Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kásler, ne hazudj

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kásler Miklós szerint Magyarországon kedvezőbb a fertőzési(kórházi) arány az uniós országokhoz képest. Ezt a számot, vagyis azt, hogy Magyarországon a kórházban ápolt betegek 4 százaléka, az Unióban pedig 5,5 százaléka kap el valamilyen kórházi fertőzést, én valamiért nem vagyok hajlandó elhinni. Nem azért, mert nem hiszek a statisztikákban, hanem azért, mert a kormány évek óta – akár törvénytelenül is – titkolja a kórházi fertőzések valódi számát. Káslerék vízszűrő berendezéseket adtak át, amelyek a legionella baktérium terjedését hivatottak megakadályozni, ami önmagában egy jó hír.

Azonban a mai napig nem megoldott az, hogy minden kórházban elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő álljon rendelkezésre, mint ahogy a legalapvetőbb eszközök sem mindig elérhetőek egy-egy műtét alkalmával. Elég csak visszagondolni az idei nyárra, amikor is kiderült, hogy kórházak tucatjai nem rendelkeznek megfelelő, vagy semmilyen klímaberendezéssel. Néhol akár még 40 fokban is kénytelenek voltak műtéteket végrehajtani, amit a minisztérium megpróbált megmagyarázni, vagy egyszerűen letagadni. Hogy még a legalapvetőbb és legolcsóbb megoldások is problémát okoznak, azt a következő statisztika mutatja meg pontosan:

Felhasznált kézfertőtlenítőszer (liter/1000 ápolási nap) 2015-17
Infogram

Ezek után azzal hencegni, hogy nálunk jobb a helyzet, mint az unióban, leginkább nevetséges. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a kormány mikor szándékozik kiadni a legfrisebb jelentéseket arról, hogy 2019-ben hányan kaptak el kórházi fertőzést és ezen betegek közül hányan haláloztak el a fertőzés szövődményeinek következtében.

A kórházi fertőzések megelőzése érdekében a legionella baktérium terjedését megakadályozó vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta, a melegvízrendszer mikrobiológiai csíramentesítésére szolgáló szűrőrendszer 2,5 milliárd forintba került a 130 egészségügyi intézményben. Mint mondta, világszerte jelentős problémát okoznak a kórházi fertőzések, bár Magyarországon kedvezőbb a fertőzési arány az uniós országokhoz képest. Míg itthon a kórházban ápolt betegek 4 százaléka, addig az unióban 5,5 százaléka kap el valamilyen fertőzést az intézményekben.

A miniszter elmondta, a leggyakrabban előforduló fertőzés a tüdőgyulladás, a húgyúti fertőzés, a műtéti sebfertőzés és az orvosi eszközök használata során fellépő fertőzések. Hozzátette: a törekvés az, hogy a kórházi fertőzések előfordulását tovább mérsékeljék, ezért a kormány komplex intézkedéseket vezetett be. Ezek között említette a központi elveken nyugvó módszertani levelek elkészítését és eljuttatását a kórházakba, és a tavaly megjelent infekciókontroll-rendeletet.

Kásler Miklós kiemelte, a kórházfejlesztések során is hangsúlyt fektetnek a kórházi fertőzések csökkentésére, amelyre 11,5 milliárd forint állt rendelkezésére negyven kórháznak ahhoz, hogy a kézfertőtlenítés mechanizmusát megújítsák, vagy csökkentsék a levegő szennyezettségét nemcsak a műtőkben és az intenzív osztályokon, hanem a kórház ebből a szempontból érintett más részlegein is. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.