Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemzeti szemétcsere

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez van, ha túl gyorsan pörgetem a híreket. Összemosódnak a dolgok a szemem előtt, mint amikor a vonat ablakán bámultam kifelé. Mármint abban az időben, amikor a vonat nem gyökkettővel hasított a Noé bárkájából származó deszkákra telepített síneken. Lehet hogy kicsit belegabalyodtam a mondandómba, de legalább a kedves és undok olvasók is átélhetik azt a lelki kínnal vegyes szédületet, amit én most kénytelen voltam átélni.

Úgy szoktam híreket olvasni, hogy rohamtempóban átnézek 10-20 portált és közben megtekintem az MTI friss kínálatát is. Most is így tettem, az MTI oldalán meg is ragadott egy hír. Ez:

A kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján hétfőn Budapesten.

A miniszter hozzátette, az idei önkéntes szemétszedési akció lesz az eddigi leghosszabb, ugyanis március 18-tól 24-ig tart. Az idén 8. alkalommal megrendezett esemény sorozaton 3240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes vesz részt.     Palkovics László szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye. Mindez alátámasztja, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelemben a vállalati szereplőknek, a gyártóknak is fontos szerepük van – jelentette ki a miniszter. (MTI)

Az egyik szememmel még Palkovicsot néztem a másik (lelki) szememmel azt láttam, ahogy macinaciban, inszeminátor-gumikesztyűben rendületlenül szedi a szemetet, közben a másik (vagy harmadik) szemem már meg is akadt a következő információn: megszűnik az Echo TV. Miután tudjuk, hogy az energia és propagandaelem nem szűnik meg, csak átalakul, jobban odapislantva máris megnyugodtam. Összeolvad a Hír Tv-vel. Amúgy szerintem nyugodtan össze lehetne lapátolni az PestiSrácokat a nyolcaskával, a Magyar Nemzetnek keresztelt Magyar Időket az Origóval és az összes megyei lappal, hiszen amúgy is ugyanaz van mindenhol és a megbízó, valamint a pénzforrás is azonos. Namindegy.

Mindeközben a harmadik (vagy negyedik? Már nem tudom, hol tartok) szememmel azt kellett látnom, hogy végveszélyben van a Magyar Krónika. Teszűzmáriám, hát mi van itt? Azt mondta Bencsik Gábor főszerkesztő, hogy nincs pénz. Igaz ugyan, hogy minden évben összecsordogált néhány tízmillió állami támogatásból, állami vállalatok hirdetéseiből, de a nyomda drága és több lapot osztottak ki ingyen iskoláknak és könyvtáraknak, mint amennyire igény lett volna mint amennyit sikerült eladni. És ő most – mármint Bencsik – értesítette az előfizetőket, hogy vagy lesz májusban Magyar Krónika vagy nem lesz. Bele se merek gondolni abba, hogy ezután honnan fogunk értesülni róla, hogy kinyílott a pitypang avagy semnem.

És most ugorjunk vissza a cikk elejére, ahol Palkovics mester nyakig gumikeszűben szedegeti a szemetet. És közben azt hirdeti, hogy össze kell fogni a szemét ellen, mert az csak közösen sikerülhet. Mondhatni kéz a kézben a kormány és a lakosság összefogásával. Nekem meg az jutott eszembe, hogy nem egy gesztusról lehet szó? Konkretizálom: a kormány két hasznavehetetlen lomot eltakarít és most mi jövünk. A lakosság. Most nekünk kellene gesztust gyakorolnunk és eltakarítani valami olyasmit, amit szemétnek érzünk. Hmmm… Mivel kellene kezdeni? Van esetleg valakinek valamilyen ötlete?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.