Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Schiffer András végre megmondta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,581,270 forint, még hiányzik 1,418,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„A rendszerváltás után a régióban azok sorolták magukat a baloldalhoz, akik kulturálisan, egzisztenciálisan közel érezték magukat a kommunista utóvédekhez, akikben pedig nagyon erőteljesen ellenszenv munkált a kommunista diktatúrával szemben, azok pedig jobboldalra helyezték magukat. Ez a felosztás ragyogó volt ahhoz, hogy a két oldal a saját táborát hiszterizálni tudja és a politikai elit a kommunistázás/fasisztázás paravánja mögött ki tudta rámolni ezt az országot. Ez a bal és jobb felosztás semmit nem tud mondani arról, hogy mit akarunk tenni a 21. századi Magyarországgal. Az LMP ezen rendszer meghaladására jött létre” Schiffer András 

Még időben jöttek az LMP társelnökének bölcs mondatai, így az idén megtudtam, merre az arra.

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de a magam részéről egzisztenciálisan semmihez sem éreztem közel magam, mivel a rendszerváltáskor még nem volt egzisztenciám az életkorom okán. Schiffer úr vagy elfelejtette az alapvető matekot, vagy elnézte a naptárat. Ugyanis a rendszerváltáskor huszonéves koruk elején járók ma már bőven a közép-korosztályba tartoznak. Sőt, ha Kövér Lászlónak hiszünk (ezt nem tudom szívből ajánlani egyébként), akkor a huszonévesek már középkorúak, ebből eredően az ötvenesek konkrétan öregnek minősülnek. Holott nem azok.

Tehát a most középkorúak egzisztenciálisan pont nem a csúcson voltak a rendszerváltáskor, hanem még az iskolapadokban, esetleg a pályájuk elején. A tőlük fiatalabbak még ott sem, hanem az óvodában tologatták a kisautót. Akik a múlt rendszerben egzisztenciát építettek, azok egy része most ott ücsörög a parlamentben, mégpedig legnagyobb számban éppen a Fidesz-KDNP soraiban. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy Kövér Lászlótól Semjén Zsolton át Harrach Péterig titkos baloldaliak. Még akkor sem hiszem ezt, ha egyébként természetesen ezek az urak és a többi – itt fel nem sorolt és bármely párthoz tartozó – jelenlegi politikus és képviselő egytől egyig ellenálló volt a Kádár-korszakban.

Azt csak közbevetőleg jegyezném meg, hogy bár nem vagyok történész, de úgy tudom: soha a büdös életben nem volt sem itt, sem a régióban kommunista rendszer. Az soha meg nem valósuló cél volt csupán. Ebből eredően kommunista utóvéd se nagyon volt, legfeljebb szocialista utóvéd.

Amennyiben elfogadom azt, hogy a mai jobboldaliak azok, akik nagyon erős ellenszenvet éreztek az előző rendszerrel szemben, akkor még nagyobb az én zavarom. Ugyanis azt a Kövér Lászlót, aki az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomkutató Intézetében kezdte a karrierjét, miféle szörnyű trauma érhette abban a rendszerben?

Vagy ki bántotta Surján Lászlót, aki az átkosban végezte el az egyetemet és épített karriert?

Semjén Zsolt is abban a rendszerben járt egyetemre (jelzem, akkor még ingyenes volt!) és tanulhatott a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián teológiát, a majdnem-kommunista rendszerben és nem korbácsolták meg érte.

Harrach Péterről is elmondható mindez. Tanulhatott vallástudományt, járhatott templomba és meg sem kövezték érte, viszont kötelezővé sem tették számára (és senki számára) a napi hittant.

Balog Zoltán jelenlegi emberminiszter pedig a Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedő negyedik helyezettjeként Szocsiba utazhatott. Karrierje kezdetén – 1976 – betanított lakatos volt Diósgyőrben, aztán gondnok egy katolikus szociális otthonban (igen, ez is az átkosban volt és igen, működhetett katolikus szociális otthon). Ezt követően – és még mindig bőven a rendszerváltás előtt – teológiát tanulhatott és lelkészként működhetett.

Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter a múlt rendszerben gépkocsivezetőként szolgálta a hazát, mégpedig a belügyminisztériumban, majd a rendőrség kötelékébe lépett segédnyomozóként. A múlt rendszerben egyetemre járt, szerzett két diplomát és igen, akkor még ingyen.

Sorolhatnám tovább, de nem fogom. Nem is fontos, csupán annyiban, hogy ezek az emberek – és szinte az összes jelenlegi figura, akit a parlamentben látunk – onnan jön, abban az érában tanult (ezt talán ma már egyikük sem tehetné, ha nem gazdag családba születik) és épített egzisztenciát, vagy kezdte el építeni azt. Ők mind hirtelen harcos ellenállók lettek?

Nem értem, miért kell hülyének nézni egymást és úgy tenni, mintha az idő valami szakaszolható dolog lenne. Ettől-eddig tart, aztán új idő kezdődik. Nem kezdődik. Folytatódik. A szüleink, vagy akár mi magunk onnan jövünk, abból a rendszerből. Még Schiffer András is, az ő szülei is.

Én a magam részéről nem látok ebben az országban normális és valódi jobboldalt, ahogy baloldalt sem. Ettől függetlenül azt gondolom: mindenki eldönti saját hatáskörben, hogy ő jobboldali, baloldali, alsó, felső, király, ász, vagy kisrepülő. Nem kellene egymást cimkézni, mert nincs értelme.

Hogy egyébként az LMP milyen célból jött létre, azt én nem tudhatom. De ha elfogadjuk Schiffer András szavait és ők azok, akik meg óhajtják haladni a mostani (szerintem is fos) minkét oldalt, plusz a teljes politikai struktúrát, akkor vagy rossz irányba mennek, vagy nem vették észre, hogy meghaladás közben remekül beálltak ők is a sorba.

A valaha friss, üde és jószándékú, újítani vágyó fiatalokból mára bőven középkorú, a politikából jól megélő, a jelenlegi rezsimbe belesimuló, sehonnan-sehová párt lettek. Ők is, ahogy mindenki más is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.