Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig az oktatási rendszer nem változik meg, addig nem érdemes csodákban reménykedni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A New York Times internetes oldalán megjelent egy cikk A választások rosszak a demokráciának címmel. Egy véleménycikkről van szó, amelyhez hasonló az Atlantic hasábjain is megjelent, de vélhetően igen sok kritikát kaptak ennek ellenére is, ezért a szerkesztőség megváltoztatta a címet. Pedig mint azt sokan tudják, egy véleménycikk mondanivalója nem minden esetben tükrözi a szerkesztőség álláspontját, viszont fontosnak vélik azt, hogy vitára bocsássanak egy-egy elgondolást, hiszen nincs is jobb dolog annál, mint amikor az olvasók vitába szállnak egymással. A cél ilyen esetekben a párbeszéd lehetőségének megteremtése, amelyen keresztül az emberek jobban megérthetik egymást és ellentétes véleményeket ütköztetve akár változást is elérhetnek. Vannak fontos dolgok ezen a világon, amelyeket jó lenne vitára bocsátani, de kevés olyan lap létezik, amelynek olvasótábora elég nagy ahhoz, hogy ennek valódi tétje is legyen. A New York Times viszont egy ilyen lap, talán a világ legelismertebb hírújságja és online felülete, amelynek újságírói több Pulitzer-díjat nyertek, mint bármely más újság munkatársai.

De térjünk is vissza a felvetésre, amelynek alapját az adta, hogy a cikk szerzőjének véleménye szerint egyszerűen túl sokszor és túl sűrűn kell választania az amerikaiaknak, ami végső soron apolitikussá teszi őket. Különböző lehetséges változtatásokat vetett fel – mint hogy véletlenszerűen válasszák ki az ország új vezetőjét lottó segítségével –, amelyek nyilvánvalóan teljesen abszurdnak és elképzelhetetlennek tűnnek, de azért ne menjünk el a téma mellett ilyen gyorsan. Ne legyintsünk rá, hiszen az utóbbi évtizedekben már nem egy alkalommal vetették fel különböző országok pártjai, újságírói, véleményformálói, hogy változtatni kellene valahogyan a választási rendszeren. Most nem a választókörzetek átrajzolására gondolok, vagy arra, hogy változtassák meg úgy a választási törvényt, hogy egy párt kisebb győzelem esetén is teljes felhatalmazást kapjon (ugye, Fidesz?), hanem a 18 éves korhatár csökkentését, vagy azt, hogy 8 általános elvégzéséhez kötnék a választáson való részvételt.

Nyilván ezeket nem lehet és nem is szabad megszavazni, de azért érdemes úgy tekinteni ezekre a felvetésekre, hogy valami okuk csak volt. Ez az ok pedig nem más, mint hogy azt látjuk egyre több országban, hogy veszélyes vezetőket választanak meg maguknak a különböző nemzetek, amely vezetők veszélybe sodorják az utóbbi időszak békés évtizedeit. Orbán tökéletes példa erre, hiszen a számtalan korrupciós botrány, rossz kormányzás és választási csalás gyanúját vastagon felvető történés ellenére negyedszer is óriási fölénnyel nyerte meg pártja a választásokat, és ha így halad – márpedig minden jel szerint minden ugyanabba az irányba halad -, akkor jövőre, az önkormányzati választásokon sem lesz kérdéses az, hogy melyik párt jelöltjei fognak tarolni. Egyszerűen a magyarok többsége boldog azzal, amit Orbán művel, noha azért több millióan, sőt, Európa-szerte is sokan látják azt, hogy milyen komoly problémák vannak azzal, hogy Európa közepén egy korrupt autokrata van hatalmon.

Az Egyesült Államokban Donald Trump megválasztását követően merültek fel ezek a kérdések, hiszen az annak volt a bizonyítéka, hogy egy, a pozíciója által megkövetelt munkavégzésre teljesen alkalmatlan, hazudozó, vélhetően buta ember is képes hatalomra kerülni, ha van elég befolyásos barátja Washingtonban. Nem állítom, hogy Biden egy valóban alkalmas, jó amerikai elnök, de talán legalább annyi kárt nem okoz a társadalomnak, mint azt tette Trump, aki egyébként már készül arra, hogy a következő választásokat megnyerje, és újra hatalomra kerüljön. Az bizonyítéka lenne annak, hogy az amerikaiak nem tanultak a korábbi hibájukból és hozzánk hasonlóan – de akár a görögöket vagy lengyeleket is lehetne említeni – egy olyan kormánynak szavaztak bizalmat, amely bizonyítottan káros az ország egészére, a polgárok érdekeire nézve.

Talán ezen választói döntések miatt is merülhetett fel most az, hogy meg kellene változtatni a választási rendszert, hiszen a demokrácia kerül veszélybe. Véleményem szerint nem a rendszert magát kellene megváltoztatni, hanem a fiatalok oktatásába kellene sokkal többet belefektetni, és visszafogni a propagandagépezet működését. Képzeljük el, ha a skandináv országokhoz hasonlóan idehaza is vagy épp az Egyesült Államokban is tanítanák a demokráciát, a politika működését a fiataloknak? Hogy ahelyett, hogy egy több ezer éves könyv mendemondáit tanítják éveken keresztül az iskolában, mondjuk arra fektetnének hangsúlyt, hogy elmagyarázzák a fiataloknak, hogy miként is működik egy demokrácia, egy, a saját sorsa iránt felelős társadalom. Hogy mennyire fontos a szavazatuk és az is, hogy ez a szavazat egy átgondolt döntés legyen, ne pedig a propagandára hallgatva válasszanak új vezetőt.

Minden alapja az oktatás, amely nélkül nem lehet kitörni a sötétségből. Márpedig Magyarországon és az Egyesült Államokban is igen rosszak a közoktatásban tanulók eredményei, ami olyan nagyon nem zaklatja fel a kormányokat, hiszen úgy vélik, az oktatás annyira nem fontos, mint mondjuk a hadsereg fejlesztése, vagy újabb rendőrök szerződtetése. Lassan eljutunk oda, hogy az oktatás a legkevésbé fontos szegmensek egyike lesz a kormányok számára, és elcsodálkozhatunk majd azon, hogy az egyre butább társadalom egyre butább vezetőket és kormányokat választ magának. Elvégre olyan jelöltjei vannak egy országnak, amilyeneket annak társadalma kitermelt. Márpedig az Egyesült Államok Donald Trumppal és Joe Bidennel nem nagyon dicsekedhet, mint ahogy mi sem Orbán Viktorral vagy éppen Gyurcsány Ferenccel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.