Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Megindult a kivándorlás az Egyesült Királyságból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vajon fellélegezhet a magyar kormány? Talán bevált a gyere haza fiatal program? A legújabb statisztikák szerint ugyanis a közép- és kelet európai országok lakói nagyobb számban hagyták el az elmúlt két évben az Egyesült Királyságot, mint amennyien oda kiköltöztek. Ez akár nagyszerű hír is lehetne, ha ezek az emberek hazatértek volna, nem pedig egy másik országban próbáltak volna szerencsét. A Brexit miatt ugyanis százezrek jövője vált kérdésessé, ezért inkább Németország, Hollandia, vagy épp Ausztria felé vették az irányt, oda költöztek, ahol nincs veszélyben a jövőjük. Ugyan a Brexit a mai napig nem történt meg, az azáltal okozott eddigi kár mégis jelentős. Font százmilliókat, ha nem milliárdokat bukott a szigetország, miközben egy centivel sem lett függetlenebb, mint két évvel ezelőtt volt. Elveszített viszont több százezer európai munkavállalót, akik nélkül a szolgáltatási szektor több ágazata is gondba kerülhet. Nem beszélve a szállodaipar gondjairól, a nővérhiányról, vagy a termőföldeken betakarítást végző, sokszor közép- és kelet európai munkások hiányáról.

Az Egyesült Királyság eddig csakis veszített azzal, hogy két évvel ezelőtt az elszakadás mellett döntött, noha függetlenségről a mai napig nem beszélhetünk. Hogy mi lesz az Európa többi országából érkező munkaerő hiányának következménye, egyelőre felbecsülhetetlen, mindenesetre az szinte biztosan kijelenthető, hogy nincs minek örülni a brit szigeteken.

London, 2019. április 22., hétfő (MTI) – Minimálisra csökkent az újonnan érkező külföldi EU-munkaerő hozzájárulása a nagy-britanniai munkavállalói állomány bővüléséhez a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta.

A 2016 júniusában tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Alok Sharma, a brit munkaügyi minisztérium foglalkoztatási államtitkára a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásának nyilatkozva elmondta, hogy a brit munkavállalói állomány a népszavazás óta több mint egymillióval bővült, de a többi EU-tagországból érkezők nettó hozzájárulása e növekedéshez nem érte el a 35 ezer főt ugyanebben az időszakban. Az államtitkár felidézte, hogy az EU-népszavazás előtti két évben több mint 410 ezer külföldi EU-munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába. Ez azt jelenti, hogy 2014 és 2016 között a brit foglalkoztatás bővülésének több mint 45 százalékát az EU-társállamokból érkező munkavállalók adták.

A meredek ívű csökkenési folyamatot a hivatalos statisztikai kimutatások is jelzik. A brit statisztikai hivatal (ONS) félévente összeállított visszatekintő becsléseinek legutóbbi kiadása szerint nettó 57 ezer főre – tízévi mélypontra – csökkent a tavalyi harmadik negyedév végéig terjedő egy évben a tartós letelepülési és munkavállalási szándékkal Nagy-Britanniába érkező külföldi EU-állampolgárok száma, nem kis részben azért, mert a közép- és kelet-európai EU-tagországok állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek. Az ONS ismertetése szerint a vizsgált időszakban 202 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 145 ezer külföldi EU-állampolgár távozott végleg Nagy-Britanniából.

Az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 38 ezren érkeztek, viszont 53 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis a keleti EU-tagországok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 15 ezer volt a vizsgált tizenkét havi időszakban. A teljes EU-bevándorlási mérlegen belül a közép- és kelet-európai EU-országcsoport az egyetlen, amelynek nettó nagy-britanniai bevándorlási egyenlege negatív.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.