Május 22,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szabályokról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,664,084 forint, még hiányzik 1,335,916 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy őrült tegnap egész nap a háztetőt tisztította. Gőzborotvával. Velünk szemben áll a ház, úgy ötven méterre van tőlünk. Egyemeletes (itt majdnem mindegyik akkora), nem magas, de a tetejéről leesni, az nagyon fájhat, hat-hét méter lehet. Innen azt nem látom, milyen cipő van az emberen, de a 40-45 fokos tetőn úgy közlekedik, mint mások síkon. Az egyik kéményhez oda van ugyan kötve (nyilván munkavédelmi előírás, azt pedig itt betartják), de látszik, nem arra bízza az életét. A ruhája fenekén is lehet valamilyen anyag, mert olykor leül vizet inni, egyszer enni is látom (nem őt nézem egész nap, bár a tevékenység lenyűgöz).

Erről a munkavédelmi előírásról jut eszembe, valaki mesélte, hogy járt itt egy magyar parlamenti küldöttség, mutattak nekik egy mintafarmot. A tulajdonos beszélt az állatorvos rendelkezéseiről, ami eléggé megdrágítja az állattartást. A magyar képviselő megkérdezte, milyen időközönként van ellenőrzés. A tulajdonos felesége válaszolt, azt mondta, nem szokták ellenőrizni. Ó akkor jó, mondta a képviselő úr, akkor ezt nem kell olyan szigorúan venni. Hogy érti ezt – kérdezte a farmtulajdonos felesége. Hát hogy akkor lehet lazítani ezen a szigoron – mondta a magyar képviselő úr. De uram – szólt a tulajdonos felesége -, az bűncselekmény lenne! A magyar képviselő nem értette, mit mondanak neki. Pedig a tolmács lefordította. Az egyik legjobb parlamenti tolmácsot vitték magukkal. Azaz lehet, hogy a képviselő úr mégis értett valamit, mert azt mondta (természetesen magyarul): ez hülye.

Ez a tetőtisztító úgy volt fölszerelve, hogy az nyilvánvalónak látszott, nem a házból valaki végzi ezt a munkát. Megkérdeztem a gyerekeket (a pici unokám szüleit, mindketten építészek), mi értelme van ennek a tevékenységnek. Néztek rám. Tiszta lesz a tető. Aha. De mégis, meghosszabbítja ezzel az élettartamát, vagy hatásosabb lesz a szigetelés? Hát, ha nagyon akarjuk, mohákat, algákat eltávolít az a borotva, de lényeges változás nem lesz – mondták a gyerekek. Egyszóval tiszta lesz a tető. Igen. Az mire jó? Nem is látja senki. Csak tudja, aki megcsináltatta. Aha. Ha itt felépítenek egy házat (sokat építenek), legkésőbb öt év után már felújítják. Olykor csak azért, hogy tiszta legyen.

Az ember tegnap cserepenként borotválta a tetőt, némelyikhez többször visszament.

Pedig az nem is előírás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.