Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kontraszelekció és önpusztítás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy szomorú történet margójára.

Modellezve két általánosítható következtetést látok Nagy Lajos sajnálatos esetéből. Van egy személy, aki meglévő kompetenciájának és jellemének pozitív vonásainak összességével megfelelően/közmegelégedésre végrehajt feladatokat. Aztán jön egy külső tényező – más elvárások, – aminek eléréséhez már nincsenek meg a kompetenciái (képességek és eredmények), vagy megfelelő (pozitív) jellemvonásai, mint a tisztesség és jó szándék. Az új elvárásokhoz vagy megvan benne a képesség a szükséges többlet kompetenciák megszerzésére, illetve jellemvonások képviseletére, és akkor rendben van a dolog, vagy csak az egyik tényezőn tud változtatni, és akkor konfliktushelyzet alakul ki. Mert lehet eredményeket produkálni a jellem negatív torzulásai árán (pl. korrupció, kétszínűség, hazudozás, gonoszság, megbízhatatlanság, hiteltelenség, stb.), de lehet a jellem összességében pozitív egyenlegét nem feláldozni az eredményességen – ekkor jöhet akár olyan szélsőséges helyzet, mint a tűzoltóról szóló írásban szereplőé.

Az egyik következtetés tehát az, hogy amennyiben nincs egyensúlyban a kompetencia és a jellem, akkor az sokféle és akár nagyon negatív következménnyel jár. Gondoljunk pl. a NER felépítésére és kulcsszereplőire. Ha egyensúlyban akarjuk tartani a két (emberi) tényezőt, akkor abból kell kiindulni, hogy azokat ideális helyzetben a jellem kell, hogy vezérelje. Az egyén tisztessége és szándéka alapozza meg képességei kibontakozását és azokon keresztül eredményességét. Ha egy rendszerben, működési struktúrában bizonyos feladatokat – egyre növekvő számban – kritikus tömegben olyan egyének látnak el, valósítanak meg, akiknél nincs egyensúlyban jellemük (jó oldala) és kompetenciájuk, akkor az a rendszer a lehetségesnél kevesebb közjót eredményez, mert a szereplők jelleme és kompetenciája közti feszültségek negatív kisülések a hátrányosak a társadalom egészére is. A negatív kisülések konfliktusokat jelentenek, melyeknek gyakran van – többek között – személyi következményei, a rendszer üzemeltetői/ üzemeltetője által meghatározott módon.

Csakhogy a torz(uló) rendszer elsősorban eredményeket akar, és ahhoz fontosabbnak tartja a képességeket (pl. utasítások végrehajtása), mint az azokat megalapozó jellemvonásokat. Ezért a személyi rotációval folyamatosan nő a jellemgyenge, illetve eredményorientált, vagyis mindenáron és csak végrehajtó egyének aránya és száma is. Ez az egyébként is a torzulás felé hajló struktúra tovább rontható, amennyiben annak felső szintű működtetői/ működtetője nem érdekelt a kompetenciák és felelősségi területek egyértelmű elhatárolásában, hanem éppen ellenkezőleg, azok között tudatosan átfedéseket alakít ki, vagy hagy meg. Ennek eredménye az, hogy az egyre nagyobb jellem-kompetencia egyensúlytalansági állapotban egyre több, csak a végrehajtásban erős, de a jó szándékot, tisztességet adott esetben annak könnyen alárendelő egyén kerül a rendszerbe. Gondoljunk itt is a NER felépítésére és kulcsszereplőire.

A másik következtetés így aztán az, hogy amennyiben a jellem és kompetencia egyensúlytalanságot nem a megfelelő jellemvonásokon alapuló kompetenciákon keresztül, hanem elsősorban a bármi áron eredmény-, vagy célorientált megközelítéssel akarják elérni, akkor az azokat megvalósítani,végrehajtani hivatott egyének között egyre kevesebb lesz a közjó biztosításához szükséges (pozitív) jellemű egyén, illetve egy több az ezzel ellentétes, “kontraszelektált” végrehajtó típusú egyén. Ez a helyzet lehet rövid-, vagy középtávon sikeresnek értékelhető, de hosszútávon társadalmi szinten önpusztító, az egyén szintjén pedig önemésztő jellege miatt sokkal alacsonyabb hatékonyságú a legfelsőbb szintű társadalmi elvárás, a közjó nyújtása, biztosítása szempontjából.

másikszempont

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.