Április 13,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szijjártó és a holland földcsuszamlás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,181,494 forint, még hiányzik 818,506 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó miniszter mintha egy kicsit elkésett volna ezzel a kínos lelkendezéssel, de jobb későn, mint soha: levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) „földcsuszamlásszerű” választási győzelméhez. A muszlimok megveszekedett gyűlölője, Donald kacsa és Orbán Viktor nagy rajongója, valamint Bunyós Pityu haverja köszönetét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között – ezt közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.

Nos, én is nagyon várom már, hogy végre (újra) egymásra találjanak azok, akik mindig is összetartoztak, de ameddig erre sor kerül: elég furcsa fogalmai vannak a populista, szélsőjobbos Orbán-kormány külügyminiszterének a földcsuszamlásról. Nem mintha olyan nagyon jó hír lenne, hogy a 150 fős holland parlamentben 37 széket a migránsgyűlöletből élő Wilders és pártja szerzett meg, miközben a fele is sok lett volna, viszont. A holland választók döntését tiszteletben tartva, ugyanakkor összevetve azzal, hogy Szijjártó világszerte büszkén teregetett véleménye szerint az minden világok legjobbika, és minden demokráciák csúcsa, ahol egyetlen párt monolit tömbként uralkodik évtizedeken át, és mindenféle fárasztó demokratikus viták nem zavarnak bele a teljhatalom döntéshozatalába, barokkos túlzásnak tűnik a földcsuszamlásra hivatkozni.

Jó, persze, értjük: az Orbán-kormány mindent IS az európai szélsőjobb erősödésére tett fel, és miután sajnos Lengyelország elesett, kapaszkodnak minden európai populista győzelembe, hiszen kellenek a cinkostársak a Brüsszel elleni hadjárathoz. De az is inkább az óvodás lelkesedés által mozgatott költői valósághajlítás tárgykörébe tartozik, hogy Wilders tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában. Van egy rossz hírem: bár Wilders a múltban pont olyan erős EU-ellenes megjegyzéseket tett, mint ő szokott mindenféle félázsiai autokráciák és diktatúrák vezetőinek oldalán, amikor teli szájjal fröcsög Brüsszelre, de már a választási kampányban mérsékelte ezt a primitív hangnemet. Pont azért, mert Wilders földcsuszamlásszerű győzelme ellenére ha kormányozni akar, akkor koalícióra kell lépnie történetesen olyan pártokkal, amelyek vele ellentétben támogatják az Európai Uniót. Úgyhogy én óvatosságra inteném Moszkva hurráoptimistán egzaltált reklámarcát, nehogy csalódnia kelljen Wildersben, aki aligha engedheti meg magának, hogy úgy elszabaduljon brüsszeli relációban, mint a főnöke. Akit már megint az EU elleni egész pályás letámadás lázálma gyötri.

Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja „földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak” és ezt a holland választók is így gondolják.

„Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette: „nagyon várja, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettejük között akár Magyarországon, akár Hollandiában”.

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán. A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest. A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.