Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A fideszes agytröszt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

(Előirat: Kedves olvasók, ezúttal igyekeztem minimálisra fogni az iróniát. Szóval most komolyan…)

Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon ki az, aki a háttérből irányít. Azt vettem észre, hogy mindenki – függetlenül attól, hogy imádják vagy utálják – azt gondolja, hogy OV az az ember, aki az egészet kitalálja, vezeti és személyesen dönt mindenben. Egy igazi zseni. Vannak kételyeim. Régóta figyelem ezt az embert, és az a véleményem, hogy OV buta ehhez. Szerintem, ő inkább csak a frontember, aki imád szerepelni, imádja a hírnevet, fürdik a népszerűségben vagy a közutálatban, és tetszeleg a vezető, a történelmi hős szerepében.

Tényleg, mennyire lehet valaki okos akkor, ha a legrövidebb megszólalásait is papírból olvassa fel? Vagy aki nem mer felvállalni egy nyilvános vitát vagy egy nyílt sajtótájékoztatót, mert esetleg olyan téma merülhet fel, amire nem tud reagálni? Emlékeznek arra, amikor a legutóbbi választások előtt a parlamentben Tordai Bence elkapta azzal a kérdéssel, hogy lesz-e vita? OV annyira megdöbbent, hogy csak hosszú másodpercek után tudta kinyögni, hogy „Milyen vita?” Szerintem egy okos embernek ennél sokkal gyorsabb a reakcióideje. Úgy tűnik, OV is csak a betanult paneleket és a számára előre legyártott poénokat tudja magabiztosan előadni. Akkor megy neki a legjobban, amikor előre beállított helyzetekben olyanokat kell mondania, hogy „Egy nyócvanas lesz, Feri bátyám.” Szóval nem igazán tudom elképzelni, hogy ez az ember stratégiákat tudna kitalálni. Szerintem ő csak egy előadóművész, abból is csak egy középkategóriás. Nem baj, nekünk ő is elég jó.

Ha a Fidesz vezető embereit a nyelvszínvonaluk alapján kellene megítélnem, akkor egyértelmű, hogy Lázár János a legértelmesebb az egész társaságból. Biztos emiatt is állították egy időre parkolópályára, hogy megtanulja hol a helye, szóval éppen ezért ő nem jöhet szóba, mint szürke eminenciás. 

De akkor ki? Az egyik tippem Pintér Sándor. Városi legendák szerint ő a magyar alvilág feje. Nekem már 1998-ban gyanús volt, amikor az alvilági leszámolások egyik pillanatról a másikra megszűntek, amint PS belügyminiszter lett. Végül is miért folytatódott volna? Győztek. Egyértelművé vált, hogy ő parancsol. Ha mindez igaz, akkor onnantól kezdve megindult a politikai elit és az alvilág integrációja. Az biztos, hogy PS nem szeret szerepelni, látszik rajta, hogy inkább a háttérben szeret maradni. Mégse hiszem, hogy ő lenne a mastermind. Okosnak okos, de szerintem nem elég kifinomult ehhez a gondolkodása, ráadásul azt sem hiszem, hogy önként magára vállalta volna az oktatás és az egészségügy irányítását. Nekem ezek inkább nemszeretem feladatnak tűnnek. Valószínűbb, hogy ezeket a területeket csak rálőcsölték.

Ki van még? Ugye nem baj, ha mondjuk Deutsch Tamást, Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot kihagyom ebből az eszmefuttatásból? Itt van még két másik régi elvtárs, Áder János és Kövér László, de szerintem ezt a két Főméltóságos Urat is nyugodtan kihagyhatjuk. Áderből aláírógépet és környezetvédelmi szakértőt csináltak, Kövérnek meg odaadták a homokozót, hadd játsszon. Ezt az egészet talán ők élvezik a legjobban, Áder rezzenéstelen arca csak akkor tükröz némi érzelmet, ha halakat szorongathat, Kövér meg extázisba kerül, ha valakitől megvonhatja a szót a parlamentben és amikor pénzbírságokat szabhat ki. Semjén Zsoltot is ebbe a kategóriába sorolnám. Ő csak egy szorgalmas ember, aki feladatokat lát el, azaz éjszakánként salátatörvényeket nyújt be és fogadtat el, miközben láthatóan szerelmes OV-be.

Itt van viszont a mi propagandaminiszterünk, Rogán Antal, aki eleve a háttérből irányítja a kormány propagandagépezetét, méghozzá elég sikeresen. Amikor először láttam őt (2000-ben), éppen azt magyarázta a tévében, hogy a háromnapos munkahét a parlamentben valójában sokkal több, mintha az egész hetet végigdolgoznák. Akkor még csak egy törtető, tudálékos okostojásnak tűnt. Az ember azt gondolta, ha ráadnának egy kék sapkát, akkor ő lehetne Törpokos. De aztán hogy felvitte az Isten a dolgát! Szerintem több van benne, mint ami azokban a gülü szemekben látszik. Emellett még feltaláló is lett. Aztán meg kitalálta, hogy letelepedési kötvényeket lehetne árulni jó pénzért, akár kétes alakoknak is, ráadásul off-shore cégeken keresztül. Azért ez sem volt semmi, főleg úgy, hogy ezzel egy időben kampányoltak tiszta erőből, hogy a magyarok hozzák inkább haza a pénzüket az off-shore cégeikből. Szóval a Tóninak megvan hozzá az esze, hogy kitalálja, milyen stratégiával és manipulációkkal biztosítsák be magukat a hatalomban. Biztos Finkelsteintől is sokat tanult, ráadásul itt van még ez a titokzatos haverja, a Habony.

Na ő is egy érdekes fickó. Sokat nem tudni róla azonkívül, hogy szeret Ibizán lazítani, kedvenc márkája a Gucci, szeret idős emberekkel kötekedni és verekedni, csak azért, mert át mertek menni előtte a zebrán, illetve hogy van egy (egy?) külföldi hírügynöksége, ami hírek helyett ugyanazt a propagandát nyomja, amit itthon is nyom a haverja, valamint azt, hogy kvázi titkos tanácsadó, szerződés nélkül. A Habsburg királyok alatt létezett titkos tanácsosi pozíció, de ha jó tudom, még azok is rendelkeztek legalább egy megbízólevéllel. 

Az is lehet, hogy egy olyan ember van a háttérben, akiről még nem is hallottunk. Lehet, hogy működik egy titkos think tank, és persze az is lehet, hogy Putyin emberei találják ki nekünk is az egészet. Persze lehet, hogy én misztifikálom túl ezt az egész kérdést, és tényleg csak a fent említett emberek csapatmunkájából jön ki az Orbáni stratégia.

Értékelve az eddigi eredményeiket, elég vegyes az összkép. A rendszerváltás időszakában relatíve egyszerű volt a dolguk. Elég volt megjelenniük harcos antikommunistaként és persze radikális liberálisként, és borítékolható volt a siker, vagyis a parlamentbe jutás. Ahhoz már gondolkodniuk is kellett, hogy 94-ben ne csatlakozzanak a kormánykoalícióhoz, azaz jó ötlet volt kihúzni még egy szakaszt ellenzékben. Akkor már ők is látták (a legenda szerint, ezt a meglátást Antall Józsefnek köszönhetik), hogy a jobboldal az első kormányzásuk után szétesőben van. 98-ban teljesült az álom (merjünk nagyot álmodni!), OV miniszterelnök lehetett (miközben ügyesen szétverték és bekebelezték az MDF-t és a Kisgazdákat – ehhez már tényleg komolyabb szintű tervezés kellett), viszont ennek az lett a következménye, hogy 2002 után majdnem eltűntek a süllyesztőben. OV minden nyilvános vitát elvesztett, még a Dadogós Péter is felmosta vele a padlót. Ezek után már komolyabb stratégia megalkotására volt szükség, ami kiterjedt a beszivárgásra, kémkedésre, megvesztegetésre (vajon hogy került ki az őszödi beszéd?), utcai rendbontások szervezésére és a már profi szintű lejáratásokra, és még így is nagy szerencse kellett a sikerhez, ami a világválság képében jelent meg. 2010 után már nem követték el azt hibát, amit az első kormányzásuk alatt. Azóta valójában csak két dologra koncentrálnak, a hatalomban maradásra és a meggazdagodásra. Minden más csak porhintés és üres duma. 

Üres, de arra jó, hogy mindig kimagyarázzák magukat mindenből. Annyi mindenbe nem buktak bele, amibe mondjuk bárhol az Unióban már rég lemondott volna akármelyik kormány vagy legalábbis választást vesztettek volna. Nem buktak bele a magánnyugdíjak lenyúlásába, a miniszterelnök vejének közvilágítási projektjébe, a dohánypiac (lenyúlásába) újraosztásába, Simicska kiszorításába (akkor azért kiderülhetett volna egy-két simli), a média lenyúlásába, Mészáros és egyéb strómanok, a Matolcsy család (szeretőstől) meggazdagodásába, a mesterségesen gerjesztett inflációba, a sok nyilvánvaló hazugságba (pl. Szijjártó nyaralása és az FB-ra felpakolt irodában dolgozós fotók, stb.), a járványkezelésbe és az azzal kapcsolatos mutyikba, az egészségügy és az oktatás leamortizálásába, a választási botrányokba és megvesztegetésekbe, az egyetemek lenyúlásába és számos egyéb dologba (pl. Borkai, Szájer, Kaleta, Schadl-Völner, stb.). Számomra a legmegdöbbentőbb a tavalyi győzelmük volt, ugyanis én megnéztem OV és Putyin közös sajtótájékoztatóját tavaly februárban, aminek a végén Putyin egy karmozdulattal és a keresztnevén szólítva vezényelte le Viktort a színpadról.

Nyilván ezt a videót nem terjesztették, hiszen Putyin egyértelműen a saját alárendeltjeként kezelte a mi nagyon szuverén miniszterelnökünket, kb. úgy, mintha az inasa lenne. Tényleg megalázó volt, és az volt az első gondolatom, hogy OV most bukott meg, hiszen ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy ő Putyin csicskája. Hát nem. Mármint nem bukott meg. Igaz, ehhez kellett az ellenzék elképesztő töketlenkedése is.

Arra szerintem mindenki emlékszik, pedig nem mostanában volt, hogy Gyurcsány a választási ígérete ellenére, rögtön felemelte a gázárakat, de az, hogy OV egy választási ígéretét sem tartotta be (kivéve a „a Folytatjuk!-at”, hiszen tényleg folytatták mind a hazudozást, mind az ország szétlopását) sőt, annak az ellenkezőjét csinálta (lásd adóemelések, a katások megszívatása, stb.) az fel sem tűnik. Itt tartunk most, és akkor még nem beszéltem az elképesztő inflációról, különösen az élelmiszerek inflációjáról. A fideszes agytröszt még mindig kiváló munkát végez, ami a belföldi propagandát és agymosást illeti, ami viszont a külpolitikát, illetve a nemzetközi kapcsolatainkat illeti, különös tekintettel a saját szövetségeseinkre, gyakorlatilag teljes a kudarc.

Folyt. köv.

CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.