Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kétségtelen, hogy Gézuka egyedül is képes lesz kaviárt zabálni és bebaszni azon a születésnapon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerintem beszéljünk a kultúráról, mert az úgysem érdekel senkit. Miközben az Orbán nevű egyén saját kegyelméből félkézzel osztogatja a munkaszüneti napokat, Kövér László testőrségének egyik tagja pedig – igazi kultúrlényként – Pompei romjain ugrálva bohóckodik az európai közvélemény legnagyobb megbotránkozására, itt egy marginálisnak látszó, ám szimbolikusan mindenképpen súlyos hír: a német PEN Club elutasította a Szőcs Géza bukott kulturális államtitkár, jelenlegi kormánybiztos és orbáni tanácsadó által vezetett magyar PEN Club meghívását arra az ünnepségre, amelyre a magyar szervezet fennállásának 90. évfordulója alkalmából kerül sor Budapesten.

Az Index idézte Josef Haslinger-t, a német PEN Club elnökét, aki nyilvános levelében világossá tette:  a magyar testvérszervezet kritika helyett a kormány szolgálatában áll, és a kisebbségek védelmét sem vállalja fel, ezért nincs mit együtt ünnepelniük Szőccsel, a meghívásnak nem tudnak eleget tenni.

A levélben szó esik arról, hogy néhány éve aggodalommal figyelik a magyarországi testvérszervezetük működését, és úgy érzik, Szőcsék nem teljesítik a PEN alapokmányában rögzített kötelezettségeiket, miszerint, „minden erejükkel küzdenek a rasszok, osztályok és népekkel szembeni gyűlölet ellen, és közreműködnek az egységes világ és az egymással békében élő emberiség eszméjéért”.

A németek emlékeztetnek, hogy Szőcsék akkor is csendben maradtak, amikor az Orbán nevű egyén azzal viccelődött, hogy valakiről azt sem lehet eldönteni férfi-e vagy nő, pedig a legutóbbi kongresszusukon egy külön határozatot fogadtak el a diszkrimináció ellen. Ugyanis már a PEN 2013-as, reykjaviki kongresszusán is vitát folytattak arról, hogy a magyar testvérszervezetnek lényegesen kritikusabb hangnemben kellene felszólalnia az országban zajló folyamatokkal kapcsolatban.

Egy PEN-Központtól elvárható lenne, hogy kritikus távolságtartással figyelje a saját kormánya működését. A legtöbb PEN-Központnál ez így is van, kivéve a magyar PEN-Központot. A mai napig nem sikerült Önt meggyőznünk arról, hogy egy PEN-elnök nem lehet egyidejűleg a kormányfő tanácsadója is

– írja Haslinger, aki úriemberhez méltó módon azért mégiscsak gratulált a Magyar PEN Club 90 éves fennállásához, akkor is, ha a fene fog Gézukával pezsgőzni az Orbán nevű egészen jó úton haladó diktatórikus rendszerének árnyékában.

Nahát. Mivel Szőcs Géza viselt dolgaival kapcsolatban nem volt még alkalmunk úgy istenigazából megnyilvánulni – nem azért, mert olyan szép és okos ő, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik -, majd most. Szőcs Gézuka kulturális vakondtúrás és világítótorony, akit állítólag még a Fideszben is úgy utálnak, mint a szart, aki minden bizonnyal csak azért van pozícióban, és nem vonult vissza még mindig alkotói magányába, mert bírja az Orbán nevű feltétlen és határtalan bizalmát, legalább annyira kártékony eleme a magyar kultúra NER égisze alatt végbement lerombolásának, mint Fekete György vagy Kerényi Imre. A lista pedig tetszőlegesen folytatható holnap estig.

Konok Péter Facebook-bejegyzésében eszembe juttatta, hogy egyáltalán nem ez az első eset, amikor európai kultúremberek nem kívánnak közösséget vállalni ezzel a lénnyel (akiről összeszedtem néhány fontosabb tudnivalót, csak hogy ne legyen szétszórodva a sok értékes információ, ha majd szükség lesz rá), idézem:

Pár éve Ferlinghetti, majd a finn Hannu Launonen utasította vissza a Janus Pannonius-díjat, amit Szőcs afféle »költészeti Nobelnek« szánt. Szőcs akkor levelében »gyenge jellemnek« nevezte kikosarazóit.

Hát ja. A saját maga által rengeteg közpénzből alapított, meglehetősen botrányosan indult Janus Pannonius-díj – amivel kapcsolatban Szőcs arcpirítóan nagyot hazudott már a maga idején – ugyanúgy nem kell a világnak, mint ezzel a derék emberrel való együtt pezsgőzés. Mondhatnám, és valószínűleg mondani is fogja a sértődésben élen járó, öntörvényű, a világ dolgairól egészen sajátos felfogással bíró Szőcs, hogy és kit érdekelnek ezek a hanyatló olaszok, finnek, németek? Egyáltalán mi közük van ezeknek a kultúrához, mit képzelnek magukról? Hát ha nem jönnek, nem jönnek, ki nem szarja le a gyenge jellemüket?

Csakhogy. Ez már a nagyon sokadik fényes és hangos illiberális (kultúrdiplomáciai) siker, amikor egy klub tagjai olyan pofát vágnak hozzánk, mint akik büdöset szagoltak éppen. Igaz, hogy Woody Allen óta tudjuk, hogy az egészséges felfogás ebben a kérdésben az, hogy az ember sose legyen egy olyan klub tagja, amelyik elfogadja őt tagjának, de nem hiszem, hogy Szőcs Gézát ilyen szofisztikált megfontolások irányítják. Főleg miután Lévai Anikó és hites ura állandó és közkedvelt vacsoravendégeként (ő írta többek között Anikó asszony szakácskönyvének előszavát) a legmagasabb fokú szervilitás határozza meg kirobbanó pályafutását.

Már akkor világos volt, hogy ez az ember milyen fontos szakmai küldetésnek fog eleget tenni a Nemzeti Együttlopás Rendszerében, amikor arról fantáziált, hogy egy néhány fős genetikai kutatócsoportnak föl kellene térképeznie a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét (!?) mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került. Vagy amikor az volt a rögeszméje, hogy a giccset és a pornót szigorú adóval kellene sújtania a kormánynak, a befolyt pénzből pedig a magaskultúrát támogatni. Hogy mennyire gátlástalanul korrupt és minden jóérzéstől elrugaszkodott, alkalmatlan, pusztító ez az ember, az világosan kiderült a tavalyi milánói világkiállítás megszervezése kapcsán, amely minden idők egyik legdrágább magyar kulturális programja volt úgy, hogy a befektetett 5,2 milliárd forint egy jelentős részét sehol nem látható programokra költötték el.

A sámándobos baromságával egy egész nemzetet hülyének néző Gézuka, aki korábban a hírek szerint Nyírő József hamvait hurcolászta Erdélyben, bemutatta a közpénzmilliárdok innovatív elköltésének iskolapéldáját (itt és itt kiváló elemzések olvashatók Szőcs mellbevágó pénzpazarlásáról). Ám a legszebb mégiscsak az volt a történetben, hogy a sajtó jogos felvetéseire, hogy mégis mire tapsolt el raklapnyi pénzeket, nyomdafestéket nem tűrő módon ugatta le az újságírókat. Mert Gézuka ugyanúgy a törvényi kötelezettségek fölött áll, mint példaképe.

Mindez nem csak azért érdekes, mert egy szereptévesztésben élő, magától elszállt, dilettáns gazember rendelkezik közpénzek milliárdjai és a magyar kultúra felett, aki ráadásul megsértődik, ha felelősségre vonják. Hanem mert az ilyen jellemtelen, szolgalelkű, L. Simon László-féle opportunistákat jobbról előző Szőcs Gézák alakítják Magyarország imázsát Európában, a világban. Akik ugyanúgy képtelenek késsel-villával enni, ugyanúgy hörögnek-rögöfnek az asztal mellett, mint a fényestekintetű vezérük, és ugyanúgy alárendelték az általuk irányított szakterületeket a geciségnek, a tekintélyelvű, feltétel nélküli rezsimszolgálatnak.

És lehet majd most is verdesni az asztalt, hogy ugyan ki az a névtelen balliberális Haslinger, aki nem is német, hanem osztrák, és aki nyilvánvalóan sorosista-nihilista hatalmak kiszolgálója, de nem lehet az idők végezetéig ezzel elhárítani minden kritikát. Kétségtelen, hogy Szőcs egyedül is képes lesz kaviárt zabálni és bebaszni a magyar PEN Club 90. születésnapján, de ennek a nyilvános állásfoglalásnak az üzenete akkor is kesernyés, ha majd a szellemi honvédők elküldik az édes kurvaanyjába a feladót.

A szuverén magyar írók szuverén magyar klubjára aljas módon rátámadó háttérhatalmazás és a magyar demokráciát ért újabb méltatlan támadás világgá kürtölése helyett, Szőcs Gézának is jó lenne belátni, hogy aki pénzért szopja a kormány falloszát, azt akkor is lekurvázzák, ha szerinte mindenki más jön szembe az autópályán, nem ő egyedül megy szembe a forgalommal. Értem, hogy Szőcs Géza szerint nincs semmi kritizálnivaló egy tökéletesen működő kormányban, de azért emlékeztetném például arra, hogy alig két hónapja ő maga is kudarcnak ítélte a kormány médiapolitikáját.

Gézuka! Azóta beszántottátok a Népszabadságot is. Mikor jön el az a pont, hogy már neked is hánynod kell magatoktól? És ha nem jön el az a pont, akkor ki a gyenge jellem? Azok a kultúremberek, akik okádnak a meghasonlott seggnyalók penetráns bűzétől, és nem kérnek belőled, vagy te? Még most kellene elgondolkodni ezen, mert ha lassan is, de Európa is kezdi kapisgálni, hogy ezt a bírálhatatlan rendszert a hülye európaiak tartják el önként és dalolva, és hogy itt csak azok számára terem babér, akik a kormányhoz közel állnak. Igen, a Szőcs Gézákra gondolnak, és utálkozva elfordulnak. Neked is csak azt tudom javasolni, hogy gondolkodj el ezen, Géza!

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.