Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszélyhelyzetben bármit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mostantól háromszor annyi idő alatt adja ki az állam a közérdekű adatokat – állt az Index egyikk cikkének címében a minap. A kérdés szerintem az, hogy de mihez képest? Eddig mennyire tartották magukat az egyébként törvényi előírásnak számító 15 naphoz? MVM, EMMI, Mészáros Lőrinc és még lehetne sorolni azon intézmények, cégek vagy személyek nevét, akik nem hogy 15 napot követően, de sokszor akár több év leforgása alatt sem voltak hajlandóak kiadni a közérdekűnek számító adatokat. Perre mentek és megoldották, hogy évekig húzódjon a történet, addig, ameddig már embert nem érdekel a történet, hiszen az szinte jelentőségét veszítette. A 15 napos határidő a vicc kategóriájába tartozik, ezzel tisztában van szinte minden érintett, ezért óriási különbséget nem fog hozni az, hogy 3 év és 15 nap alatt kapják meg az érdeklődők az adatokat, vagy 3 év és 45 nap alatt.

De mégis érdemes odafigyelni az ilyen döntésekre, hiszen ezek mutatják meg teljes pompájában, hogy Orbánnak mire kellett a felhatalmazási törvény. A veszélyhelyzetre hivatkozva tologatja szépen a határidőket, amíg majd egyszer csak eljutunk addig, hogy törvénybe iktatják: senkinek nincs semmi köze az adatokhoz. Mert az nemzeti érdek, vagy csak mert egyszerűen titkosítják azokat 10-50 évre. Biztos, ami biztos alapon. Az egyébként meglepő módon a Magyar Közlönyben is megjelenő rendelkezés magyarázata igen vicces, ugyanis a következőket tartalmazza: Mindez (vagyis a fenti rendelkezés – szerk.) a veszélyhelyzet végéig marad érvényben, a rendelet szerint a koronavírusos betegségek megelőzése, megismerése, felderítése és továbbterjedésének megakadályozása miatt.  Vajon a TAO-pénzek elosztásának nyilvánosságra hozatala mégis milyen formában akadályozza a koronavírus elleni védekezést? Hát a megelőzéssel milyen kapcsolatban áll ez, a felderítésről már nem is beszélve?

Ránézésre is elég egyértelmű, hogy megkezdték a jogszabályok fércelgetését, amivel fontos nyomokat tüntethetnek el az érdeklődő szemek elől. A koronavírusnak semmi, de semmi köze nincs sem a bíróságok munkájához, sem pedig a hivatalok működéséhez, arról nem is beszélve, hogy elviekben már csökken a fertőzöttek száma. A kormány kommunikációja szerint már régen nincs veszélyhelyzet, a rendelkezéseket mégis szinte biztosan fenn fogják tartani még hónapokig, ha nem évekig. Ha esetleg 2022-ben nem kell választásokat tartani, az egy kiváló alkalom Orbánnak arra, hogy tovább erősítse hatalmát, a kérdés nyilván csak az, hogy menni fog-e neki. Ahhoz ugyanis, hogy ne pofáraesés legyen a járványt követően, arra lenne szükség, hogy kiváló gazdasági döntéseket hozzanak, márpedig eddig ez nem mondható el.

Már csak ezért is feltételezhető az, hogy bármilyen kellemetlenség esetén – például több tízezer éhes tüntető a Kossuth téren – a veszélyhelyzetre hivatkozva „megvédi” a törvényes rendet. Ha úgy látja, hogy elbaltázta a gazdaság helyreállítását, majd kamu indokokra hivatkozva továbbra is fenntartja a járványhelyzet miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. Ez nem volt titok, már az első perctől kezdve sejthető volt, hogy miért van szüksége arra, hogy minden más államtól eltérően időkorlát nélküli teljhalatmat szavaztasson meg saját magának. Orbán felkészült mindent eshetőségre, ugyanis történjék is bármi, ő a hatalmát biztosan nem fogja békés keretek között átadni. Mint tudjuk, a haza nem lehet ellenzékben, magyarul az ország nem kerülhet ismét ellenzéki vezetés alá, akkor ugyanis elérkezik a világvége.

Orbánék jó ideje próbálják elhitetni a társadalommal, hogy van a Fidesz és vannak a hazaáruló, libsi kommunisták, akik Gyurcsány vezetésével újfent a hatalomra vágynak, arra a hatalomra, amely Orbán Viktort illeti meg egy személyben. Olyan, hogy jogosan elégedetlen tömeg, nem létezik a kormánypártok szerint. Aki nem ért egyet a nemzetinek és konzervatívnak csúfolt politikával, az vagy vak, vagy teljesen hülye, más magyarázat erre nem lehet. Kövér folyamatos agresszív megnyilvánulásai is annak tudhatók be, hogy a kormánypárt képviselői, mindenféle rangú politikusai úgy érzik, a hatalom őket illeti meg, senki mást. Ők nem szolgálják a magyar népet, hanem szívességet tesznek mindanyiunknak azzal, hogy közpénzek milliárdjaiból teszik tönkre az egész országot. Nyilván ezért tartják felháborítónak, hogy a média vagy a jogvédő civilek vagy ellenzéki pártok érdeklődni merészelnek olyan adatok iránt, amelyek szerintük nem ránk, a társadalomra tartoznak. Ugyan az adófizetők állják a költségeket, mégis úgy érzik, hogy az a pénz őket illeti meg, és azzal is úgy bánnak, ahogy ők azt jónak érzik. A 15 napból tehát most 45 nap lett, aztán később az is elképzelhető, hogy már az sem lesz törvénytelen, ha a közérdekű adatigénylésre egyszerűen válasz sem érkezik. Mert nagyon úgy néz ki, hogy ez még csak a kezdet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.