Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Mennyi? Öt! Mi öt? Miért, mi mennyi?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,442,844 forint, még hiányzik 1,557,156 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Erősen beb…orult annak az országnak, amelyiknek a pénzügyminisztériuma azzal kezdi a gyorstájékoztatót, hogy brüsszeli szankciók, háború okozta energiaválság és kedvezőtlen világgazdasági környezet. Még szerencse, hogy Sorost, Gyurcsányt és az LMBTQ-t sikerült kihagyni a felsorolásból. Szóval Brüsszel miatt rendkívüli kiadások elé álltak ők, ám továbbra is védik a rezsiemelést, őrzik a nyugdíjakat – főként persze a magánnyugdíj-megtakarításokat, mert azt azóta sem látta senki, mióta elrabolták ügyesen -, csak azt nem értem, mindennek mi a franc köze van egy PM gyorstájékoztatóhoz azon kívül, hogy semmi.

Ha csak nem a csúsztatásokról akarják elterelni a figyelmet. Számszerűsítik, hogy mennyi pénzt költöttek rezsivédelemre, aminek nagyjából annyi az értelme, mint a régi, de attól még zseniális viccnek:

Mennyi?

Öt!

Mi öt?

Miért, mi mennyi?

Szóval mihez képest védtek meg ők micsodát? A piaci árhoz képest? Mert annak a sokszorosát fizeti mindenki a hasraütéssel megállapított átlagfogyasztás felett. Arról pedig elfelejtenek mesélni, hogy miért emelkedtek a rendszerhasználati díjak a sokszorosukra, pedig az sem mellékes, hogy időnként a rendszerhasználati díj magasabb, mint a felhasznált energia ára. Amikor kiszámolják, hogy az egész univerzumban nálunk a legalacsonyabb a rezsi, akkor beleszámolják a rendszerhasználati díjat is? Naugye. És akkor vannak ezek a nagyon cuki izémicsodák:

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 576,0 milliárd forintot fordítottak október végéig, ez 88,4 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tíz hónapjában folyósított forrásokat – áll a közleményben.

Nem vagyok matematikus – hogy megelőzzem a nemzet eszének erre vonatkozó kérdését -, de ha jól tippelek, a többletforrás az inflációt sem éri el, tehát a gyakorlatban elvonás történt. Jó is az, amikor már egy elméletben szakminisztérium is propagandakiadványokkal szórakoztatja az országot. (link kommentben)

A brüsszeli szankciós politika és az elhúzódó háború által okozott energiaválság és kedvezőtlen világgazdasági környezet rendkívüli kiadások elé állította a magyar büdzsét is. A költségvetés ugyanakkor továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását – írta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének október végi helyzetéről csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

    A kormány kiemelt célja, hogy a háborús időkben is évről évre tovább csökkentse a hiányt és az államadósságot – közölték.
    Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt mutattak a PM közlése szerint.
    Az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165,0 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent.
    Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 576,0 milliárd forintot fordítottak október végéig, ez 88,4 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tíz hónapjában folyósított forrásokat – áll a közleményben.
    A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Október végéig az uniós kiadások 2151,2 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1191,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe – jelezte a PM.
    Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4724,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1893,1 milliárd forintot fordítottak október végéig.
    Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 16,7 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly október végi állapothoz képest – derül ki a gyorstájékoztatóból. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.