Július 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


A demokratikus helyi nyilvánosságról rendezett konferenciát a Nyomtass te is! mozgalom Szegeden

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,307,932 forint, még hiányzik 692,068 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újratervezés címmel Szegeden tartotta első vidéki konferenciáját a Nyomtass te is! mozgalom, amelyen a helyi nyilvánosság helyzetét elemezték. Úgy értékelték, hogy a csongrádi megyeszékhely üdítő színfolt a kormányzati média által uralt országban, de már a néhány kilométerrel arrébb lévő Hódmezővásárhelyen is egészen riasztó a helyzet.

A szombati rendezvényen a Nyomtass te is! mozgalom két stratégiai célját vázolta fel bevezető előadásában L. László János a „szamizdat” hetilap főszerkesztője. Egyrészt szeretnék elősegíteni, hogy minden megyeszékhelyen legyen legalább egy független hírportál. Másrészt az ezek köré épülő Nyomtass te is! csoportok idővel minden kistelepülésre juttassák el a mozgalom által kiadott, egy A/4-es oldalra nyomtatott hetilapját, amely az adott időszak legfontosabb híreit szemlézi, főként olyanokat, amelyeket a kormány igyekszik elhallgatni a közvélemény előtt. A hetilapba azoknak a településeknek a helyi hírei is bekerülhetnek, amelyeken terjesztik az újságot. A mozgalom országszerte keresi azokat a támogatókat, aktivistákat, akik segítenék e célok elérését.

A szegedi nyilvánosság helyzetéről Tarnay Kristóf, a Szegeder.hu újságírója, a Szegedi Civil Háló vezetője beszélt. Kiemelte, hogy bár az önkormányzat által támogatott médiumok nem szócsőként működnek, és alapvetően függetlennek tekinthetők, de azért valamennyire érződik, hogy ki a finanszírozójuk.

Körömi János mentálhigiénés szakember a kormánypropaganda lelkeket romboló hatását mutatta be néhány konkrét példán keresztül.

Dr. Berényi Károly, a Mindenki Magyarországa Mozgalom hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője és Csirák Dalma a Rádió Color főszerkesztője döbbenetes dokumentumokat mutatott be arról, hogy városukban a Fidesz milyen eszközökkel igyekszik  lejáratni Márki-Zay Péter polgármestert, illetve az őket támogatókat.

Bod Tamás, a Magyar Narancs hetilap munkatársa a vidéki tudósítói hálózat kiépítésének és működtetésének nehézségeibe engedett bepillantást.

Porcsin Zsolt a Debrecenben induló Debreciner nevű hírportál főszerkesztője arról beszélt, hogyan próbálnak egy, az olvasók által finanszírozott internetes napilapot felépíteni.  

Zsolt Péter médiaszociológus előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyennek kellene lennie a demokratikus helyi nyilvánosságnak.

A Nyomtass te is! mozgalom arra készül, hogy az önkormányzati választások előtt ajánlást juttat el az ellenzéki pártokhoz, hogy győzelmük esetén hogyan kellene átalakítaniuk és demokratikussá tenni a helyi nyilvánosságot, amellyel kapcsolatban a konferencián sok szempont előkerült.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.