Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hol tarthatnánk, ha nem itt tartanánk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fizesse vissza az iváncsai akkugyár az állami támogatást! 

Sajtóinformációk szerint pénteken több száz embert bocsátottak el az iváncsai akkugyárból. Az SK Innovation iváncsai gyára kiemelt beruházásként több mint 700 milliárd forintból valósult meg, melyből legalább 170 milliárd az állami támogatás, a közpénzből a gyár javára végzett infrastrukturális beruházásokkal együtt. Egy munkahelyre vetítve 87 millió forinttal támogatta az állam a beruházás megvalósulását – ez tizenötször annyi, mint amiben egy magyar kisvállalkozás reménykedhet.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy tisztázza, pontosan hány munkavállalót bocsátottak el, és az elbocsátások milyen arányban érintették a magyar és a külföldi munkavállalókat.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal követelje vissza az iváncsai gyár állami támogatását, hiszen pontosan látszik, hogy az akkumulátorgyárak sem a környezetvédelmi, sem a munkavédelmi szabályokat nem tartják be, az állami támogatásokat pedig valós munkahelyek teremtésére kapták, nem pedig elbocsátásokra.

A támogatás visszakövetelésének feltételeit az LMP országgyűlési határozati javaslatban terjesztette az országgyűlés elé, melynek támogatását elvárjuk a kormánypárti és az ellenzéki képviselőktől is.

Az LMP továbbra is követeli a kiemelt beruházásokat lehetővé tevő törvényi részek eltörlését, ami a legfőbb eszköze az ilyen káros beruházások áterőltetésének.

LMP (MTI-OS)

Nyilván nem fogja visszafizetni, sőt, aligha fog érdemben foglalkozni az üggyel a fideszes bátorok gyülekezete, vagy a fideszes kormány. Azon azonban érdemes lehet elgondolkodni, hogy amennyiben a magyar kis- és középvállalkozások és akár az egyéni vállalkozók akár csak töredék támogatáshoz juthatnának – nem is feltétlenül közvetlen támogatások formájában, hanem például úgy, hogy az első 1-2 évben nem adóztatnák őket rommá, hogy a munkahelyteremtésért járna valamiféle kedvezmény, hogy az állam beszállna bizonyos esetekben – gondolok arra például, hogy ahol gyümölcs-, és zöldségtermesztéssel foglalkozik több gazda, segítenének az infrastruktúra kiépítésében, hűtőház, tároló, feldolgozó létrehozásában, de millió más esetben is viszonylag kevés ráfordítással komoly eredmény lenne elérhető -, már hol tarthatnánk. Hol tarthatna akkor ez az ország, ha nem a német, kínai, koreai gyárosokat tömné pénzzel a kormány, hanem a saját polgárai boldogulásán ügyködne ilyen nagy lelkesedéssel. Mármint akkor is, ha azt a vállalkozót nem Tiborcznak, Orbánnak, Mészárosnak hívják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.