Július 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Márpedig az elhülyülés felzabálja a jövőt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,307,932 forint, még hiányzik 692,068 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A rög- és valódi eszmék fanatikus ismételgetése ma még nincs precízen elhatárolva az orvostudomány előtt. Ezért olykor nagy reformerekről későn derül ki, hogy eszméjük nem valódi volt, hanem rög. De ilyenkor már nem lehet kezelni őket, mert magas pozíciót, nagy tekintélyt, és világraszóló érdemrendet kaptak.

Látszólag semmivel nem függ össze a fenti, de Rejtő Jenő is legalább annyira örök, mint Hamvas Béla, úgyhogy a változatosság kedvéért ma szerda van, és jó reggelt kívánok mindenkinek! Ha olyan menő lennék, mint Jenő, vagy ha a rögeszméim álhatatosabbak és számosabbak lennének, akkor lehet, hogy nem lenne muszáj olyan korán kelnem, mint így minden páros héten, de ezzel az égvilágon semmi baj nincs. Tehát akkor. Semmihez nem kapcsolódik szervesen ez az éhgyomorra kiváló gondolat, de ha mégis, vagy részleteiben legalább, az nem annyira a véletlen műve.

Szó volt itt tegnap reggel valami újságírói etikáról, meg annak a legalapvetőbb szabályairól, amelyek fájó hiányát a Miniszterelnökség volt szíves hisztérikusan felhánytorgatni a budapesti úri bérlakások kormányzati einstandjáról szóló hírt megszellőztető portálnak. Mivel ragaszkodom a koherenciához meg a folytatólagossághoz, meg úgy egyáltalán a rend kedvéért is innen folytatom. Egyrészt ajánlom a Miniszterelnökség figyelmébe, hogy a minden körülmények között etikusan eljáró, sajnálatos módon megboldogult, de más néven tovább élő Magyar Idők nevű csomagolóanyag (túlélték, mégis meghaltak) személyiségi jogsértést követett el Vasvári Csaba és Vadász Viktor bírók ellen, amikor tavaly májusban ordenáré módon hazudtak róluk. Vasváriról azt, hogy ítélkezési tevékenysége mellett csak névleg látja el igazgatási feladatait, és az ezért járó jövedelmet jogtalanul veszi fel, Vadászról pedig azt, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásban érintett: akár lehetséges elkövetőként, akár annak segítőjeként. A bíróság jogerős ítélete szerint a fideszes faliújság jogutódjának (Magyar Nemzet) 15 napja van arra, hogy közzétegye a valótlanul híreszteltük szöveget, a két felperesnek pedig 800-800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a 100-100 ezer forint perköltség mellett. Nyilván közpénz van dögivel, az 1,6 millió forint nem fogja földhöz vágni Orbán hazugsággyárát, de azért óvatosabban kellene dobálózni az újságírói etikával szerintem. Még akkor is, ha mára teljesen nyilvánvaló, hogy az etika (mindenféle etika) legalapvetőbb szabályainak betartásával nem lehet sem választást nyerni, sem örökre hatalomban maradni.

Dübörög az önkormányzati kampány, nem érdemes a véletlenre bízni semmit. A ferencvárosi fideszes önkormányzat 6000 forinttal kedveskedik a 65 év feletti polgároknak „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül. A józsefvárosi fideszes önkormányzat emelte a tétet, ők 8000 forintot osztogatnak a 65 év felettieknek, az Idősek világnapja pedig szerencsére október elsején van, jó hivatkozási alap. De fideszes önkormányzat legyen a talpán, aki a terézvárosi polgármesterasszony ajándékán is képes túllicitálni, Bácskai és Sára Botond a kanyarban nincs hozzá képest. A VI. kerületben a 62. életévüket betöltött kerületi lakosok jogosultak a 10 000 forint összegű „természetbeni támogatásra”, azaz ajándék- és bevásárló utalványra. Amihez Hassay Zsófia levelet is mellékelt, de sajnos arra elfelejtette feltüntetni az ő pártállását. Biztos nem szégyelli, csak próbál úgy tenni, mintha a Fidesz nem szavazatokat vásárolna közpénzen. Nem tudom, hogy ez akciós krumpliban vagy esélyegyenlőségi fánkokban számolva mennyit tesz, de az azért látszik, hogy a kétoldali megbecsülési kényszer valahogy mindig csak szökőévente jön rá ezekre a tisztességes elöljárókra, nem tehetnek róla, hogy mindig pont valamilyen választás van akkor, amikor nekik adakozni támad kedvük. A közösből.

Mondjuk például vitázni, szemtől szembe kiállni az ellenféllel, a folytatjuk helyett nos, ehhez soha nem támad kedvük. Tarlós István bazári kifogásokkal és összevissza beszélésekkel kísért menekülése a vita elől egyáltalán nem egyedülálló. Úgy látom, Debrecenben a legokosabb Lajos embere, Papp László (az, akinek a kölyke csilliós magániskolába jár, mert az állami kurvajó) is megfutamodott, miután Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás pártszövetség polgármesterjelöltje nyilvános vitára invitálta. Papp helyett a Fidesz-frakció adott ki közleményt, hogy a csávó 2014-ben világos stratégiát, vonzó jövőképet mutatott be a debrecenieknek, érjék be azzal. Különben meg nem is látják, miről kéne vitázni. Semmiről, bazmeg. Jól van ez így. Legközelebb tényleg már választás se legyen, vagy ha igen, akkor azon csak a Fidesz indulhasson. Demokrácia, vita, érvek, elképzelések, programok ütköztetése? Hagyjuk már. Utalványok, zsák krumplik, Soros, migráns, Brüsszel, nem hagyjuk, megvédjük.

Más. Miközben Szijjártó Péter a migránsoktól sajnálja a magyar adófizetőknek járó egészségügyi ellátást (pedig nem a migránsok, hanem magyar emberek hullanak el évente több tízezres nagyságrendben úgy, hogy még simán élhetnének), miközben a Magyar Orvosi Kamara elnöke – létező felvételek dacára – letagadja, hogy a szervezet szombati nagygyűlésen az orvosok kifütyülték és kiröhögték az egészségügyről dicshimnuszokat zengő és a vakvilágba ígérgető fideszes államtitkárokat, a Rétvári nevű alászolgája egészségházat adott át (papi áldás kíséretében, nyilván!) a Pest megyei Kemencén. Olyannyira elragadtatta magát, hogy azt mondta: az Orbán-kormány fennállása óta tovább él a magyar: 2010 óta Magyarországon a lakosság várható élettartama 74,7 évről 76 évre emelkedett. Ami még hagyján, de az egészségügy több területén eredményeket ért el ország. Például a 65 év alatti, krónikus betegségben elhunytak számának csökkenését tekintve rávertünk a hanyatló Nyugatra: az Európai Unióban ebben 10 százalékos, Magyarországon pedig 15 százalékos javulás történt. A valóság szálait szerintem nem sikerült ezúttal sem kibontani, úgyhogy tegyük már hozzá, hogy a magyaroknál csak a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok halnak korábban az Európai Unióban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy országon belül milyen brutálisak a területi eltérések a születéskor várható élettartam tekintetében (Borsod versus Rózsadomb), vagy hogy Budapesten is vannak olyan kerületek, ahol olyanok az életkilátások, mint Szamoán és Mauritiuson, akkor csínján kéne bánni a tömjénfüsttel.

Szijjártónak is mondom, hogy a nagy migránsozás közepette kiürült az ország, bazmeg. Ezt onnan lehet tudni, hogy özönlenek a külföldi munkavállalók Magyarországra. Olyannyira, hogy sanszos, idén év végére a tavalyinál is több külföldi állampolgár kér tartózkodási engedélyt munkavállalási céllal. Tavaly közel 61 ezren érkeztek, idén augusztussal bezárólag mintegy 50 ezren. Engem ez egyáltalán nem zavar, eszem ágában sincs migránsozni az ukrán, szerb, vietnámi, kínai, indiai és egyéb nemzetiségű emberekkel kapcsolatban, és másoknak sem javaslom. Az viszont zavar, hogy még mindig a bevándorlással riogatnak, miközben a kivándorlás felzabálja a jövőt.

Meg bizony az elhülyülés és a lealjasodás is felzabálja. Ha valakinek esetleg kétsége lenne afelől, hogy mennyire hatásos a gyökérpropaganda, az állandó uszítás, hergelés, gyűlölettel öblögetés, valamint a rögeszmék fanatikus ismételgetése, annak ajánlom figyelmébe azt a felmérést, amelynek eredménye szépen mutatja, milyen látványosan nőtt a melegekkel szembeni elutasítás az elmúlt években Magyarországon. Újabb rekord: az EU-ban a legjobban a magyarokat zavarja, ha egy munkatársukról kiderül, hogy az azonos neműekhez vonzódik; továbbá tízből hét magyart zavar, ha két férfi megfogja egymás kezét.

Különben jobbulást kívánok Kövér Lászlónak, akinek sokat köszönhetünk. Ebben az európai dimenzióban is kimagasló ökölbe szorulásban az ő nélkülözhetetlen munkája is benne van. Azért az sokmindent elmond a kézivezérlésű sakálmédiáról, hogy egy emberként kussolnak Kövérről, aki a Kazahsztánból Pozsonyba tartó szlovák kormánygépen lett rosszul, ezért Varsóban kényszerleszálltak vele, és kórházba szállították. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint elővigyázatosságból, Kövér László múló rosszulléte miatt szakította meg az útját a repülő. Szerencsére a házelnök jól van, tegnap este haza is érkezett Budapestre. Tehát minden tekintetben jobbulást kívánok a házelnöknek, hátha az ország múlni nem akaró rosszullétére is jó hatással lesz az ő jobbulása. Sok minden másról legközelebb. Minden jót!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.