Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Volt olyan opció, hogy a vendégmunkások kiszorítják a magyarokat a munkahelyekről?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

– ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Aki azt is határozottan állította, hogy a vendégmunkások és a nem vendégmunkások között a fizetésekben, bérekben nincs különbség.

Az államtitkár hangsúlyozta, „azok a jogszabályok, amelyek most hatályba léptek, minden eszközt és módszert biztosítani fognak, hogy amíg van magyar, magyar állampolgárral próbáljuk a munkahelyeket betölteni”. Ehhez mindenféle támogatás meglesz, példaként az Ifjúsági garancia programot említette és jelezte, hogy hamarosan újabb programokat jelentenek be. Minden eszközzel segítenek azoknak, akik dolgozni szeretnének.

A közpénzmédia mikrofonállványának felvetésére, miszerint jelenleg 120 ezer vendégmunkás dolgozik az országban Czomba kitért a 65 ezres, harmadik országból érkező munkavállalókra vonatkozó kvótára és a szomszédos országokból érkező dolgozókra. Azt mondta, a kvótával védik a magyar munkaerőpiacot, ugyanis egy adott évben maximum ennyi – idén 65 ezer – engedélyt lehet harmadik országbelieknek kiadni. „Soha nem értük el egyébként a kvótát” – tette hozzá, szerinte idén sem fogják elérni a 65 ezres számot, hiszen tavaly például 62 ezer volt a kvóta és 40 ezer engedélyt adtak ki.

Az államtitkár közölte, hogy dolgozik még az országban 45 ezer ukrán és 5 ezer szerb is, akik nem tartoznak bele a kvótába. Ezt azzal magyarázta, hogy 2021-ben a magyar kormány hozott egy szabályt, amely értelmében a szomszédos országok esetében könnyített eljárással tudnak beérkezni és munkát vállalni az emberek.

Az ukránokról jelezte: dobbantó deszkának használják Magyarországot, ugyanis az a nagy létszám, aki korábban ide érkezett, annak egy jelentős része Nyugat-Európába tovább is megy. Példának állította Csehországot, ahol szintén 5 milliós a munkaerőpiac, amelyen csaknem 900 ezer harmadik országbeli vendégmunkás dolgozik. Vajon ők mit csinálnak másként, hogy kezelik ezt a helyzetet: mínusz vagy pozitív előjellel – tette fel a kérdést az államtitkár. (via MTI)

Mivel fogalmam nincs, hogy a csehek mit csinálnak másként, és olyan nagyon nem is érdekel, azt szeretném felvetni, hogy egyrészt örömteli, hogy az államtitkár úr, nem tette hozzá a fenti gondolatmenethez Hende Csaba kottájából, hogy amúgy aki nem dolgozik, ne is egyék, másrészt viszont az lenne a kérdésem, hogy akkor most hálával tartozik a magyar munkavállaló a kormánynak, amiért a harmadik országból érkező vendégmunkás nem veszi el a munkáját? Vagy felmerült ez a lehetőség is? Vagy felmerült, hogy a magyarok kevesebbet keressenek, mint a külföldiek? Vagy most ez valamiféle magyarázkodás, megnyugtatás a 2015 óta az idegen kultúrájúak ellen uszított magyar populáció számára, hogy nem kell beszarni, nem migráns az, hanem tisztességes munkavállaló? És most akkor mit akart mondani az államtitkár-költő úr, hogy örüljünk, hogy nem 900 ezer, csak 120 ezer? És ha már itt tartunk, az miért nem merül fel, hogy a külföldön kalandozó közel 800 ezer magyar hazacsábítása érdekében valamit tegyen az áldott jó kormány? Jó, fejezzem be a hülyeséget. Ahol az egyetemi oktató doktori fokozattal 270 ezer forintot keres nettóban, oda ki akarna hazajönni? Amúgy pedig ha az ukránok ugródeszkának használják Magyarországot (és ezt külön ki kell emelni, nehogy uszuljon a magyar), akkor lesznek szívesek legközelebb nem azt hazudozni, hogy a magyar kormány százezres, milliós nagyságrendben fogadott be ukrán menekülteket.

Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (k), Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (j) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszról az MKIK budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón 2024. február 13-án (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.