Június 24,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Gyomorforgató és mélységesen méltatlan

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,010,177 forint, még hiányzik 989,823 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Juj, nagyon izgalmas nap elé nézünk! Holnap választja meg az országgyűlés a következő köztársasági elnököt. Köztársaság meg sehol. Az lesz, hogy 15-15 percben felszólal Áder János – mint az egyik jelölt – és Majtényi László – mint a másik jelölt – aztán demokratikusan szavaznak. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szükséges kétharmadot, akkor ismét szavaznak és aki több voksot kap, az lesz az államfő.

Az izgalom mindjárt ott kezdődik, hogy vajon Áder János miről fog 15 percig összefüggően beszélni? Annyi szóvirág nincs az egyébként rendkívül gazdag magyar nyelvben, amennyiből egy negyedórás beszéd kijönne. Ami meg van, azt már mind elmondta az újévi köszöntőben. Az összesben.

Horgászatról mégsem mesélhet hosszasan, mert az talán még a jelenlegi parlamentben is feltűnne. A Magyarország kivételével mindenhol védendő természet sem megfelelő téma, mert a – bár kétségtelenül rendkívül fontos, de szembeszökően oda nem illő – trópusi esőerdők megóvása kevés honatyát és honanyát lenne képes ébren tartani. Akkor meg miről fog beszélni? Mert más iránt eddig sem mutatott különösebb érdeklődést.

Az is érdekel, hogy miután gyakorlatilag tét nélküli a történet, miért fektet akkora energiát a kormánypárt és a propagandagépezet Majtényi László lejáratásába? Mekkora a valószínűsége annak, hogy annyi fideszes nem találja el a megfelelő gombot, hogy az már kétharmados többséget eredményezne és véletlenül Majtényit választanák meg? Legfeljebb az fordulhat elő, hogy nem első körben megy át Áder, hanem második körben. Akkor meg az is elég, ha még tizenöten ébren vannak a teremben és nyolcan Áderre szavaznak.

Tehát mi értelme Majtényi László ilyen mértékű támadásának? Vagy ő csak egy tetszőleges célpont a háborús pszichózis szításának mindennél fontosabb színpadán? Azért kell naponta – olykor naponta többször – bejelenteni valamelyik szavalófiúnak, hogy Majtényi lényegében Soros György, mert? Mert mindegy is, miről beszélünk, csak ne a korrupcióról? Csak ne Mészáros Lőrinc megtáltosodott gázszerelő mesés vagyonáról? Ne a letelepedésikötvény-bizniszről? Ne Orbán Viktor könnyfakasztó szegénységéről? Ne Lévai Anikó ingatlanvásárlási hobbijáról? Ne Rogán Cecília Antal nagyzási hóbortjáról és főleg a hóbortok fedezetéről? Ne Szijjártó Péter – Tarsoly Csaba bensőséges barátságáról?

Szerintem lényegében Majtényi László egy üveghíd. Vagy a kivégzés visszaállítása. Vagy egyenesen Majtényi László az összes migráns. És ő a rezsicsökkentés is. Meg a stadionok. Az elmúlt nyolc év. Az Európai Unió támadásai. Ő a brüsszeli bürökraták sunyi serege. Ő a vasárnapi boltzár és a netadó, az útdíj és a tervezett, külföldi tulajdonú üzletláncok újbóli megadóztatása.

Majtényi László meglehetősen méltatlan módon a kormánypropaganda céltáblája lett. Nem tisztem sem védeni, sem támadni egyik államfőjelöltet sem, de véleményem – mint bárki másnak – lehet. Áder János már bizonyított, nem érdemel több szót a működése, mint amennyit ő vesztegetett arra, hogy ellensúlyként működjön a kormánypárt túlhatalmával szemben és az ország lakóinak érdekében megnyilatkozzon. Tehát szót sem érdemel.

Majtényi László nyilván kemény dió lenne a kormánypárt számára, miután joghoz értő ember és valószínűtlen, hogy hajlandó lenne a kormány füttyszavára táncra perdülni. Mindez azonban nem indokolja azt a mélységesen aljas mocskolódást, amit váltott műszakban zúdít rá a propagandagépezet. Ráadásul értelmetlen is, miután nem a választópolgárok, hanem a parlamenti képviselők döntenek ebben a kérdésben.

Ezért és minden másért is gyomorforgató és mélységesen méltatlan mindaz, ami az elmúlt hetekben történik. Méltatlan Majtényi Lászlóval szemben, de főleg méltatlan a választópolgárokkal szemben. A kormánnyal szemben nem méltatlan. Ők egészen pontosan olyanok, amilyennek mutatják magukat.

Végül – miután sem Habony, sem Mészáros, sem Vajna, sem Schmidt Mariska médiája nem érzi fontosnak, hogy szót adjon annak, akit üvöltve vádolnak, én most itt megtenném, hátha elszégyelli magát a kormány. Vagy a média. Na jó, vicceltem. Pedig semmi kedvem hozzá.

Majtényi László válaszai a Soros Györgyhöz fűződő viszonyát és a jövedelmét firtató Fidesz-KDNP-s kérdésekre

„Hollik István KDNP szóvivő kérdésekkel fordult hozzám. Rendes körülmények között, hallgatósága megítélésére bízva mosolyt fakasztó kérdéseit, talán válasz nélkül hagynám a kormánypárt képviselőjének megszólalását. Tekintve azonban, hogy nagy valószínűséggel rövidesen államfőjelölt leszek, ezért legjobb tudásom szerint inkább válaszolok. A szóvivő, noha ezt elfelejti említeni, az általam vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) nyilvánosságra hozott adataiból dolgozik, ám értelmezésükkel már csődöt mond. Nyilatkozatát olvasva jogos aggodalom ébredhet abban a tekintetben, hogy a Fidesz-KDNP-ben mennyire ismerik a számokat és a számok egymáshoz való viszonyát. Az EKINT közhasznúsági beszámolóiban ugyanis a jogszabályi előírásoknak megfelelően a projektek teljes támogatási összege és az adott évben folyósított összeg egyaránt szerepel, azaz külön a megítélt és a folyósított támogatás. Ha ezeket valaki, ahogy Hollik István, tudatlanul összeadja, nyilván rossz eredményre jut. A propagandakampány megkezdése előtt talán érdemes lett volna felkeresnie egy könyvelőt, de akár minket is megkérdezhetett volna.
Íme a válaszok a szóvivő kérdéseire:
– Nem Soros György, hanem civilek kezdeményezésére az alkotmányosságot képviselő pártok és egyéni képviselők jelöltje vagyok a köztársasági elnök posztjára.
– Soros György nemhogy az EKINT-en keresztül, hanem soha sehogyan sem támogatott engem 145 millió forinttal.
– Hollik Istvánt ismételt »legfontosabbnak
« minősített kérdésére, tájékoztatom, hogy soha az égvilágon semmit sem kell tennem Soros György óhajai szerint. Mindig a magam feje után mentem. Ha ezzel kapcsolatban kétségei lennének, jó néhány könyvet teleírtam, van továbbá például számos és elérhető ombudsmani állásfoglalásom, egyéb publikációm, tehát ezekből tájékozódjon! 

– Ugyancsak ismételt kérdésére tájékoztatom Hollik Istvánt arról is, hogy ma sem támogat Soros György, és a meg sem kapott támogatást nem is költöm el semmire.
– Továbbá nem képviselek külföldi érdekeket, ellenben egész életemben – amely életnek minden fontos közügyekre vonatkozó részlete nyilvános –, erőm és tehetségem szerint a hazámért dolgoztam.
– Aki akárcsak belenéz az EKINT közhasznúsági jelentéseibe, látja, hogy szimpla hazugság azt állítani, hogy Soros György alapítványai jelentenék az intézet egyetlen bevételi forrását.
A pártszóvivő hat év összesített Soros intézményi támogatásáról kérdez. Nézzük tehát a szóvivő úr által rosszul idézett adatokat. A tárgyévben folyósított támogatási összegek (ezer HUF). (Ha a tárgyévben felhasznált támogatási összegeket adnám meg, az több millió forinttal ennél is kevesebb lenne, ezért az előbbinél maradok):
2010: 19 346 eFt,
2011: 29 801 eFt (ebből 22611 eFt-ot inkubátor program alapján nem az EKINT, hanem a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel)
2012: 30 624 eFt (ebből 22532 eFt-ot inkubátor program alapján nem az EKINT, hanem a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel)
2013: 7 870 eFt
2014: 0 Ft (Azaz egyáltalán nem kaptunk támogatást.)
2015: 15 014 e Ft
Összesen a hat évi támogatás (csökkentve a nem általunk felhasznált összeggel): 57 512 eFt
Megjegyzendő, hogy ennek az összegnek körülbelül a fele adók és járulékok formájában a magyar állam bevételeit gyarapította.
Az EKINT bevételeit egyebek mellett a munkatársak fizetésére, konferenciák szervezésére, közpolitikai tanulmányok és javaslatok megfogalmazására, könyvkiadásra, szakértői díjakra, továbbá az intézet rezsi jellegű kiadásaira fordítja. Az EKINT tőkeellátottsága a forráshiánnyal küzdő magyar civil szférához hasonlítva is alacsony, kiválóan képzett munkatársai jövedelme meg sem közelíti a versenyszférában elérhető jövedelmeket. Ha olyan közpénzből működő, de hasonló tevékenységet folytató szervezettel hasonlítjuk össze, mint amilyen a Századvég, akkor forrásaink az általuk használt legfeljebb ezrelékében lenne kifejezhető. A szűkös források miatt fennmaradásunkért folyamatos küzdelmet kell folytatnunk. További információ: www.ekint.org
Végül, miután a szóvivő alattomosan személyes bevételeimre célozgat, erről is pár szó: Hat évig ombudsman voltam, húsz hónapig pedig az ORTT elnöke, amely tisztségről – tekintve hogy gyűlölöm a korrupciót – úgy mondtam le, hogy nem csupán a miniszteri fizetést, de a nekem járó tetemes végkielégítést is a kasszában hagytam. Egyetemi tanár vagyok, az MTA doktora, sok évig folytattam továbbá ügyvédi tevékenységet, amit jelenleg szüneteltetek. Eddigi életemben jövedelmemhez képest is szerényen éltem, adósságom soha nem volt. Mostani bevételeim alapvetően egyetemi oktatói tevékenységemből származnak, minden egyéb forrásom legfeljebb kiegészítés.
Az elnökválasztási kampányom költségei eddig nulla forintot tesznek ki, miközben többen, köztük ismeretlenek, felajánlottak támogatást, ám ezeket elhárítottam. És ez a kampány nulla forintos is marad.

Budapest, 2017. március 6.

Majtényi Lászlóadomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.