Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A néplélek rezgése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Molnár Bálint minapi írása így kezdődik:

Lehet, hogy nem először írjuk le, de most megint aktuálisnak tűnik: hatalmas hiba volna alábecsülni azt, hogy a Fidesz mennyire pontosan érzi tizennégy éve a néplélek rezgését, vagyis az ő olvasatukban azt, hogy soha nem lehet eléggé hülyének nézni a mimagyarokat.

Minél többször olvasom ezt, annál inkább erősödik bennem,  hogy reagálnom kéne erre a szerintem téves, és másokat is megtévesztő elképzelésre.

Egyrészt már több esetben napvilágot látott, hogy a Fidesz nem érzi, hanem méri a dolgokat. Valószínűleg minden üzenetét először egy kontrollcsoporton leméri, és csak azt engedi rá a nyilvánosságra, ami a méréseken jól teljesít. Így máris nem olyan nehéz jól irányítani az embereket.

Másrészt csak érzés – nem láttam erre vonatkozó kutatást -, hogy a választási kétharmadot a falvak lakossága hozza össze a Fidesznek. Nem is kell mást tennie, mint a falvakban nyerni. Ez pedig nem nehéz, hiszen szinte minden falu a Fidesz kézben van, vagy a polgármester, vagy a testület többsége kormánypárti, ahol mégsem, ott a környező falvakat megnyerik, es máris övék a többség. És amíg ez így lesz, biztosítva lesz a kétharmad.

Állítom, hogy a 2026-os választás is most fog eldőlni, június 9-én. Miért? Mert a megfélemlített, leuralt, de ha „jól” szavaznak, akkor bőven támogatott falvak nem mernek szabadon választani két év múlva. Még ha lenne is akarat, a kiszolgáltatottság nagy úr. A félelem, hogy kirúgják az óvónőt, az önkormányzati alkalmazottat, a közmunkást, esetleg ellehetetlenítik a helyi vállalkozót. Ezeknek az embereknek a családtagjai is pontosan tudják ezt. De a romák is ugyanígy fontos részei a szavazógépezetnek. A fenyegetések, hogy nem lesz pénz, ha nem szavaztok megfelelően, működnek, hiszen Budapest mindenkinek a szeme előtt lebeg, mint példa.

Ezért rossz olvasni minden egyes alkalommal, hogy a Fidesz és vezetője mennyire érzi a néplelket, milyen profin csinálja a kampányt, mennyire nagyszerű  vezető a miniszterelnök, és így tovább. Miközben mindaz, amit tesznek, szinte kivétel nélkül kimeríti a választási manipuláció, sok esetben a csalás fogalmát, ezért magának az egész választának érvénytelennek kellene lennie egy valamirevaló demokráciában.

Nem lehet semmi más célja egy valamirevaló ellenzéki pártnak, mint hogy minden egyes pillanatban elmondja, hogy a választás nem tiszta, ezért érvénytelen. Nem lehet más feladatta az ellenzéknek nemzetközi szinten, mint hogy folyamatosan felszólítsa az Európai Uniót, hogy ne fogadja el egy tisztességtelen választás eredményét Az Európai Uniónak pedig ha valóban fontos a jogállamiság, akkor tudnia kellene, hogy a jelenlegi választási törvény és keretrendszer minden egyes része a mostani hatalom bebetonozását szolgálja. Ezért feltételül kellene szabnia, hogy csak egy új, demokratikus és tisztességes önkormányzati  választás lebonyolítása után ülhetnek be a képviselők az Európai Parlamentbe, mert addig az európai uniós választási eredményeket sem hajlandó elfogadni. Ez lehetne egy módja annak, hogy tisztességes választásra kényszerüljön a kormány.

A másik lehetőség pedig akkor jön el, amikor a falvakban az elkeseredettség nagyobb lesz, mint a félelem.

Rubicon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.