Június 21,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Magyarország nyugat-európai reputációja még soha nem volt ilyen rossz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,920,462 forint, még hiányzik 1,079,538 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az igen sokszor átadott Várkert Bazárban éppen migrációs konferenciát tartanak, ahol Orbán Viktor is felszólalt nem olyan régen. Ott többek között kijelentette, neki esze ágában sincs, hogy vezető szerepet játsszon Európában. Ez mondjuk talán érthető is azután, hogy pár nappal ezelőtt a Fidesz néppárti tagságát felfüggesztették, őt pedig újságírók hada nevette ki nyilvánosan egy sajtótájékoztatón. Sok értelme tehát nem lenne vezetó pozícióról álmodozni az európai szintéren úgy, hogy az Unió legtöbb politikusa inkább tartózkodik attól, hogy egyáltalán szóba kelljen elegyednie az ország miniszterelnökével. Emmanuel Macron erről talán többet tudna mesélni.

A migrációs igehirdetés előtt Orbán a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt 2019. március 23-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Orbán azt is megemlítette, hogy Magyarországon azért uszíthat és kommunikálhat úgy ahogy, mert a magyar nép 50-50%-os arányban jobboldali, valamint baloldali, sőt, talán ez az érték át is billen a keresztény-konzervatív irányba. Mármint az idegengyűlölet, ami a kormány értelmezésében a konzervatív irány. A miniszterek elnöke azt is kifejtette, hogy az ország és annak vezetőjének nyugat-európai reputációja talán még soha nem volt olyan rossz, mint most. És mennyire igaza van! Akkor tekintsünk meg néhány részletet az MTI beszámolójából:

„Sem Magyarország, sem a politikai vezetői – ideértve engem is – nem akarnak semmilyen vezető szerepet játszani Európában”, van elég munka Magyarországon, de nincs mit tenni, mert a magyarok nem akarják még egyszer átélni, hogy egyik napról a másikra 400 ezer, zömében katonakorú férfi átmasírozzon az országon. Ezért épült kerítés, és ezért fordult szembe a kormány az európai mainstreammel.

…A kormányfő becslése szerint Európai nyugati felén e „soft power”, vagyis a politika körüli világ – például agytrösztök, NGO-k, egyetemek és a média – 85 százalékban baloldali, liberális, és képes összehangoltan cselekedni. Ezért ha egy nyugat-európai azt gondolja, amit egy magyar, és úgy mondja el, mint egy magyar, azt másnap reggel „ez a 85 százalék” kicsi darabokra tépi szét – fogalmazott, megjegyezve: Közép-Európában inkább 50-50 százalék az arány, sőt talán egy kissé inkább keresztény-konzervatív irányba mozdul el. „Ezért én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok. (…) Itt, Közép-Európában túlélem, de Nyugaton nem” – mondta.

 Úgy vélte: dacára annak, hogy szerinte a magyar kormánynak igaza van, olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és neki, talán még sohasem volt. Magyarországnak ezért kulcskérdés – folytatta -, hogy legyen végre egy nagy európai ország, amely azt mondja, amit a magyarok. Várakozása szerint ez Olaszország lehet, éppen azért, mert Olaszország is határország, tengeri határország. „Végesek az energiáink, nekünk kell egy nagy ország, amely végre Nyugat-Európából ugyanazt mondja, amit mi” – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.