Május 14,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A társadalom peremén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 692,930 forint, még hiányzik 2,307,070 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

S a nép mégis mindenfelől csak
Megvetést és inséget lát.
Nem féljetek, szegény jó emberek,
Jön rátok is még boldogabb idő;

/Petőfi Sándor: Palota és kunyhó/ 

Április utolsó vasárnapja. Debrecen, Petőfi tér. A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete ahogy már több mint 13 éve teszi -vendégségbe hívta mindazokat, akik számára egy tányér töltött káposzta, friss kenyér is segítség hétvégén. 

Ennyi év után is megdöbbentő, hogy az ország második legnagyobb lélekszámú városában – miközben az elöljárók szerint száguld és megállíthatatlan a fejlődésben Debrecen – mennyien élnek egyik napról a másikra, kiszolgáltatottan, szegénységben, nyomorban, kitaszítva ezen a „gondoskodónak” nevezett településen. Ha ennek csak a fele igaz lenne, biztosan kevesebben szorulnának arra, hogy hétvégén ingyen ételért álljanak sorba. Pedig a sor most is olyan hosszú volt, hogy a Városházáról is látható volt. 

Sokan voltak most is, rengetegen. Borzalmas érzés volt látni, hogy folyamatosan jöttek a debreceni szegények, kisnyugdíjasok, több gyermekes családok vagy az utcán élők. A 11:00 órai kezdés előtt fél órával már kiosztottunk 150 sorszámot Az ételosztás végére 185 nehéz sorsú embertársunk jutott meleg ételhez.

Egy pillanatra érdemes belegondolni: közel 200 magyar ember, akik csak akkor lakhatnak jól a 21. században, Európa közepén, ha sorban állnak a civilek ételosztásán. Úgy gondoljuk, nincs ez rendben. Azok, akik tehetnének valami érdemlegeset, nem akarják meghallani a társadalom peremére szorult honfitársaink segélykiáltását. Meddig fogják még homokba dugni a fejüket? A nyomor már nemcsak kopogtat az ajtón, itt van mindenütt, része a mindennapjainknak.

A panaszok áradatát nem soroljuk, hosszú órákig lehetne, de minek. Értelmetlen lenne, sajnos igazából senkit sem érdekel. A mi vendégeink megtűrt páriák saját hazájukban, és így is érzik magukat: másodrangú állampolgároknak.

Akik napjainkban a debreceni utcákon járnak, láthatják, hogy a választási kampány jegyében egy párt teleszórta plakátokkal, molinókkal a várost. Mindezt valószínűleg közpénzből, nem gondoljuk, hogy a jelöltek saját zsebből finanszírozzák a nem csekély kiadásokat. Úgy hisszük, abból a pénzből, amelyet ez a párt csak a plakátokra költ, a mi vendégeink az év minden napján napi háromszori ellátást kaphatnának. Mert a plakátoktól még egyetlen éhes gyermek és felnőtt sem lakott jól. A valóságtól annyira elrugaszkodott az a javaslat, hogy a kampányra szánt milliókat fordítsák a nincstelenek támogatására? Szerintünk nem. Mi már többet nem tudunk tenni, elkeseredettek vagyunk annak láttán, hogy mennyien kénytelenek órákat sorban állni azért, hogy egy nyomorult tál meleg ételhez jussanak. Higgyék el, nem úri passzióból teszik.

Tisztelettel köszönjük mindenkinek a támogatását. Külön köszönjük a debreceni pékség segítségét, illetve annak a debreceni hölgynek a felajánlását, aki minden hónapban a térre hozta ajándékát a gyermekeknek. 

Az egyesület legközelebb 2024. május 26-án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel. Gyermeknap alkalmából a szüleikkel érkező gyerekeknek meglepetésekkel készülünk. 

Tisztelettel várjuk az adományokat az ételosztásra és Gyermeknapra.

• Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert – korlátlan mennyiségben-, gyümölcsöt, burgonyát, almát, olajat, tisztítószereket, gyermekjátékokat, könyveket, édességet;

• Várunk a gyermekeknek számítógépet, laptopot; 

• Várjuk debreceni éttermek, pékségek, élelmiszerüzletek, felajánlásait, 

• Nagy tisztelettel kérjük a debreceni tehetős embereket, segítsenek abban, hogy mind több rászorulót tudjunk megvendégelni. Nagy szükség lenne az adományaikra. 

Aki szeretne segíteni, támogatást felajánlani, ezen a telefonszámon jelezheti a hét minden napján: +36 30 9841 963

Banki átutalási lehetőség: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

Számlaszám – Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802, kérjük, a közleménybe írják be: ételosztás, 2024

Aki teheti, adója egy százalékával támogassa az egyesületet, adószámunk: 18994766—1—09 

Hisszük, hogy mind több debreceni honfitársunk szíve nyílik meg, és egyre nagyobb számban lesznek azok, akik segítik az egyesület munkáját. Meggyőződésünk, hogy az emberi jóságra és szeretetre talán még soha nem volt olyan szükség szeretett hazánkban, mint napjainkban. A gyűlölködés, a kirekesztés nem vezet sehova. Egy kis melegségre és emberségre minden felebarátunknak szüksége van. 

Bízunk abban, mind többen hallják meg Ferenc pápa üzenetét: „A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik. Napról napra erősebb az a kiáltás, mégis napról napra kevésbé hallatszik, mert elnyomja a kevés gazdag lármája, akik egyre kevesebben vannak és egyre gazdagabbak.”

Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület vezetője 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.