Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Aki szeretne ilyen országban élni, az el sem ment, vagy visszajött

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy fokozódik Magyarországon a nemzetközi helyzet, úgy kerülnek elő a jobbnál jobb fideszes politikusok, és ontják magukból az okosságokat. Most éppen Kubatov Gábor talált bele a százas kör közepébe, a párttársaira jellemző éleslátással és őszinteséggel. Merthogy szerinte:

Visszatérnek a kivándorolt magyarok! 🇭🇺
Gyurcsány Ferenc anno megmondta: „El lehet menni Magyarországról! Itt lehet hagyni minket, kérem szépen! Tessék!”
Sajnos több ezren meg is elégelték ámokfutását, számos fiatal itt hagyott minket. 📉
Mi továbbra is azt valljuk: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy akik kivándoroltak, visszatérjenek és újra egyesülhessenek magyar családok ezrei. Ehhez stabil jövőképet teremtettünk, egy biztonságos országot, amely a fiatalok boldogulásában és a családban látja a jövőt. 👨‍👩‍👧‍👦
Munkánk sikerrel járt! A KSH adatai szerint ugyanis 2020-ban 23 100 korábban kivándorolt, Magyarországon született állampolgár tért vissza, ami szinte megegyezik a 2019-ben megfigyelt 23 127 fővel! 📈
Külön jó hír, hogy ezzel a Magyarországon születettek vándorlási mérlege két éve hazavándorlási többletet mutat, azaz 2019 és 2020 között 5000 fővel többen jöttek haza, mint akik kivándoroltak. ☝🏻
Továbbra is támogatni fogjuk a kivándorolt honfitársaink hazatérését és segítjük őket itthoni boldogulásukban! 🤝

Ez tipikusan az a mondathalmaz, melyet sorról sorra, különösebb erőfeszítés nélkül lehet – és talán fontos is – cáfolni. Nem tehetek róla, a nyíltszíni hazugságok többnyire ezt hozzák ki belőlem. Kezdjük mindjárt az elején.

Gyurcsány Ferenc soha nem a munkavállalóknak, nem is az ország polgárainak mondta, hogy el lehet innen menni. Nem szeretném ismét leírni, ebben a 2016-os írásomban már megtettem. Most olyasmit csinálok, ami egyébként nem szokásom, önmagamat idézem:

A pontos történet röviden: A nagyiparosok érdekeit képviselő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökeként (figyelem!) SZÉLES GÁBOR (igen, aki ki-be kapcsolgatja a gravitációt, miközben egy percre sem távolodik el túlságosan Orbán Viktor ülőfelületétől) kérte számon Gyurcsány Ferencen a tervezett – munkáltatókat érintő, a nagyvállalkozások profitját csökkentő – adóemeléseket és lényegében megfenyegette a miniszterelnököt azzal, hogy a jóval kedvezőbb adózást biztosító Szlovákiába fogják vinni a vállalkozók az érdekeltségeiket. Baromi hazafiasan tette ezt Széles Gábor, szem előtt tartva Magyarország, a magyar emberek, magyar nyugdíjasok és magyar dedek érdekét. A vállalkozásait és profitját érintő négy százalékos adóemelés hirtelen felülírta a gazdagon virágzó hazaszeretetet és a vállalkozásai Szlovákiába telepítésével óhajtotta zsarolni az akkori kormányt.

A nagyvállalkozók és Széles Gábor is pontosan tisztában voltak azzal, hogy két megoldás lehetséges. Vagy a vállalkozások profitjának megadóztatása, vagy a nyugdíjak és családtámogatások csökkentése. Ők inkább ez utóbbit választották volna.

Erre válaszolta Gyurcsány a következőket. Szó szerinti idézet:

“Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”

Nos tehát. A nagyvállalkozók féltették a pénzüket, nem nagyon akartak hozzájárulni az ország erőfeszítéseihez. Inkább azzal fenyegetőztek, hogy akkor majd jól elviszik a cégeiket külföldre. Erre volt válasz az, amit kiforgatva, hazug módon csócsál azóta is a fideszes propagandagépezet és az olvasni lusta, vagy az olvasottakat megérteni hülye táborlakó. Haladjunk tovább:

Ezt szintén Kubatov Gábor biggyesztette bele a posztjába, nem tudom, mi a forrás. Azt elfelejtette megjelölni. Matekozzunk! Mikor mondta Gyurcsány Ferenc azt az ominózus mondatot, mely Kubatov szerint oda vezetett, hogy elkezdtek elvándorolni az emberek? Segítek: 2006-ban mondta. Meddig volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök? 2009-ig. Mikor volt csúcson a kivándorlás a grafikon szerint? 2015-ben.

Haladjunk tovább a számokkal igen sok dologra megfejtést jelentenek. Mikor kezdett csökkenni az elvándorlási kedv? 2016-ban. Mi történt még abban az évben? Bejelentették és megszavazták a Brexitet. Mikor haladta meg a kivándorlást a visszavándorlás, legalábbis a statisztika szerint? 2020-ban. Mi volt 2020-ban? Járvány.

Azt hiszem tehát, hogy bátran megállapíthatjuk, nagyjából egy halom hazugságot és csúsztatást tálalt Kubatov Gábor a követőinek. Nem Gyurcsány miatt mentek el az emberek és nem akkor, amikor Gyurcsány-kormány volt. Már öt éve Orbán Viktor uralkodott, amikor az elvándorlás csúcsra járatódott. Az elvándorlás okai sokfélék. Vannak, akik egyszerűen meg akartak ismerkedni más országokkal, más népekkel. Mentek el azért is, hogy többet keressenek, az így szerzett többletjövedelmet félretegyék, majd itthon vállalkozást indítsanak, ingatlant vásároljanak. Volt, akit a kényszer hajtott, egyszerűen nem tudott itthon annyit keresni, amennyire szüksége volt. És vannak olyanok, akik főként politikai okokból távoztak. Hogy Kubatov is értse: szarul érezték magukat Orbán diktatúrájában. Pont.

A Brexit körüli bizonytalanság sokakat hazatérésre késztetett, hiszen nem lehetett tudni, mi fog történni. Végül a járvány idején is bizonyára többen jöttek haza, főként olyanok, akik még nem ágyazódtak be, nem volt biztosított a munkahelyük, a segély nem fedezte a megélhetésüket. Igaz, itthon még annyi segítségre sem számíthattak az államtól – konkrétan semennyire -, de akinek itthon vannak rokonai, van ingatlan és a család tudja őket támogatni ebben az időszakban, inkább ezt választották kényszerűségből.

Kubatov ünneplése ellenére tartok tőle, hogy az eddig elvándoroltak közül nem sokan fognak visszatérni. Nagy-Britanniában szinte biztosan maradnak azok, akik ott találták meg a számításaikat. Ők már kértek és kaptak állandó tartózkodási engedélyt, sokan már állampolgárságot is, vagy közel vannak hozzá. Megtalálták ott a helyüket, jónak találják a jövőképet, vannak, akik kiviszik a szeretteiket, és nagyon sok fiatal már ott alapított családot. Azért Nagy-Britanniáról beszélek, mert ott a Brexit miatt pontos számokat látunk, más országok esetében csak találgatni lehet, hogy hány honfitársunk él ott. Tartok tőle, a KSH statisztikákban azok szerepelnek, akik hivatalosan leadták a lakcímkártyát, TB kártyát, majd visszatérve újból igényelték. Ők vannak jóval kevesebben, mint ahányan ténylegesen elmentek.

Ahelyett, hogy Kubatov még ebből is megpróbál pártpropagandát faragni, élhetőbb országot kellene csinálni. Kezdésnek lehetővé kellene tenni a külföldön élő magyaroknak a levélben történő szavazást, hogy ne kelljen sokszáz kilométert utazniuk. Ha a külhoni magyarok esetében működik a dolog, bizonyára működne azoknál is, akik önként hagyták el az országot valamilyen okból, de fontos nekik az ország jövője. Vagy azért, mert majd tervezik, hogy visszajönnek, vagy azért, mert itt él a családjuk, vagy egyszerűen azért, mert szeretik a szülőhazájukat. Igaz, ők nem fognak hálából szavazni valaki mellett, aki megadta az állampolgárságot és nem fognak bosszúból sem szavazni. De legalább itt éltek, tudják, mi a valóság és mi a propaganda.

Aki szeretne ilyen országban élni, az el sem ment, vagy visszajött. Aki nem ilyen országot akar, az már elment, el szándékozik menni a jövőben, vagy megpróbál maradni, és változást elérni. Bármi történt és bármi fog történni, senkinek nincs oka hálálkodni a kormánynak. Egyetlen kormánynak sem. Amelyik kormány becsületes, az jól végzi a munkáját (de ez természetes, nem ad okot dicshimnuszokra), amelyik kormány becstelen, az meg szarul végzi. Ezen semmit nem változtat az, hogy ötezerrel többen vagy kevesebben jönnek vagy mennek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.