Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Első lépésnek jó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Hornung Ágnes közleménye szerint Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel; a kormány célja, hogy az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket.

A Családokért Felelős Államtitkárság már 5. alkalommal hirdette meg az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó pályázatát: a 100 millió forint keretösszegű kiírásra civil szervezetek jelentkezhetnek július 1-jéig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázati felületén, a www.nktk.gov.hu oldalon.

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet nem életmódbeli tényezők idéznek elő, hanem az immunrendszer működésének zavara okozza.

 Magyarországon évente 250-300 újabb gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszorosa a 30 évvel ezelőtti számnak és egyben azt is jelenti, hogy ennyivel több gyermek kap időben segítséget cukorbetegsége karban tartásához.

A közlemény szerint a kormány az elmúlt években több intézkedést is hozott a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok támogatása érdekében: egyebek mellett megemelte az inzulinpumpa-tartozékokra, távadókra, szöveti cukor folyamatos mérésére szolgáló szenzorokra, ketonmérő tesztcsíkokra járó társadalombiztosítási támogatást. Emellett 2020 januárjától jogosulttá váltak gyodra, valamint ápolási díjra azok a családok, amelyeknél ez az 1-es típusú diabétesz miatt indokolt.

Az ötödik alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy az 1-es típusú diabétesz jellemzői, a kezelés lehetséges módjai a lakosság széles körében ismertté váljanak, így az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, valamint a lehetőségeik tovább bővüljenek.

A pályázatra olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban az 1-es típusú diabéteszesekkel kapcsolatban fogalmaztak meg alapfeladatot. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Tavaly 23 szervezet nyert el támogatást. Az immáron ötödik alkalommal meghirdetett pályázatnak köszönhetően számos, a gyermekeknek és a családjuknak, valamint az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőtteknek – például óvodapedagógusoknak, tanároknak – szóló kiadvány, tájékoztató anyag jelent meg, valamint számos rendezvény valósult meg, ezzel is segítve az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket és családjukat – áll a közleményben. (MTI)

Helyes, ez a pénz jó helyre megy. Már persze csak akkor, ha valóban olyan civil szervezetekhez kerül, akik komolyan veszik ezt a fontos munkát, és nem a csókosok frissen alapított szervezetei szippantják fel a pénz nagyobb részét, ahogy az ebben az országban általában lenni szokott. Tételezzük fel, hogy most nem történik ilyesmi, minden fillér hasznosul. Ám én úgy gondolom, ezzel még messze nem ért véget a kormány, így az állam feladata sem. Ugyanis meg kellene oldani – sőt, már régen meg kellett volna oldani -, hogy ezek a gyerekek azonos módon élhessenek, mint egészséges társaik. Ennek alapfeltétele lenne, hogy a bölcsődében, óvodában, iskolában legyen a cukorbeteg gyerekek számára kialakított menü, hiszen a betegségük kezelésének, szintentartásának alapja a diéta. Egy ilyen gyerek nem ehet krumplistésztát, sem csirízesre lisztesített főzeléket agyoncukrozott csokis piskótával, és nem elég nekik a napi három étkezés. Amúgy a többi, egészséges gyereknek is előnyére válna a diabéteszeseknél alkalmazott diéta, ami valójában egészséges étrend, nem más. A cukor kerülése, a fehérliszt mérséklése, sok zöldség, optimális mennyiségű gyümölcs, saláták, olajos magvak, hal, sovány hús. Csak hát ez sokba kerül – mondja a szakember, aki meg sem próbál változtatni a dolgokon -, holott már bebizonyosodott, hogy a szar kaja kerül sokba, mert a fele megy a szemétbe. Ott, ahol már bevezették az önkiszolgáló büféket, sokkal kevesebb a kidobott étel, a gyerekek jobban és jobbat esznek, nem drágább a fenntartásuk, mint egy átlagosan ócska ételt szolgáltató nagykonyhának, viszont sokkal egészségesebb alapanyagokból tudnak dolgozni. Ehhez képest egy diabéteszes gyerek szüleinek kálváriát kell járniuk, mert kérelmezni kell, hogy a gyerek vihessen be saját ételt – hiszen a menzakaját nem eheti, így viszont meleg ételhez nem jut, csak majd otthon, este -, és ha az ovi, vagy iskola nem engedélyezi, akkor úgy járt. Az pedig a pedagógus belátásán és jóindulatán múlik, hogy a gyerek ehet-e a szabott időn kívül, amikor neki ennie kell az inzulin miatt. Szóval második körben ennek a kérdésnek kellene nekifeszülni, talán még sok pénzbe sem kerülne. Vagy ha igen, akkor erre kell találni forrást. Ha nem megy, el kell menni más országokba tanulmányútra, ahol működik a dolog. Angliában például külön étrend van vegáknak, vegánoknak (holott ezek nem betegségek, csak hülye flanc sok honi gondolkodó szerint), cukorbetegeknek, azoknak, akik allergiások valamire, vagy intolerancia áll fenn náluk. És ez ott természetes dolog, működik, talán érdemes lenne kideríteni, hogyan csinálják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.