Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Biztonságérzet?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pintér Sándor szerint rohamosan javul a közbiztonság az országban, amelyhez nagymértékben hozzájárult a polgárőrség nagyszerű munkája. A belügyminiszter szerint továbbá sokat javult az emberek biztonságaérzete is. De lássuk konkréten az MTI által leközölt hírt:

Budapest, 2019. április 12., péntek (MTI) – A polgárőrség hatékonyan hozzájárul az ország közbiztonságának megerősítéséhez – hangoztatta a belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) küldöttgyűlésén pénteken Budapesten.

Pintér Sándor azt mondta: tevékenységüknek is köszönhető, hogy a 2010-es 430 ezerről 2018-ra 187 ezerre csökkent az országban elkövetett bűncselekmények száma. A miniszter felidézte: a közvélemény-kutatások szerint az emberek ma már biztonságban érzik magukat az otthonukban, illetve kisebb lakókörnyezetükben. Ez pedig – többek között – azon polgárőrök munkájának az eredménye, akik közvetlen kapcsolatban állnak a helyben élőkkel – értékelte, hozzátéve: a polgárőrök kiváló teljesítményt nyújtottak az illegális migráció elleni küzdelemben is. Segítségükkel 503 migránst fogtak el, illetve a polgárőrök több ezer jelzéssel segítették a határon szolgálatot teljesítő hatóságok munkáját – mondta Pintér Sándor.

Hogy a bűncselekmények valós számának csökkenéséről beszélhetünk, vagy pedig a statisztikák ismételt átírásáról, az talán már nem is kérdés. Egy sor olyan törvényt hozott az Orbán-kormány az elmúlt 9 évben, amelyek emberek tízezreit tüntették el a statisztikából, mint ahogy tették ezt korábban a szegényekkel is. Miközben persze valóban csökkenhetett az elkövetett bűncselekmények száma, az erről készült statisztikáknak mégsem igazán érdemes kérdés nélkül hinni.

  • A szabálysértési törvény 2012-es változása óta már nem 20 ezer forint, hanem 50 ezer forint az az értékhatár, amitől bűncselekménynek számítanak a vagyoni kárt okozó cselekmények. 50 ezer forint alatti kár esetén szabálysértésnek minősülnek. Így 2012-ről 2013-ra 60 ezer vagyon elleni bűncselekmény tűnt el a bűnügyi statisztikákból.
  • 2013 nyarán lépett hatályba az új Büntető Törvénykönyv, ami teljesen felborította a statisztika módszertanát, tartalmát és adatgyűjtési rendszerét is. Lettek például új tényállások, megszűntek régiek, megváltoztak definíciók és csoportosítások. Így esett például, hogy hirtelen 69 ezerrel csökkent az okirattal visszaélések száma. Ennek a varázslatos javulásnak az a magyarázata, hogy a Btk. változás előtt ha eltűnt egy iratokkal teli tárca, minden egyes irat külön bűncselekménynek számított, de most már összevontan kezelik ezeket.

Ha még ez sem lenne elég, az Indexnek nyilatkozó Kó József kriminológus a következőket mondta:

A regisztrált bűncselekmények számából nem lehet következtetni a bűnözés szintjére.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy noha lehetséges az, hogy az emberek ma már biztonságban érzik magukat az otthonukban, illetve kisebb lakókörnyezetükben, azonban sötétedés után, az utcára kilépve már nem. Olyannyira nem, hogy Mexikó után Magyarország következik azon a listán, ahol az OECD országok lakóit arról kérdezték, biztonságban érzik-e magukat, ha sötétedés után, egyedül sétálnak az utcán. A válaszadók 51%-a mondta azt, hogy nem érzi magát biztonságban, vagyis a többség fél. Az adat ugyan 2016-os – ennél frissebb adattal még nem rendelkezik az OECD – azonban már ez is 6 évvel a Fidesz-KDNP hatalomrakerülése után készült statisztika.

Hogy biztonságosabb hely lett-e Magyarország? Nem vennénk rá mérget…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.