Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És még mindig nem rothadt el minden

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Különös felfedezést tettem. Miközben szinte minden abnormális körülöttünk, fordítva működnek a dolgok és a kormánynak van egy országa – holott normáliséknál az országnak van kormánya -, miközben minden módon igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy mi vagyunk a politikusokért és nem fordítva, van itt valami, ami üzemszerűen működik. Többnyire.

Ez arról jutott eszembe, hogy a rengeteg erkölcsi támogatás mellett kaptunk egy üzenetet egy ügyvédtől. Hogy szóljunk, ha szükségünk van rá és nincs egyedül, több kollégája is mellénk áll, ha úgy alakul. Nem ismerjük, nem baráti gesztus volt. Emberi gesztus.

Miközben vívjuk mindannyian a napi kis, vagy nagyobb harcainkat, észre sem vesszük, hogy az országnak van egy olyan része, ami semmiben nem tér el a legdemokratikusabb országokétól sem. Ez pedig az ügyvédek, bírók világa. Márpedig a jog minden ország alapja. Még az illiberális féldiktatúráké is. Ha nem így lenne, már régen totális diktatúráról beszélhetnénk.

Hiába nevezte ki az Orbán-rezsim Szájer József feleségét – Handó Tündét – az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára, a jogszolgáltatás nem állt fejre Magyarországon. Nem is állhatott. Mert le lehet váltani egész minisztériumokat és a szakemberek helyére oda lehet ültetni egy komplett futsal csapatot, ki lehet rúgni egy teljes tévécsatorna munkatársait, hogy parókakészítők és bulvármacák szolgáltassák a híreket, de a bírókat, ügyvédeket, ügyészeket (és itt kérek elnézést, amiért nem vagyok tisztában a szervezeti felépítéssel, sem a hivatali rangsorral) nem lehet kirúgni.

Hiába volt törekvés elfoglalni a jogszolgáltatást, amikor a bírók kötelező nyugdíjazásáról döntött a kormány, az elüldözött, nyugdíjba kényszerített bírók helyére nem lehet kinevezni sem egy kosárra való Kósa Lajost, sem Németh Szilárdot, de még egy rakás Lázár Jánossal sem lehetséges feltölteni sem az ügyvédi, sem a bírói kart.

Az ügyvédek, bírók, ügyészek (a legfőbbet kivéve) elsöprő többsége saját lelkiismerete szerint és legjobb tudása szerint végzi a dolgát továbbra is. Így fordulhat az elő, hogy minden lejáratni szándékozott újságírónak, megtámadott civil szervezetnek van ügyvédje és így fordulhat elő az is, hogy sorra születnek akár a kormányt, a kormány egyes tagjait elmarasztaló ítéletek a sajtóperek kapcsán például. Nyilván nagy horderejű, például korrupciós vádak el sem jutnak a bíróságig. Mégpedig azért nem jutnak bíróság elé, mert a fekáliaszűrő helyből megfogja a nagyobb darabokat. Egyetlen ilyen ügy sem juthat át a rácson, mert a végén esetleg nem felmentő ítélet születne, ami egy korrupciós hálóra épülő rendszer esetében életveszélyes.

De ami eljut a bíróságokig (a nagyon kevés kivételtől eltekintve, de a jogra felesküdött emberek között is van megvehető, megfélemlíthető) ott bizony nem a politikai akarat, hanem a jog érvényesül.

Azon töprengtem, hogy vajon az ügyvédeket, bírákat nem akarja befolyásolni a kormány? Nem próbálják megfélemlíteni, megfenyegetni, ellehetetleníteni őket? Nem látok bele abba a világba, de kizártnak tartom, hogy ne próbálnák meg. A többség mégis teszi a dolgát és nem a hatalom elvárásainak, hanem a jog szolgálatának érdekében dolgozik.

Ez pedig nagyon becsülendő, mégis, szinte észre sem vesszük, természetesnek tartjuk. Pedig egy abnormális rendszerben semmi nem természetes, ami üzemszerűen működik. Igaz az is, hogy ezek a támadások – már amennyiben vannak ilyenek – nem nyilvánosak. Nem megy neki a bírónak, ügyvédnek a propagandamédia, nem hazudnak öblöseket róluk, nem próbálják meg lejáratni, bemocskolni, földbe döngölni őket. Nyilvánosan nem.

Ennek pedig az lehet az oka, hogy pontosan tudják – bérfirkászok és politikából élősködők – hogy bármikor változhatnak a dolgok és ők ott állhatnak a bíró színe előtt. Akkor pedig semmi másra nem számíthatnak, mint arra, hogy találnak egy jó és lelkiismeretes ügyvédet és egy becsületes, elfogulatlan bírót.

Tehát van itt valami, ami pozitív és nem doppingteszt, ami fontos, de észrevétlen és amire mi, mindannyian számíthatunk majd akkor, amikor a jelenleginél sokkal több dolga lesz a bíróságoknak, ügyvédeknek, ügyészeknek. Bár már látnám.

Nem akartam ezzel mást mondani, minthogy a magam részéről köszönöm nekik, hogy minden melldöngetés nélkül teszik a dolgukat és fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy még nem rothadt el minden. A legfontosabb, az alapok szilárdak. Arra lehet majd építeni, amikor ott tartunk.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.