Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ő velünk igen, más vele ne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Európai parlamenti (EP-) képviselők levélben fordultak az EP elnökéhez, amiért az előző héten három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) ellehetetlenítése érdekében, majd kijelentették: „nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat”.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arról tájékoztatott, hogy Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a múlt heti brüsszeli konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez. A levelet Gál Kinga és Győri Enikő magyar, Ryszard Legutko és Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Rob Roos holland, Hermann Tertsch spanyol és Tom Vandendriessche belga európai parlamenti képviselő írta alá.

A levél aláírói arról tájékoztatták az európai parlament elnökét, hogy az Edmund Burke Alapítvány által rendezett konferencia résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban „példátlan inzultus érte”.

Felidézték, hogy az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt. A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, melyet azonban a rendezvény kezdete után nemsokkal megszállt a rendőrség. Erre az után került sor, hogy a kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására „a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal” – írták. A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja – emlékeztettek.

„Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál” – szögezték le.

Kijelentették: nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen „brutális” eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait. A levél aláírói felkérték Roberta Metsola EP-elnököt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket. (MTI)

Tudom, kissé unalmas lehet, hogy ugyanaz a mese, ugyanazokkal a szavakkal. Annyiban van jelentősége a dolognak, hogy még az EP-képviselők is a kötelezőt tolják, annyi szabad kezük sincs, hogy legalább saját megfogalmazásban adják elő a világszenzációvá duzzasztani remélt nagy botrányt.

Az kétségtelen, hogy nem kellett volna ilyen magas labdát adni a szélsőjobbnak és főleg Orbánnak – mert ő lovagol a dolgon nagy erőkkel -, de más szemszögből azért csak felvetődik a kérdés, ha ennyire védik a szólás-, vélemény- és lelkiismereti szabadságot ezek a harcos hazafiak, miért nem ismerik el a brüsszeli kerületeknek azt a jogát, hogy ők meg nem akarnak ilyen rendezvényt látni?

A gyülekezési jogról meg talán nem kellene ilyen harsányan huhogni úgy, hogy az Orbán-rezsim nagyban korlátozta azt a saját állampolgárai számára, akkor miért van felháborodva annyira, ha ez vele esik meg?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.