Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Fasza volt, édes fiam, igazi illiberál húzás, hadd hörögjön a sok tahó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tállai András utat mutatott kollégáinak a benzinárcsökkentéshez.

A mezőkövesdi üzemanyagárakat megregulázó Mester így foglalta össze a tudnivalókat azon képviselőknek, akiknek hasonló gondjaik támadnának:

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az adott településen indokolatlanul magas a benzin ára, azt javaslom, hogy mint a választópolgárokat képviselő felelős országgyűlési képviselő, járjon utána, mi ennek az oka.

Nos, egyelőre nem vagyok ugyan polgárokat képviselő képviselő, de ha az idő előrehaladtával sikerülne rohamosan elhülyülnöm, semmit se tudok és nem is szeretnék kizárni – addig is hadd segítsek egy kicsit előremozdítani az ország ügyeit, még ha csak icipiciben is: utánjárás nélkül is megmondom, mi az oka, hogy Magyarországon fokozottan és több szempontból is indokolatlanul magas az üzemanyagok ára.

Ha nem tudnám, ki az adóhatóság első embere, talán csodálkoznék rajta, hogy épp neki nem ugrik be, mi is okozhatja ezt a különös jelenséget – mivel azonban tudom, kiről van szó, azzal is maximálisan elégedett vagyok, ha a nevét szépen tagoltan meg tudja mondani. Nem, nem kell az egészet, elég a keresztnév. Lehet becézve is, igen, Bandi. Leírni? Na nem, csodákat nem várok el.

És akkor röviden elmondom mindenkinek, akit érdekel, az üzemanyagár azért ilyen szép izmos, mert 2016 júniusában sikerült mindenfajta társadalmi visszhang nélkül áttolni a jövedékiadó-törvényt, amely attól fogva a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Magyarul: ha a Brent-olaj hordónkénti világpiaci ára ötven dollár alá esik, az árképletben fix összegben meghatározott jövedéki adó 120 forintról 125-re emelkedik a benzin esetében, a dízelnél pedig ugyanez esetben tíz forint az emelés a 110,35 forintos adószintről. Még magyarabbul: ha a világpiacon esik az olaj ára, Magyarországon akkor is emelkedik. És ha a világpiacon visszaemelkedik, akkor itt csak negyedévvel később csökkentik vissza az adót, mert addig még hátha mégis újra leesik, akkor meg nem kell.

Elég élénken emlékszem rá, milyen sokáig reménykedtem benne, amikor ez az ötlet szóba került, hogy talán jön majd valaki, aki szépen elmagyarázza nekem, mit értek félre. Mert azt azért csak nem gondoltam, hogy ez így, ebben a formában igaz lehet – de bizony, egy idő után ezredszer is rá kellett jöjjek, ez igaz volt, igaz, és igaz is lesz, merthogy itt az van, ami van. És az sem kicsit dermesztő, hogy amikor ez a törvény életbe lépett, itt lent, köztünk mindenki (na jó, nem mindenki, úgy értem, a hazaárulók, akik nem voltak képesek vagy nem akarták átlátni, hogy ez a pénz is múlhatatlanul szükséges az

a., államháztartási hiányunk pótlására;

b., az államadósság kifizetésére;

c., Orbán permanens világ- és univerzumháborújának és mindenmagyarembermegvédésének költségeire;

d., magyarázkodás nélküli büszke ellopásra) köpött egy akkorát, mint a cselédkönyv, és továbbment.

Mondjuk keresni még egy kis pénzt nektek, kisgömböcök. Tállai mester sokallja a benzin árát. Valószínűleg nem azért, mert életében egyszer, valami orbitális véletlen, netán valamelyik cseléd hibája folytán ő maga tankolt, és feltűnt neki, hogy az a tartály dzsúz teljes egy másodpercnyi jövedelmét elvitte… nem… ez aligha lehetséges. Valószínűbb, hogy valami fogadás lehet a háttérben: a vadászház tornácán egy szép kulturált hajnal hasadtakor valaki azt találta mondani, hogy „…no de Bandi bátya, a benzin árát már csak nem tudod levinni itt, Kövesden, a kúton e baze…” És ő, hiába no, az az agy… emlékezett erre a fontos mondatra.

És mert ez már csak úgy van, hát másnap mindjárt el is intézte, mint anno Tibi bácsi a Három kívánságban Petinek, valamint a bonyhádi népnek a banánlakomát unlimited… Ez itt Magyarország, 2017. Nem is érdekel, tényleg így történt-e vagy sem: a legszomorúbb tény, hogy ebben az országban ilyesmi olajsimán megtörténhet, mi több, igen valószínű – különb dolgok is megesnek itt. Ha Tállai Andrásnak úgy tetszik, egy százas lesz a benzin Mezőizén. Ha úgy ébred reggel, huszonnégy forint lesz a tangóharmonika kilója – ha amúgy, betiltja a harmonikázást; ha meg még amúgy, kötelező lesz, a félkarúaknak is.

Ja, el ne felejtsem: mi sem természetesebb, hogy mindezért még látványosan vállon is veregeti a Legfőbb Renegát, Európa Felkérdezője, a Laza Troublemaker, a Hángériön Dzsémszdín Plus Size Model, na, fasza volt, édes fiam, igazi illiberál húzás, hadd hörögjön a sok tahó. Snitt.

Szól a rádió az étteremben, az egy, The One, ami lassacskán van, csak mert szabad a sajt vagy mi van, ja, jut eszembe, mellékszál, Mészáros Mediaworks Mőrinc természetesen pályázik az amerikaiak 200 milliójára, amit a független vidéki sajtóra fordítanának, kis félmosollyal mondja a Párttévében, azaz lassan mindegyikben, láthatóan kétsége sincs, hogy ezt is elviszi, nincs az a megrakott szekér, amire fel ne férne még nyolcvanezer tonna bármi, ami lopható… na, szóval mondja a rádióban valamelyik megkapóan szuterén gondolkodású kormányshow-vivő, álomtitkári bérezésben, mondjuk a Tuzson, az a legtenyérbemászóbb talán, bár piszok nagy az élethalálharc az értékes első helyért, mondja, hogy a közmunkások jó része már ám átkerül a versenyszférába.

Versenyszféra, bazmeg… ezt a szót ki lehet még úgy ejteni e lángoktól ölelt kisben, hogy nem szakad le egy baromi nagy reccsenéssel az égboltozat. Versenyszféra: komolyan, amióta hallottam, ezen röhögök, ha eszembe jut… meg, kínomban persze, a táskás szemű Jabbán, aki a független sajtóra szánt amerikai lóvéért is megindul…

Ugye zárhatom a másik kedvencemmel ezt az egészet? A pár tíz vagy száz milliárdunkba fájó, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, előre kitervelt, bűnszövetségben elkövetett hadjárat összes darabja után elhangzik, az összes szemétben: Társadalmi célú hirdetést hallottak. Broááááf… Csak remélni tudom, hogy kevesebben hiszik el, mint ahányan mutatják, hogy ennek a mi szerencsétlen, szántszándékkal kibelezett, egymásnak hergelt, elbutított, s lassan tényleg a végsőkig aljasított társadalmunknak valóban erre lenne szüksége…

Boda András

https://www.facebook.com/hetlovet

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.