Július 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Még mindig nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennyire aljasok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,307,932 forint, még hiányzik 692,068 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • 4325 betöltetlen álláshely volt az állami iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén a Klebelsberg Központnál összesített adatok szerint. A kevés tanár miatt sok iskola nem tud csoportbontásokat csinálni, sok a túlóra, a kémia vagy a fizika szaktanári kar vészesen öregedik, sok helyen pedig csak nyugdíjas tanárokkal tudják megoldani a tanítást.
  • Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium idén érettségizett diákjainak 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait.
  • A Balog Zoltán emberi erőforrás csúcsminisztersége idején létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar oktatási helyzetértékelése szerint a kormány nem kíváncsi a szakértői véleményekre, lassan halad a döntéshozatal. Cserébe a tanárokat nem becsülik meg, ráadásul meg sem fizetik. A diákok unatkoznak, szoronganak és pozitív élmények nélkül ülnek az iskolapadban.
  • Radó Péter oktatáskutató szerint a kormányzat súlyos inkompetenciájának és érdektelenségének köszönhetően az oktatási rendszer minősége és hatékonysága folyamatosan romlik, intézményei lepusztulnak, a tanárok leterheltek, kiégtek, lelkileg feladták, és az egész kóceráj egyre kevésbé képes arra, hogy életesélyeket nyújtson gyerekek nagy tömegei számára. A helyzet drámai, de baromira nem érdekli az elvtiket.

Bár Ungár Péter ellenzéki politikus mai, sokadik eligazítása szerint aki mindent kritizál, az valójában kiszolgálja a Fideszt, és bár Ungár Péter ellenzéki politikus szerint ebben az országban mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy kicsoda Mészáros Lőrinc és hogy rohad az egészségügy, valamint az oktatás, azért hadd ne menjünk el szó nélkül amellett, amit mindenki tud állítólag. Ha már a napos oldalon semmi más feladat nem maradt, mint Orbán világpolitikai ambícióinak fényesre nyalása, bukott, visszavonult, semmilyen hatalommal nem rendelkező politikusok és nem politikusok sárba döngölése, rendeszerkritikus értelmiségiek és kultúremberek mocskolása, és a parttalan migránsozás.

Ha azt el is fogadjuk, hogy már mindenki tudja és már mindenkinek a töke tele van azzal, hogy az oktatási rendszer gondolkodásra, alapvető problémamegoldásra képtelen félanalfabétákat nevel ki (igen, a 15 éves magyar diákok több mint negyede funkcionális analfabéta), hogy tanárnak, diáknak egyaránt kényszeres visszafejlődést jelent részt venni ebben az elhülyítésre kalibrált, kivéreztetett, de a teljes összeomlásra mégis képtelen (a szakember elmagyarázza, hogy miért) rendszerben, akkor is van valami ezeken is jóval túlmutató okádék bája annak, amikor az ágazatért felelős politikus büszkén tolja a nép pofájába: én is azért járatom magániskolába a kölkeimet, mert az egész úgy szar, ahogy van.

Ja, és mert én megtehetem,  hogy évi mintegy 4 millió forintot kirakjak zsebből a két gyerek tandíjára. Ha esetleg Szabó Tünde államtitkárasszony időközben úgy dönt, hogy felsőbb utasításra eltávolítja az arcunkba okádott büszkeséget a közösségi oldaláról, ímhol egy képernyőfotó a SEK Budapest International School egyenruhájában parádézó csemetéiről:

Engem kivételesen kurvára nem érdekel, hogy mibű fussa az ország egyik legdrágább középsikolájára, hiszen egy megemelt fizetésű állami alkalmazottnak nem feltétlenül kell hónap végén a mama segítségét kérni a sárga csekkek ellen vívott háborúban. Ráadásul ha van egy szintén páratlanul tehetséges élete párja, aki önerőből sikeres, akkor a 4 millió kiköhögése nem kérdés, örülünk a magyar polgári réteg felemelkedésének.

Azt sem állítom (hogyan is állíthatnám?), hogy doktor Szabó egyedül van ezzel a gyerekei jövője iránt érzett példás felelősséggel, amellyel egy magyar és nemzetközi érettségit is adó magániskola felé terelgeti a gyerekeit. (Orbán Ráhelen is milyen irigylésre méltó módon meglátszik a Svájcban pallérozott intellektus; Lázár János fia is valamiért Angliában tanulja a nyelvet, mert itthon olyan magas a színvonal, hogy egyszerűen nem tudja tartani a lépést.) Ahol saját egyenruhát, napi étkezést, iskolabuszt, számos szabadidős programot, valamit az angol és a spanyol nyelv elsajátításának lehetőségét is megkapják azért a bagatell kétmillió forintos éves tandíjért. És ahol igen nagy valószínűséggel az életre, a jövőre készítenek fel, és nem a hátrafelé nyilazós, ezeréves magyar hagyományokat, nem a keresztény gyökereket, és nem a múltba révedésre, öncélú melldöngetésre igen, de az életben való helytállásra semmiképpen nem alkalmas lexikális ismeretanyag beseggelésével nyomorgatják a nebulókat az alulfizetett, belefásult, elöregedő, kiégett tanárok mosolygós hadai.

Szóval rohad a társadalmi egyenlőtlenségek konzerválására és egyre tovább mélyítésére berendezkedett, a Klik vízfeje és dilettantizmusa által a mélybe lerántott állami oktatási rendszer, vérszegényen ugyan, de még a kormánypárti szakemberek is kongatják a vészharangokat, közben az oktatásért is felelős csúcsminisztérium alkalmazottja, oppardon, államtitkára tolja bele a nemzet sápadt orcájába –  a magániskolában tanuló csemetéi mellett vigyorogva -, hogy

a tanulás, a tanítás befektetés a jövőbe.

Melyik jövőbe, Tündike drága? Melyik befektetés? Milyen tanítás, milyen tanulás?

Az, ahol félanalfabétákat gyártunk futószalagon?

Ahol a nemzetközi kompetenciamérések gyászos eredményeiből nem következtetéseket vonunk le, hanem kikérjük magunknak,  hogy bezzeg az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc év miatt van minden?

Ahol virágoznak az egyházi-vallási-felekezeti elitiskolák, de ahol az út szélén csodálkozó magyar embernek kell a krétától a wc-papírig mindent behordania az iskolába, ha jót akar a gyerekének?

Ahol a kompetenciafejlesztés, valamint a technológiai ismeretek elsajátítása helyett avas, dohos honvédelmi-hitbéli-erkölcsi maszlagokat kérnek számon a diákokon?

Ahol olyan baszottul megemelkedtek a tanári fizetések, és olyannyira nincs tanárhiány, hogy hazafias kötelesség lett ingyér túlórázni?

Ahol nem lehet szabadon tankönyvet választani, vagy ahol a Klik és az Emmi kényelmes irodáiban pöfeszkedő földszintes, korlátolt emberanyag felzabálja az iskolák rendeltetésszerű működésére fordítandó milliárdokat?

És ha mindez ordas hazugság, demagógia, a senki által meg nem választott, Soros zsebében lebzselő csőcselék hazaáruló sötét támadása a tévedhetetlen Orbán-kormány ellen, akkor mi a picsáért járnak a tekintetes elvtársak és elvtársnők gyerekei luxusmagániskolákba? Jó, értem, hogy Orbán Viktor egyszemélyben a tökély, a rátermettség, a hazaszeretet, és lassan kötelet érdemel mindenki, aki kritizálni merészeli azt, hogy előre megfontoltan és szándékosan felcsúti kocsmává és szürkeállomány-temetővé züllesztette a magyar oktatási rendszert. De ha már nyolc év kemény izzadságos munkájával szétvertek mindent (még azt is, ami jól-rosszul, de működött), nem elvárható, hogy legalább ne röhögjenek bele harsányan a pofánkba, hogy rohadjatok meg ti is, a kölkeitek is, a tanáraik is a speciel nektek faragott birkaneveldékben?

Szerintem direkt csinálják, hergelésből és dafke. Én meg egyszerűen még mindig nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ezek a humanoidok tényleg ennyire aljasok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.