázás ilyen hosszasan elfogadhatatlan. Ha az ellenzéki pártok és politikusok alkalmatlanok, akkor azért, ha nekik így megfelel, hiszen csak a személyes egzisztenciájuk érdekli őket, akkor azért, ha suttyomban megállapodtak a Fidesszel, akkor meg azért. Tehát a kérdés; ki a trójai faló, és ki akar kit becsempészni a segítségével és hová? Bevallom, én nem lelem a választ. Kering az az elmélet, hogy Magyar titokban Orbán embere. Oké, tételezzük fel ezt a verziót. És tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon Orbán Viktor mit nyer a dolgon? Ledarálja Magyar az ellenzéki pártokat? Ha valami, ez asztán nem érdeke Orbán Viktornak. Hiszen az ellenzéki pártok bénultak és súlytalanok, semmiképpen nem gátolják őt semmiben, ellenben ők szolgáltatják a díszletet az illiberális demokráciához. Hiszen fel sem merülhet sem az Európai Unióban, sem máshol, még a magyar választók egy részének a fejében sem, hogy ez egy diktatúra. Nem lehet az, hiszen vannak ellenzéki pártok. Ezeket Orbánnak elemi érdeke megtartani, ha el akarta volna pusztítani őket, talált volna ezerszer egyszerűbb, gyorsabb és főként csöndesebb megoldást.

Tudom, az is egy érv, hogy Magyar az ellenzéki pártoktól is hoz el szavazókat, a Fideszt ez nem annyira gyengíti, mint az ellenzéket. Ez sem igaz. Szoros eredmény esetén a bizonytalanok döntik el a választást. Azok, akiket sem az ellenzéki pártok, sem a Fidesz nem tudott soha megmozdítani, Magyarnak sikerült. És nekik aztán mondhatja egy adott pillanatban, hogy legyenek kedvesek, szavazzanak már mégis a Fideszre, abban a pillanatban el is veszítette őket. Tehát én sehol nem látom, mi a fene érdeke lenne akárkinek Magyar Péter felívelése. Az a kifogás vele szemben, hogy bosszúból csinálja, amiért a felesége elvált tőle, és elveszítette a zsíros állami állásait? Na és akkor mi van, ha így van esetleg? Mármint választói szempontból mi van, amikor nem erkölcsi alapon mérlegelünk, mert nem barátot és nem is társat választunk, hanem taktikusan és reálisan gondolkodunk, ahogy azt egy jó üzletember, de ahogy egy politikus is teszi? Nézzük onnan a dolgot, hogy nekünk, országlakóknak, akik változást akarunk, van-e bármi veszítenivalónk, illetve mit nyerhetünk! Szerintem veszítenivalónk már nincs, pontosabban egyetlen egy kincsünk maradt még, az uniós tagság. Minden mást már bedarált, megfertőzött az orbánarcú fideszes diktatúra. Ezt már csak lebontani lehet, javítani nem. Mit nyerhetünk? Mindent. Ha csak a kétharmadot sikerül kiütni a diktátor kezéből, az már ezernyi lehetőséget nyit meg a rezsim lebontására, hiszen többé nem dönthet mindenben Orbán Viktor, maga előtt tolva a parlamenti kétharmadot. Ha több történik, ha sikerül a kormányrudat is kicsavarni az enyves kezekből, akkor megnyílik az út egy normális ország felépítéséhez.

Hogy Magyar Péter akar diktátor lenni Orbán Viktor helyett? Olvasom ezt az érvet is. Egyszerű a válasz; ez csak rajtunk múlik. Nem kell engedni. Tételezzük fel, hogy akár előrehozott-, akár normális választáson sikerül leváltani a Fideszt. Azt azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy Magyarnak kétharmada lesz első nekifutásra. Bárki győz, koalícióra kényszerül. És azon a ponton kell biztosítani a demokrácia alappiléreit, melyek közül több benne is van egyébként Magyar Péter ígéreteiben. Az uniós ügyészségbe való belépést, a miniszterelnöki poszt két ciklusra való korlátozását és – szerintem – annak biztosítását, hogy senki ne kerülhessen hatalomra kétharmaddal, mindenképpen koalíciós kormány legyen, ahol minden választópolgárt képvisel a pártja. Ezt jól kell szabályozni, mert elméletben most is koalíció van, a valóságban nem annyira látható KDNP-nek az a szerepe, hogy ezt az illúziót fenntartsa, ahogy a parlamenti bohóckodásnak is az a funkciója, hogy a demokrácia látszatát fenntartsa, amihez az ellenzéki pártok szolgálnak díszletül. Ha mindezt összevetjük, szerintem az marad a végére, hogy mindegy, mi motiválja Magyar Pétert, de jelenleg nincs, és az elmúlt 14 évben nem is volt senki más, aki képes lehetett volna lebontani a NER-t. Ő pedig képes lehet erre, ha azok, akik változást akarnak, segítik ebben. A nap végén pedig majd ugyenezek az emberek eldönthetik, hogy marad-e a politikában, ha igen, milyen szerepkörben, vagy találnak alkalmasabb jelöltet. Azt kell észben tartanunk, hogy nekünk VAN beleszólásunk a saját jövőnk alakításába, a sorsunkért magunk felelünk. Meg tudunk szabadulni Orbán Viktortól és bandájától, ha akarunk, és meg tudunk szabadulni Magyar Pétertől is, ha akarunk. Most nem itt tartunk, hanem ott, hogy használjuk azt a lehetőséget faltörő kosként, akit Magyar Péternek hívnak, mert veszítenivalója csak a kormánypártnak és csak a parlamenti pártoknak van. Nekünk nincsen. És még a jelenlegi ellenzéki pártok szimpatizánsai is csak nyerhetnek a dolgon, hiszen a pártjuk munkára kényszerül, versenyre kényszerül, ami nem fordult elő velük másfél évtizede. Kihozhatják magukból a legjobbat, vagy kihullanak a rostán. A demokrácia így működik máshol, ideje lenne nekünk is kipróbálni. Nem tökéletes, de jobbat még nem találtak ki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.