Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megteszik, amit megkövetel a haza

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kocsis Máté Facebook-oldalán dicsekedett el azzal, hogy január elsejétől újabb adókat csökkentenek. Nagy általánosságban olyan adókat, amelyek a munkáltatókat terhelik, tehát nem kimondottan a dolgozók fizetését érintik. A bejelentés nyilván összefüggésben van a jövő évi választásokkal, és vélhetően ezzel egy olyan társadalmi csoportot kívánnak maguk mellé állítani – a munkaadókat -, akiket eddig talán nem sikerült meggyőzni arról, hogy a Fideszre szavazzanak. Kérdés, hogy ez mennyire fog beválni, hiszen egészen biztosan hiányozni fog a költségvetésből ez a kieső pár milliárd forint. Ez is. Ráadásul a költségvetési hiány folyamatosan emelkedik, az évnek pedig még nincs is vége, ami miatt hitelekre szorult a magyar kormány.

Elmondható tehát, hogy a kormány hitelekből ígérget és adományoz a nyugdíjasoknak, valamint a gyermekes fiataloknak. Nyilván megértem, hogy akit ezek az „ingyen” pénzek érintenek, azok védeni fogják ezeket az intézkedéseket, de ha belegondolnak abba, hogy ezt a pénzt valakinek azért elő kell teremtenie, akkor már egészen más a helyzet. Még csak azt sem mondja senki, hogy a nyugdíjasok ne érdemelnének meg egy emelést – nem prémiumiot, hiszen az csak egyszeri juttatás -, de nem biztos, hogy pont egy gazdaságilag ilyen súlyos évben kell ezt meglépni. A Fidesznek volt rá 11 éve, hogy érdemben növelje a nyugdíjakat, de ezt nem tette meg, inkább jutalmakat osztogatott, amelyek 4 évente kerültek elő.

Most is mikor jött elő a nyugdíjprémium ötlete? Hát csak nem a választások előtt pár hónappal? Na és a fiatal családosok adókedvezménye? Na és az adócsökkentés a vállalkozások számára? És az évnek még vége sincs, tehát a fene tudja, hogy milyen egyéb „ajándékokkal” lepik még meg a társadalmat a következő hónapokban. Mindenki tudja pontosan, hogy egyszerűen nincs miből osztogatni, mégis örülnek annak, hogy kapnak egy kis extra juttatást, nem gondolva a hosszútávú következményekre. Mert hát ha hitelekbe verik az országot, akkor majd ne lepődjünk meg azon, ha egyes beruházásokat le kell állítani, esetleg adót kell emelni. Akkor majd nagy lesz a felháborodás, ugye? Addig viszont örülünk az adományoknak, és büszkén vásárolunk belőle ünnepi ebédet vagy cipőt a gyereknek.

Ha a kormány megfelelően gazdálkodott volna az elmúlt években, akkor most nem lenne üres az államkassza, és nem lenne szükség orosz meg kínai hitelekre azért, hogy teljesíteni tudjanak. A munkanélküliség alacsony volt, az áfa a legmagasabb a világon, tehát volt bevétele bőven az államnak. Nem is beszélve az uniós támogatásokról, amelyek soha nem látott mértékben növekedtek az elmúlt 10 évben. Lehetett volna tartalékot létrehozni, noha az tény, hogy nem lehetett előre számolni a koronavírus pusztításával. De mégis megoldható lett volna, hogy baj esetén ne hitelekre szoruljon az ország, vagy ha már a bevételeket el is szórta a kormány, akkor legalább ne stadionokra, meg templomokra költött volna, hanem a közoktatásra, a szociális ellétásra, a lakhatási válság enyhítésére, vagy éppen az egészségügyi rendszer javítására.

Ezermilliárdokat élt fel úgy a kormány, hogy annak egyszerűen nincs látható haszna. Persze látjuk a stadionokat, meg a csilli-villi templomokat, de kérdezem én sokadszorra: ezektől miért is lesz jobb nekünk? Nagyobb biztonságban érezhetjünk emiatt magunkat? Biztosított a jövőnk? Az adócsökkentés nem más, mint kampánytevékenység, hiszen emiatt az emberek azt gondolják, hogy majd kevesebbet kell befizetniük összességében, de ismerve a kormányt, pontosan tudni lehet, hogy ezek a közterhek majd máshol csapódnak le. A fontos az lenne, hogy az emberek bevételei növekedjenek, akkor ugyanis az adók és egyéb közterhek befizetése nem okozna akkora problémát. Ha ugyanis van miből fizetni, akkor nem jelent olyan fejtörést, mint az, hogyha nincs.

Ott vannak a nyugati demokráciák, ahol az adók igen magasak, az emberek mégsem lázonganak miatta, hiszen be tudják fizetni ezeket a közterheket, plusz a befizetett adóért kapnak is valamit cserébe. Az egészségügy működik, a segélyezési rendszerrel egyetemben. A közoktatás nem Albánia szintjén van, mint ahogy a bajbajutottakon is segít az állam. Nem szívességből, hanem mert ez a kötelessége. A magas adók alapvetően nem jelentenek problémát, a probéma akkor jön elő, ha ehhez nem igazodnak a fizetések. Csak azért, mert hamarosan 200 ezer forint lesz a minimálbér, még nem lesz jobb világ Magyarországon, hiszen ez európai viszonylatban továbbra is rendkívül alacsony jövedelem. Nekünk mégis ennek kellene örülni, hiszen a kormány megcselekedte értünk. Teljesen mindegy, hogy az infláció, az élelmiszerárak az egekben, drágulnak a törlesztőrészletek, a lényeg, hogy emelkednek a bérek, lesz 13. havi nyugdíj is, tehát örülni kell.

Örülne is az ember, ha lenne minek, de egy ilyen ócska trükk, mint pár adó csökkentése a választások előtt pár hónappal, kétlem, hogy beválna. Ráadásul úgy, hogy a munkáltatók és nem a munkavállalók terheit csökkentik ezzel. Az ember önző, csakis az ő életét érintő dolgok érdeklik, ezért szavazatát is szokszor ezek alapján fogja leadni. Kevéssé érdekli a közjó. De kiderül, hogy ez a döntés végül hány szavazatot hoz majd a kormánynak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.