Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszélyes játék az emberek folyamatos hergelése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint utaltunk erre egyik írásunkban, a fideszes Nézőpont Intézet felmérést készített a Magyar Nemzet számára, amiből kiderült, hogy ha most tartanák a választásokat, akkor a Fidesz nyerne. Az arány 51-43 lenne a fideszes intézet szerint, ami igen érdekes rögtön azután, hogy a Publicus felmérésből nemrégiben kiderült, hogy 4 százalékponttal magasabb az összefogásra készülő ellenzék támogatottsága, mint a kormánypártoké. De ugyanezt mérte az IDEA , a Závecz Research és a Medián is, ami igencsak gyanús. Mármint nem annyira utóbbiak, mint inkább előbbi eredménye. Orbán ugyan a járvány első körében szerencsés volt, ezért még növelte is támogatottságát, de mivel a járvány második hullámát borzasztóan alábecsülte, az okozott problémák miatt támogatottsága bezuhant. Mert takargatja a kórházakat és kozmetikáztatja a statisztikákat, az elég egyértelműen látszik, hogy régiós szinten elhibázta a védekezést, aminek több ezer ember esett áldozatául.

Ez nem túl meglepő módon meglátszik a számokban is, amit most azzal próbálnak palástolni, hogy felkérték saját intézetüket arra, hogy készítsenek ők is egy felmérést. Lehetőleg olyan eredménnyel, ami a Fidesz sé Orbán Viktor számára kedvező. A Magyar Nemzet szépen le is hozta az elemzést és ahogy kell, jött pár ezer lájk és megosztás. A gond csak az, hogy ez bőven kevés lesz, hiszen az átlagszavazó pontosan látja, ha anyja, apja vagy nagyszülei a vírus következtében meghalnak. És azt is érzékeli, hogy megszűnnek a munkahelyek, és már nincs miből ételt vásároljon a családjának. De azzal is tisztában van, hogy szociális támogatást szereznie szinte teljességgel lehetetlen, miközben évekig, évtizedekig fizette az adót. Itt egy platónyi tűzifa télen vagy egy kis rezsicsökkentés már nem fog működni, mint ahogy a teljesen megbízhatatlan Nézőpont kamu felmérése sem fog. Elég csak megnézni, hogy mi történt a budapesti főpolgármester-választás idején, amikor a Nézőpont szinte hetente közölt felméréseket:

  • Tarlós István népszerű, az ellenzéki összefogás teljes kudarc
  • Tarlós jelentősen vezet Karácsony előtt
  • A baloldali szavazók is Tarlós győzelmére számítanak
  • Tarlós István maradjon a főpolgármester, a legtöbb budapesti ezt akarja

Lehetne még folytatni a sort, de úgy hiszem, érthető mire is akartam kilyukadni. Tudjuk, mi lett a választás végeredménye, ami azóta is szúrja a Fidesz szemét. Karácsony, ha le nem is mosta Tarlóst, azért kellő méretű vereséget mért rá ahhoz, hogy legyen miért szégyenkeznie az állampártnak. A fenti példa is mutatja: attól, hogy folyamatos hazugságokkal bombázza valaki a közvéleményt, még nem fog igazán megváltozni az emberek gondolkodása. Az agymosás egyes dolgokban működik, de jól láthatóan ha egy politikai szereplő elveszíti támogatottságát, akkor nem elég erről egyszerűen hazudni. Ahhoz, hogy ezek a szavazók visszaszivárogjanak a kormánypárthoz, tenni kellene valamit.

Munakahelyeket létrehozni, csökkenteni az inflációt, kisegíteni a bajbajutottakat, megsegíteni az önkormányzatokat. Ehelyett a kormány további milliárdokat oszt a csókosoknak, az infláció továbbra is az egekben van, a nehéz helyzetbe került csoportokon pedig egyes helyi önkormányzatok vagy civil szervezetek segítenek, miközben ezeket igyekszik teljesen padlóra küldeni a nemzeti ügyek kormánya. A legutóbbi terv szerint a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik, ami az önkormányzatok bevételének súlyos csökkenését fogja okozni. Teszik ezt az után, hogy már így is százmilliárdokat vettek el tőlük, hogy ezen pénzeket állítólagosan a járvány elleni harcra fordítsák. Na most azzal, hogy kiüresítik az önkormányzatok kasszáját és ellehetetlenítik a működésüket nem biztos, hogy a kívánt eredményt érik el.

Ha ugyanis egy szegedi vagy pécsi lakos azt fogja látni, hogy városa romokban van, míg más kormánypárti vezetésű települések dúskálnak a pénzben, akkor nem biztos, hogy elsősorban a városvezetőt fogja felelősségre vonni emiatt. Az ugyanis egyre többek számára nyilvánvaló, hogy az önkormányzatokat ma már a kormány befolyásolja, szorongatja mindenben, egyéni döntések alig születnek, pláne ellenzéki, vagy független településeken. Orbán viszont elszámolja magát, ha komolyan azt hiszi, hogy megbüntetheti a fél országot anélkül, hogy ezért felelősségre vonnák őt a következő választásokon. A Fidesz nem rendelkezik a választók felének, pláne kétharmadának szavazatával. A Fidesz egyre több szavazót veszített el az elmúlt időszakban, és ma már elmondható, hogy az ellenzéket többen támogatják.

Ha viszont két részre osztja az országot, és tönkreteszi azokat a településeket, amelyek nem a kormánypártra szavaztak, akkor maga ellen haragítja több mint az ország felét. Mert állíthatnak ők bármit a saját intézeteik által készített felmérésekben, ha mindenki más egyértelmű ellenzéki vezetésről beszél, akkor talán át kellene gondolni ezt a taktikát. Vétett már elég hibát ahhoz Orbán az elmúlt pár hónapban is, hogy egyértelműen elveszítse a választásokat, ha pedig még tovább folytatja ezt, akkor csak egyértelműbb lesz az, hogy a NER-nek hamarosan le fog áldozni. Az EU egyértelműen nem fog segíteni nekünk abban, hogy elzavarjuk az elmúlt évtizedek egyik legkártékonyabb politikusát, de mi magunk viszont megtehetjük ezt, és úgy tűnik, ehhez csak segítséget nyújt az állampárt azzal, hogy tovább hergeli a már amúgy is elégedetlen emberek millióit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.