Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kevesebbet kellene hazudni és többet dolgozni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akik arra születtek. címmel álláslehetőségeket bemutató országos rendezvénysorozat indult leendő pedagógusoknak kilenc, tanárképzést folytató felsőoktatási intézmény részvételével.

    Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kedd délelőtt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az első ilyen rendezvény Szegeden volt a múlt héten, a sorozat a jövő szerdán Debrecenben, az azt követő héten pedig Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatódik, és ősszel további nyolc helyszínen várják a hallgatókat az állami, magán, egyházi és önkormányzati fenntartókkal.
    „A cél, hogy összekössük a leendő munkavállalókat az oktatási intézmények fenntartóival, másrészt megerősítsük őket abban, hogy számítunk rájuk, a tudásukra, a felelősségtudatukra, hivatástudatukra” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
    Véleménye szerint ha a munkáltató kifejezi a támogatását, a hallgatók pedig megismerik, milyen intézmények közül választhatnak, sőt lehetőségük is lesz meglátogatni az adott intézményeket, könnyebb elköteleződniük.
    A pályakezdő pedagógusokkal kapcsolatban Balatoni Katalin kiemelte, lelkesen mennek be az intézményekbe, „a fenntartóktól azt kérjük, adjanak lehetőséget, hogy a fiatalok szárnyakat bontogassanak, adjanak teret annak (…), amit megtanultak”.
    A helyettes államtitkár kijelentette, az utánpótlást tekintve Magyarország jó helyzetben van, bár a munkaerőhiány Európa-szerte jelentős problémát okoz, mindent megtesznek, hogy vonzóvá tegyék a pedagóguspályát, és megérje itt dolgozni. Ennek eredményei már rövidtávon is látszanak; idén rekordszámú fiatal – több mint tizenhétezer – döntött úgy, hogy ezt a pályát választja, az idei felvételi adatok szerint a második legnépszerűbb terület a pedagógusképzés – közölte.
    Kitért arra is: „hivatástudatot nem lehet vásárolni”, ahhoz, hogy valaki pedagógus legyen, elhívatásra, motivációra van szükség, „de nincs még egy pálya, ahol ennyi pozitív visszacsatolást lehet begyűjteni”.
    A kormány részéről megvan a megbecsülés – hangoztatta Balatoni Katalin, utalva az új pedagógus-életpályára, illetve a „történelmi mértékű” béremelésre. Hozzátette ugyanakkor, arra is szükség van, hogy a pedagógusok „odahelyezzék magukat”. Az jogszabályban nem elrendelhető, hogy a társadalom hogyan viszonyuljon a pedagógusokhoz – jegyezte meg, hozzáfűzve, „az elmúlt években voltak, akik rengeteget ártottak ennek”.
    A helyettes államtitkár a kormány céljának nevezte, hogy megmutassa, ott áll a pedagógusok mellett. Közös a cél, „együtt kell dolgoznunk a köznevelés jövőjéért” – jelentette ki.
    Az M1 aktuális csatornán Balatoni Katalin a rendezvénysorozatról elmondta, szeretnék első munkahelyhez segíteni a fiatalokat, azzal, hogy már előre megismerjék az intézményeket, belelássanak a működésükbe.
    Arról is beszélt, fel kell készíteni a hallgatókat arra, hogy a felgyorsult világ kihívásaira válaszolni tudjanak. A jelen és a jövő pedagógusainak is meg kell tanítani, hogy folyamatosan képezzék magukat, akár évről évre szükséges újratervezni a módszereket, eszköztárakat – emelte ki Balatoni Katalin. (MTI)

Az igen! Nem tudom, mibe került ez a rendezvénysorozat – ismerve a NER technikáját feltételezem, hogy igen sokba -, de annyi eredmény várható tőle, mintha Balatoni Katalin nekilátott volna falvédőre hímezni a szlogent. Nem meggyőzni kell az elhivatott pedagógusokat arról, hogy ők elhivatottak. Ezt maguktól is tudják, ahogy alighanem állást is találnak, miután rengeteg a betöltetlen pedagógusi állás országszerte. Szóval nem meggyőzni kellene őket, hanem megfizetni. Mert lehet bármennyire elhivatott valaki, ha nem tud megélni, nem tud családot alapítani, vagy eltartani a gyerekét, akkor fájó szívvel, de más szakmát fog választani. A történelmi mértékű béremeléssel pedig főként nem kellene hencegni, miután éveken át óbégatott a kormány, hogy annyira nincs pénz, nem tudnak fizetést emelni, ha Brüsszel nem ad hozzá forrást. A történelmi mértékű béremeléssel még az infláció miatti fizetésromlást is alig tudták ellensúlyozni. Kevesebbet kellene hazudni és többet dolgozni, mindjárt nem kellene kampányban győzködni a fiatalokat, hogy menjenek már pedagógusnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.