Május 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez is az ő lelkükön szárad

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 228,540 forint, még hiányzik 2,771,460 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Másfél hónap múlva kaphatja csak meg a szombathelyi járványügyi adatokat a város polgármestere, Dr. Nemény András. A településvezető azt írja a Facebookon, hogy azért kérte az adatokat Harangozó Bertalantól, a Védelmi Bizottság Elnökétől, hogy felelős döntést hozhasson a kötelező oltás előírásával kapcsolatban.

„Ezt a döntést maga a kormány hárította rá a polgármesterekre és a többi munkáltatóra.”

Nemény közérdekű adatigényléssel fordult a Védelmi Bizottsághoz. Válaszában Harangozó azt írta neki, hogy ezt csak 45 napon belül bírálják el, mert „a kérelem megválaszolása hivatalunk veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását veszélyeztetné”.

Ez sajnos megint nem vicc, ellenben véresen komoly. Valóban ezt válaszolták Szombathely polgármesterének, aki azért szerette volna megtudni a helyi járványügyi adatokat, hogy felelős döntést hozhasson. De nem, ellenzéki polgármester nem hozhat felelős döntést, mivel olyan adatokhoz sem juthat hozzá, amelyek alapvetőek lennének a sokadik hullám idején ahhoz, hogy az emberek élete és egészsége szempontjából a megfelelő döntést hozhassa. A sötétben tapogatózik, mivel a kormány továbbra is titkolja a járványadatokat, amelyeket csak a kormánypárti politikusoknak hajlandó kiadni. Igazi keresztény cselekedet. Pusztuljanak csak halomra annak a településnek a lakói, akik képesek voltak egy ellenzéki polgármestert megválasztani.

Erősek ezek a szavak? Lehet. De lényegében nem erről van szó? Nem elég, hogy a járványra hivatkozva elvettek milliárdos támogatásokat, vagy meg sem ítéltek olyan összegeket, amelyek egy járvány idején különösen fontosak lettek volna, de még a legfontosabb járványügyi adatokat is visszatartják csak azért, mert ők ezt is megtehetik. Könyöröghetnek a polgármesterek, ha azt adják ki fentről parancsba, hogy márpedig ezek az emberek nem kaphatnak adatokat, akkor ez így is lesz. Emberéletekkel szórakoznak, amit már a járvány kezdete óta megtesznek. A mai napig nem lehet pontosan tudni, hogy ennek a kicsinyes, bosszúálló viselkedésnek hány ember esett áldozatául, és talán soha nem is fogjuk megtudni. Nem fogjuk megtudni, hogy idős rokonaink, szeretteink azért haltak-e meg, mert a kormány büntetni kívánja mindazokat, akik nem rájuk voksoltak 2 évvel ezelőtt.

Sikerekről beszélnek, miközben a járványügyi adatok – legalábbis amelyekhez hozzáférhetünk – lesújtóak. A nem megfelelő átoltottság miatt ismét elszabadult a járvány, ami nem fordult volna elő, ha a kormány sikeres oltási programot folytat le. Sokan inkább az álhíreknek hisznek és annak, hogy természetes módszerekkel le tudják gyűrni azt a betegséget, amely az Economist elemzése szerint már legalább 17 millió ember életét követelte világszerte. Magyarországon messze nem olyan súlyos a helyzet, mint mondjuk Romániában vagy Ukrajnában, ahol az átoltottság borzasztóan alacsony, de még így sincs mire büszkének lenni, hiszen tőlünk nyugatra sokkal jobb számokat lehet látni, mivel ott sikeres volt az oltási program.

Az emberek megértették, hogy vagy beoltatják magukat és egyszer csak végetér a járvány, vagy tiltakoznak, akkor viszont a szigorítások újbóli bevezetésére lehet szükség. Nálunk is pont ez állt elő, ami miatt most szükséges lett volna, hogy Szombathely polgármestere megkapja a kért adatokat. Szüksége lett volna arra, hogy ezen adatok alapján helyes döntést hozzon a város polgárai számára. De nem érdeke a kormánynak az, hogy minél kevesebb ember essen áldozatául a járványnak, a fontos az, hogy a fideszes vezetésű városok jó számokat produkáljanak, és ha mondjuk Budapesten ismét elszabadul a járvány, akkor elővehessék Karácsony Gergelyt. Ennyire kicsinyesek, ezen nincs mit szépíteni.

A kormány felelőtlensége már eddig is vélhetően emberek ezreinek halálát okozta közvetett módon, amit a 30 ezres halálozási szám is jól mutat. Ahhoz képest, hogy mennyire kicsi Magyarország, ez a szám igen magas. Nem véletlen, hogy lakosságarányosan is sokáig vezettük a halálozási listát. Erről nem kívánt érdemben nyilatkozni a kormány sem korábban, sem pedig most, hiszen azzal beismernék a kudarcukat. Szerintük világszínvonalú volt a védekezés, sőt, a világ országainak is tőlünk kellene tanulnia. Kár, hogy ez a világszínvonal nem mutatkozik meg a számokon, sem oltás tekintetében, sem pedig az elhunytak számát illetően. Ha ezen bármit is változtatni akarnának, akkor nyilvánvalóan kiadták volna Szombathely polgármesterének a kért adatokat, és segítették volna munkáját.

Marad az állandó harc az alapvető, közérdekű adatokért és azért, hogy minden település a leghatékonyabban védekezhessen a járvány ellen. A kormány döntése alapján a tízezrek által megválasztott polgármester szava mit sem ér, miközben az ő feladata ezen emberek képviselete lenne. De hogyan képviselhetné őket és hogyan járhatna el az érdekükben, ha a kormány egyszerűen visszautasítja azt, hogy törvényi kötelezettségének eleget tegyen, és kiadja a birtokában lévő adatokat? És igen, átjrták úgy a törvényeket, hogy 45 nap múlva kelljen csak válaszolniuk, de akinek van egy kis esze, az nem fogadja el és nem törődik bele ebbe. Hiszen egyértelmű, hogy mi az oka annak, hogy nem adják át időben ezeket az információkat. Csak remélni merem, hogy a járványnak hamarosan vége lesz, és nem kell még több embernek meghalnia azért, mert a kormány haragszik az ellenzéki szavazókra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.