Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Miért tűnt el a Nagy Imre szobor?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szabadúszó oknyomozói karrierem első küldetésére indultam a hétvégén. Úticélom a Tiborcz-birtokok egyike volt. Biztos voltam benne, hogy lesz látni- és ámulnivaló: kacsalábon forgó kastély, úszómedence, erdő-mező, halak-vadak, s mi szem-szájnak ingere. De végül olyasmire bukkantam, ami felülmúlta minden várakozásomat…

A birtok egyik viszonylag félreeső sarkában egy szoborkompozíció áll, a címe: „Kövér László küzdelme a demokrácia fenevadjával” (lásd a mellékelt fotón). Az arc, a  bajusz, a hajviselet félreismerhetetlen lenne még akkor is, ha a talapzat arany betűi nem árulnák el, kit faragtak kőbe az utókor számára. A hősi póz, a bot, és a Házelnök úr lába mellett kushadó, sunyi képű, szarvat viselő alak jól ábrázolja az illiberális hatalom és a liberális erők összecsapásának várható végkifejletét, a kormány nézőpontjából.

Fotó: Schulhof P.

A szobor ugyan nagyobb, mint a hirtelen eltűnt Nagy Imre emlékmű, ám ahhoz nem túl nagy, hogy a helyét elfoglalhassa. A kormány tervei szerint először néhány hónapig a Tiborcz-birtokon pihentetik a műalkotást, hogy a szél, az eső, a napsütés (és a madarak) jóvoltából természetesen patinás külsőt kapjon, mintha leendő végleges helyén immár legalább 20 éve állana. Amennyiben a fogadtatás kedvező, Magyarország több másik városában is kihelyeznének belőle egy-egy másolatot, pl. az egri várban és a tihanyi apátság előtt.

A neve elhallgatásához egyelőre ragaszkodó szobrász azt nyilatkozta, hogy még csak egy alkotás készült, de már megkapta a megrendelést két másolatra, és jelenleg egy „A gyermekvállalás szentsége” című szoborcsoporton dolgozik, melyen a klasszikus, templomi Szűzanya és Gyermek szobrok mintájára Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lesz látható magyar népviseletben, csecsemőt szoptatva, szoknyájába kapaszkodó kisgyermekekkel. Ezt a szoborcsoportot a Margit szigeten a zenélő kút helyére szánja a kormány, a zenélő kút pedig felköltözne a Várkert Bazárba.

Megjegyzés: A cikkben szereplő valós személyekkel kapcsolatos meglepő események és lehetőségek pusztán a képzelet szüleményei. (Egyelőre…)

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.