Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Így lettünk a bűnözők hazája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hamarosan Magyarország immár két körözött bűnözőnek is helyet adhat, hisz a magyar nagykövetek segítségével becsempészett Nikola Gruevski után immár Hernádi Zsoltot is nagy erőkkel keresik. Mind a ketten a kormány kegyét élvezik, így kérdéses, hogy valaha is felelniük kell-e tettükért. Gruevskit pár nappal ezelőtt sikerült hazánkba szöktetni a macedón törvénykezés elől, mely 2 év börtönre ítélte az Orbán Viktorhoz hasonló hatalmi rendszert kiépítő egykori miniszterelnököt. Hernádi Zsolt esete azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, ugyanis a MOL egykori vezetője még 2008-ban került gondba, amikor is a vádak szerint tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.

Ezt természetesen Hernádi tagadta, de ettől függetlenül 2011-ben megindult ellene a vesztegetés bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozás. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, melynek vezetője már akkor is a Fideszes Polt Péter volt, így a nyomozást természetesen bűncselekmény hiányában meg is szüntette. Csak úgy mellékesen kérdem, volt valaha olyan nem ellenzéki ügy, ahol Polt Péter bűncselekmény elkövetése miatt elítélt bárkit is? Én ugyanis nem igen emlékszem még csak hasonlóra sem.

Na de visszatérve a hírre, Hernádi ellen még 2013-ban adtak ki nemzetközi körözést, azonban ezt a magyar hatóságok megtagadták, hisz szerintük a fideszes Polt Péter nem talált semmit, így hát bűncselekmény sem volt. Két éve az Interpol körözési listájáról is lekerült Hernádi, azonban a horvát állam nem adta fel, és ez év augusztusában újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott körözést. Erről a tegnapi napon született döntés Dubajban, melynek értelmében újra lehetővé tették Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs megújítását.

Polt Péterék előbb csak simán megtagadták Hernádi kiadatását, ez év augusztusában, azonban a következőkkel indokolták a dolgot:

fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása

Hogy itt mégis miről van szó? Pontosan arról, amire gondol minden kedves olvasó: Polt Péter nem védhetné meg az immár másodszor is nemzetközi körözés alatt álló, Magyarországon tartózkodó Hernádi Zsoltot. A tisztességes eljáráshoz való jog Fidesz nyelven annyit tesz, megvédeni a „mi kutyánk kölykét” minden áron. Nincs az a bűncselekmény, amiért a Központi Nyomozó Főügyészség, vagyis egy személyben Polt Péter elítélne bárkit is, akinek valamilyen szinten köze van Orbán Viktorhoz, esetleg baráti köréhez.

Az pedig, hogy Hernádi Zsolt mennyire lehet sáros az ügyben, a következő sorok jól mutatják:

Figyeljetek, elmondok egy esetet, hogy mennyire más a mi helyzetünk, mint a magyaroké. Elutaztam Hernádihoz, mert ő nem hagyhatja el Budapestet. Kérdem, hány évet fogsz kapni? Ő meg laza, mosolygós, azt mondja: figyuzz, a jogászaim találtak valamit, hogy ha engem ebben az ügyben bíróság elé állítanak bármely EU-országban és az ítélet felmentő lesz, akkor ezt el kell, hogy ismerjék valamennyi EU-államban, s utazhatok Európában. Kérdezem: Magyarországon lesz ez az ügy? Azt mondja, hogy igen. Erre azt mondom, de hát ez eltarthat két-három évet is. Erre ő: már áprilisban ítélet lesz.

Ül mellette egy pofa, a jogi igazgató, egy felfuvalkodott alak, Ábel (Galácz Ábelről van szó, aki nem jogi, hanem csoportszintű értékesítési igazgató.). Ő (Hernádi) odafordul hozzá: Ábel, mondjad meg Jaceknak, ki lesz a vádló ebben a magyarországi perben? Erre az: a feleségem. Értitek? Képzeljetek el egy ilyen helyzetet! A feleség a vádló, felmentő ítélet, minden el van intézve. El tudjátok képzelni, hogy ez nálunk megtörténhet?

Ez a beszélgetés a lengyel lehallgatási botrányból származik, ahol Jacek Krawiec, a lengyel kőolajipari vállalat, a PKN Orlen elnöke beszélgetett Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi miniszterrel. A beszélgetést még 2014-ben az időközben beszántott Népszabadság közölte le, mellyel persze lehet vitatkozni, azonban az itt elmondottak nem állnak túl messze a később megtörtént események sorától. Hernádit itthon felmentette Polt Péter, mely ítéletet azóta is használva megtagadják meg kiadatását Horvátországnak.

Hogy végül mi lesz az ügyből, az kérdéses, ugyanis kizártnak tartom, hogy egy eddig a kormánygépezet által éveken keresztül védett üzletember kezét csak úgy elengednék. Ezzel tehát Gruevski mellett Hernádi lehet a második személy, aki ellen ugyan nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a kormány mégsem hajlandó együttműködni a külföldi hatóságokkal. Orbán Viktort ugyanis teljesen hidegen hagyja az ország nemzetközi megítélése, ameddig Lengyelország vagy épp Oroszország vezetésének kegyében járhat. Mint ahogy nem érdekelte őt az azeri baltás gyilkos szabadon engedése, majd hőssé avatása miatt kialakult botrány, úgy az sem fogja lázba hozni, hogy Magyarország immár két nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt bújtat. Ez ma Magyarország, a bűnözők hazája.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.