Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Viharos szép reggelt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, jó reggelt! Itt, vidéken dörög és morog, esik az eső – vagy legalább úgy tesz – és nem jönne rosszul egy kis felfrissülés. Majd meglátjuk, mit akart a párt. Illetve az időjárás mit akar, mert ez még nem feles törvény.

Az idén először – és alighanem egyben utoljára – a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) díjazottjainak az erkölcsi dicsőség mellé a Fekete György nevével megpecsételt MMA (Magyar Művészeti Akadémia) a beléjük tömködött közpénzekből szórt némi alamizsnát a kormánytól független alkotóknak. A Proton Színház díjazott alkotóit,a Trafóban bemutatott Látszatélet című alkotásért díjazták. Wéber Kata és Boronkay Soma a legjobb írói és dramaturgi munkáért, Ágh Márton a legjobb díszletért részesült elismerésben. Az alkotók láthatólag nem óhajtanak az MMA, ezen keresztül a kormány lekötelezettjei közé besorolni, ezért az alábbi közleményt adták ki:

„A POSzT-on való részvételünkkel ki szerettük volna fejezni, hogy a művészet szabadságát továbbra sem tartjuk illúziónak. Független színházi alkotókként a szabadság jelenti számunkra a függetlenséget. Ennek megtartása érdekében fontosnak érezzük, hogy az elnyert pénzösszeget olyan társadalmi rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánljuk fel, melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik. A díjazott előadás különböző származású, a társadalom által kiszolgáltatott gyerekek és felnőttek sorsát mutatja be. Ezért Wéber Kata és Ágh Márton az őket megillető összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány, míg Boronkay Soma a Szivárvány Misszió Alapítvány számára ajánlja fel.”

Azt gondolom, hogy nagyon becsülendő döntés ez és azt is gondolom, hogy amennyiben jövőre is azok döntenek kormány- és MMA berkekben, akik az idén, nem kell sok időt fordítaniuk a független művészeknek annak eldöntésére, hogy kinek ajánlják fel az elnyert összeget. Ahhoz a hatalom túlságosan arrogáns, pökhendi és mint a kicsinyes lelkűek mindig, meglehetősen sértődős.

Tegnap este Németh Szilárd rezsi- és biztos drámai hangú Facebook-posztban osztotta meg bánatát a rajongóival. Ő az idén – ellentétben a szerencsés Balog Zoltánnal – nem tud részt venni a  XIX. Karcagi Birkafőző Fesztiválon. Pedig mennyire jó is az – mondja a költő – hiszen hungaricum! Az igazi karcagi birkapörköltet csak autentikus módon szabad főzni – tudhatjuk meg Németh Szilárdtól -, amibe csak só, hagyma és paprika kerülhet. Ezért a rezsibirkózó a maga részéről tesz bele borsot és fokhagymát is. Ő – mármint Szilárd – a főtt fejhúst, agyvelőt és szemet szereti a legjobban.

Jó, semmi gond nincs ezzel. Amúgy sem akartam reggelizni.

Hogy csupa-csupa pozitívummal induljon a vasárnap, van egy – talán a birkaszemet zabáló Németh Szilárd lelkem falára vetített képnél is jobb – ifazán pozitív kicsengésű hír. Mesélem.

MTI hír (állítólag), de kizárt, hogy vadhajnalban elkezdjem túrni a teljesen független hírszolgáltatót, ezért a Magyar Időkre támaszkodom. Rájuk amúgy is lehet mindig. Nos, tehát.

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja az MTI-nek elmondta, hogy a  CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava.

Tegye fel a kezét az, aki már hallott a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda létezéséről. Különdíj ellenében valaki azt is magyarázza már el nekem, hogy egy egyetemnek hogy lett főiskolai tanára. Köszike. Mondom, milyen szavak nyertek még a rangos és feltétlenül nívós, valamint az ország jövője szempontjából nagyon jelentős versenyen: dobogón végzett a brexit és a kvóta, az év ifjúsági szava a filterbuborék. Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a „tetthazafi” és a „szájhazafi”, az antiszavak kategóriában a párváltás nyert.

Hát ez annyira jó, hogy nem is súlyosbítom tovább a helyzetet, hanem keresek valami agyzsibbasztó zenét és induljon a nap.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.