Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet a kormány gyorsan felejt, az önkormányzatok azonban nem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány ugyan „megfeledkezett” arról, hogy egyeztetés kezdeményezését ígérték az önkormányzati szövetségekkel több, mint egy hónappal ezelőtt, az önkormányzatok vezetői azonban erről nem feledkeztek meg. Itt persze nem kormánypárti kitartottakról beszélünk, hanem azokról az ellenzéki vezetésű önkormányzatokról, melyekkel sorra kibabrál a kormány, noha ez a kifejezés nem takarja hűen azt, amit velük tesznek. Azon felül, hogy egy sor település vezetője azonnali egyeztetésre szólította fel a kormányt, egy 8 pontos ajánlást is tettek, mely pontok közül nyilván egyet sem lesz majd képes a kormány végrehajtani, hiszen akkor kiderülne, mit is műveltek a veszélyhelyzet idején. De lássuk, mik is pontosan ezek a javaslatok, melyeket a legtöbb ellenzéki vezetésű település polgármestere aláírt:

Felhívás Magyarország kormányához

A koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres. A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének és a főpolgármesternek is azt ígérték a kormány ülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel. Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki, mégis statáriális döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések választott vezetői helyett a megyei önkormányzatokhoz utalhatják. Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására: a településeink fejlődését alapvetően meghatározó bevételek feletti rendelkezés jogát a megválasztott települési vezetők helyett a megyei önkormányzati vezetőkhöz telepíti.

Követeljük, hogy a kormány tartsa a szavát, mihamarabb jelölje ki az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés időpontját, és ezen egyeztetés napirendjére kerüljön föl a “különleges gazdasági övezetről” szóló törvényjavaslat módosítása, illetve visszavonása.

A fővárost, megyei jogú városokat is magába foglaló szabad önkormányzatok a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé:

1.    Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!
2.    Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!
3.    A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.
4.    A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.
5.    Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.
6.    Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati – egészségügyi, szociális, gazdasági – cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.

7.    A Kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.
8.    A Kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!
Magyarország önkormányzatai a veszélyhelyzet alatt is bizonyították, hogy a polgárok számíthatnak rájuk. Bizonyították, hogy a közvetlen kapcsolat a helyben élőkkel a leggyorsabb, leghatékonyabb segítség. Tekintse a Kormány stratégiai partnernek az önkormányzatokat! Ennek hiánya veszélyezteti Magyarország lakosságának egészségét és szociális biztonságát. A válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok bevonása nélkül, és kudarcra van ítélve, ha ellenükre történik.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Botka László, Szeged polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Csőzik László, Érd polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes
Tüttő Kata főpolgármester-helyettes
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes
Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes

Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.