Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


A miniszternek szóló videóüzenetben követelik a szülők a kötelező 6 éves beiskolázás visszavonását

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A köznevelési törvények nyári módosítása értelmében a gyermeket ismerő szülő és óvoda helyett a gyermeket nem ismerő hivatal dönt a további egy év óvodai nevelésről, holott ennek a döntésnek a meghozatalára egy hivatalos szerv alkalmatlan.
  • A Szülői Hang Közösség a törvény visszavonását követeli.
  • A Dr. Kásler Miklós miniszternek szóló videóüzenetben olyan szülők hallatják a hangjukat, akik gyermekeik jövőjéért aggódva, elkeseredésüknek hangot adva vállalják a nyilvános szereplést, a miniszternek szóló közéleti megnyilvánulást.

A köznevelési törvények nyári módosítása értelmében a hat éves gyereknek el kellene kezdeni az iskolát, függetlenül attól, hogy a gyermek iskolaérett-e. Az óvodáktól elvették az iskolaérettség megállapításának felelősségét, és ha egy szülő mégis azt szeretné, hogy gyermeke további egy évet az óvodában maradjon, akkor egy központi hivatalhoz kell kérvényt benyújtania. A gyermeket ismerő szülő és óvoda helyett a további egy év óvodai nevelésről egy olyan hivatal dönt, amely a gyermeket még csak nem is látja, holott ennek a döntésnek a gyermek mély ismeretére alapuló pedagógiai döntésnek kellene lennie, melynek meghozatalára egy hivatalos szerv alkalmatlan.

A gyerekek között óriási fejlődésbeli különbségek mutatkoznak, nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté. Az idő előtt iskolapadba erőltetett gyermekeket sorozatos kudarcok érik, ezek alacsony önbecsüléshez vezetnek, ami tönkreteszi az iskolás éveket és nagyban rontja a gyermek életben való boldogulásának esélyeit is. Az intézkedés negatív hatással van az iskolaérett gyermekekre is, mert a nem iskolaérett gyerekek akadályozhatják a többi gyermek haladását az iskolában.

A szülők számára elfogadhatatlanok a kormány új iskolaérettségi rendelkezései, és Dr. Kásler Miklós miniszternek szóló videóüzenetben tiltakoznak a törvény visszavonását követelve. Az üzenet egyebek mellett kitér arra, hogy a törvény által hivatkozott szakértői bizottságok már most túlterheltek és ezért nem tudják az összes érintett gyermek felmérését elvégezni; a bírósági úton való fellebbezés alkalmatlan a pedagógiai szempontok figyelembevételére; az intézkedés tovább növeli a szegregációt azáltal, hogy a hátrányos helyzetű családok aligha élnek majd a kérelmezés lehetőségével; az intézkedés részleteit szabályozó rendeletet pedig nemhogy a tanévkezdésre, de még azóta sem sikerült megalkotnia a minisztériumnak.

Az érintett szülők saját gyermekük és az ország jövője érdekében a miniszter és a nyilvánosság segítségét kérik. Az új törvények elfogadhatatlanok, hiszen nem tudható, hogy milyen alapon fognak dönteni idegenek egy olyan hivatalban, ahol a gyermekekről csak papírok alapján hallottak. A videóban látható 25 szülő kiállása példaértékű: gyermekeik sorsa iránt érzett felelősségből vállalták a nyilvános szereplést és a miniszternek szóló közéleti megnyilvánulást. Saját gyermekeik mellett minden érintett kisgyermek és szülőtársaik érdekében léptek ki komfortzónájukból, vállalták véleményüket a saját maguk által készített házi felvételeken.

A videóüzenet az alábbi képre vagy ide kattintvan tekinthető meg.

Szülői videóüzenet Dr. Kásler Miklósnak

A Szülői Hang Közösség csoportjához több ezer érintett szülő csatlakozott. Egymást segítve keressük a megoldást arra, hogy a gyermekeknek ne kelljen éretlenül iskolát kezdeniük, hiszen ez lenne az elsődleges érdeke mind a gyermeknek, mind a társadalomnak. Közösen emeljük fel szavunkat a törvény visszavonása érdekében, és tájékoztatjuk a közvéleményt az új szabályozás káros hatásairól.

A kötelező 6 éves beiskolázás ellen a teljes szakma tiltakozik: a törvénymódosítás parlamenti vitája után felolvasott és a kötelező hat éves beiskolázásra is kitérő állásfoglalásunkhoz több mint 40 szervezet csatlakozott. A tanévkezdés után egy hónappal megfogalmaztuk kérdéseinket a minisztérium felé, de a kérdésekre azóta sem érkezett válasz. Videóüzenetünkben most a szülők személyes kiállásukkal is hangsúlyozzák a probléma súlyosságát.

Vonják vissza a köznevelési törvény nyári módosításait, és kezdődjön az oktatás valamennyi kérdéséről érdemi szakmai, társadalmi párbeszéd!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.