Június 13,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kinek a nevében?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 630,068 forint, még hiányzik 2,369,932 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerbiában hónapok óta tiltakozások bénítják meg a fővárost, Belgrádot. A legutóbbi megmozduláson 20-30 ezren gyűltek össze az ország parlamentje előtt, hogy lemondásra szólítsák fel Aleksandar Vucic szerb elnököt. Erre a tiltakozók ultimátuma szerint 6 napja volt, ami ma este jár le. Vucic azonban nem adja be a derekát és a magyar kormányhoz hasonló békemenetet tart ma délután. Oda buszokkal szállítják majd az elnök hithű támogatóit, aki ezzel akarja megmutatni, hogy az ő hívei sokkal többen vannak, mint azok, akik ellenzik elnökségét.

A tervek szerint több mint 100 000 ember lesz jelen a megmozduláson, amely Vucic szerint egy végső választ adhat a lemondatását követelő tüntetőknek, valamint ellenzéki politikusoknak. Ez önmagában azonban idehaza még nem feltétlenül lenne hír, de ha megemlítjük, hogy a magyar kormány képviseletében a szerb békemeneten jelen lesz, sőt fel is szólal Szijjártó Péter külügyminiszter, akkor mindjárt más a helyzet. Mégis mi a büdös francot keres ott a futsal zseni? Ki kérte arra, hogy nyíltan álljon ki egy olyan kormány mellett – vélhetően a magyar nép nevében, ahogy szokta – amelyet tízezrek, ha nem százezrek ítélnek el? Miért szól bele a kormány egy másik ország belügyeibe, mikor pont ők kérik ki heti szinten ezt maguknak?

Több mint százezer szimpatizánst várnak Aleksandar Vucic szerb elnök pénteki belgrádi nagygyűlésére, amelyet a szerb parlament előtt szerveznek meg, a környéket már az éjjel lezárták – közölte a helyi sajtó.

A szerb államfő néhány hónapja kezdett bele a Szerbia jövője elnevezésű országjárásába, amelynek csúcspontja a belgrádi nagygyűlés lesz. A rendezvényeken Aleksandar Vucic rendre a meglátogatott régió fejlesztéséről, illetve az egész országot érintő gondok megoldásáról beszélt. A fővárosban tartandó gyűlés célja emellett az, hogy megmutassa az ellenzéknek, támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vucic lemondását követelők ugyanis december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

Az elnök bejelentette: megmutatja támadóinak, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, követeléseiknek pedig nem tesz eleget, hiszen sokkal többen vannak azok, akik támogatják. Mint mondta: az ő rendezvényén 12-15-ször többen lesznek, mint a legtömegesebb ellenzéki megmozduláson. Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre.

A rendőrség szerint több mint százezer emberre lehet számítani Belgrádban, ezért a nagygyűlésre kijelölt környéket már csütörtök késő este lezárták, pénteken pedig várhatóan több órára megbénul a szerb főváros közlekedése.

A nagygyűlésen Aleksandar Vucic mellett felszólal majd Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének soros, szerb tagja, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezen felül a több órásra tervezett rendezvényen több ismert szerb énekes és együttes is fellép. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.