Június 21,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Luxuspanel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,920,462 forint, még hiányzik 1,079,538 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Budapest lett a világ leggyorsabban dráguló városa. Ez önmagában egy jó hír is lehetne – hiszen értéknövekedés történt -, azonban a fizetések messze nem követték ezt a brutális, 22%-os emelkedést, ami a fővárosi lakáspiacon történt az elmúlt egy évben. Egyre több Budapesten tanuló diák számára vált szinte elérhetetlenné egy megfizethető albérlet, ezért egyre többen kénytelenek a város peremkerülteibe, esetlegesen agglomerációba költözni. Na de lássuk konkrét számokkal is ezeket a változásokat:

Forrás: OECD

Ugyan a magyarországi fizetések is emelkednek évről-évre, azonban nem 22%-os mértékben. Ezeket az ingatlanokat hamarosan már csak a tehetősek engedhetik meg maguknak, ugyanis az átlagban  közel 1 millió forintos négyzetméter ár (természetesen vételárról beszélünk, de a vételár a bérleti díjat húzza magával) a hazai átlagfizetések mellett lehetetlen helyzetbe sodorja az emberek nagy részét. Nem kell már talán sokat várni arra, hogy luxusnak számítson az, ha valaki egy paneltömb 10. emeletén tud magának lakást vásárolni vagy bérelni, valahol a X. kerületben. A valóságtól teljesen elrugaszkodott árakat talán csak a képviselői fizetések követték, nekik azonban tucatszámra osztogatják az önkormányzati lakásokat – többek között a várnegyedben – ezért számukra huszadrangú kérdés az áremelkedés.

Aki azonban az ingatlanlufi kipukkadásával számolna az elkövetkezendő években, azt sajnos el kell keserítenünk:

A javuló gazdasági teljesítmény és a kedvező kamatszint miatt a közeljövőben nem várható az ingatlanpiac beszakadása, de a lassulásra is még éveket kell várni” – Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.