Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha jól látom, most sem a hazaküldött, ellátás nélkül maradt betegekről szól a dolog, csupán a felelősség hárításáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép kedd reggelt, aztán még jobb folytatást kívánok mindenkinek! Azt már tudjuk, hogy aki hűséges a Párthoz, pontosabban annak tulajdonosához, azt óvja a főnöke. Többnyire. Kell is neki, hiszen a beosztottaknak biztosnak kell lenniük abban, hogy akkor is biztonságban és jólétben tengethetik napjaikat, ha valami olyasmit tettek, amiért más országokban nem szokás kitüntetéseket osztogatni. Ott van élő példának Farkas Flórián, aki változatlanul nem a bíróság előtt ücsörög, hanem a parlamentben nyomkodja az utasítás szerinti gombot. Jó fizetésért, az érinthetetlenség biztos tudatában. És persze ott van Kásler Miklós is, akinek Orbán Viktor szerint köszönettel tartozunk nemzetileg, hiszen iszonyatosan nagy tetteket hajtott végre azon túl is, hogy mindannyiunk idős rokonát ő gyógyította meg.

Milyen kár, hogy ez a védőháló itt véget is ér. Kásler Miklós már egyáltalán nem áll ki ilyen vehemenciával azokért az orvosokért, akik az ő utasításának eleget téve küldték haza a betegeket a kórházakból. Kásler először bátran letagadta, hogy ő ilyen utasítást adott, majd azt mondta, a felelősség az orvosoké, mert az orvosi esküjüknek megfelelően dönthettek, kit küldenek haza, és kit tartanak kórházban.

Ez nagyon jó hír. Ugyanis amennyiben azok a betegek, vagy az ő családjaik, akik tartós egészségkárosodást szenvedtek azért, mert nem jutottak megfelelő ellátáshoz, be találják perelni a kórházakat, ott is az orvos fog bíróság elé állni, aki aláírta a zárójelentést, nem Kásler. És most már tudjuk, hogy lehettek a doktor urak bármennyire lojálisak a hatalomhoz, számukra nincsen védelem. Az csak Káslernek jár. Ezért necces felépíteni a jövőt a parancsra tettem hazug biztonságára, mert az pontosan addig nyújt védelmet, ameddig a rangban felette álló menteni nem kezdi a saját bőrét. Ez most még csak az orvosokról szól, de remélem, mindenki más is ért belőle. Azok a végrehajtók, hivatalnokok, egyenruhások is, akik úgy gondolják, ha szó nélkül teljesítik a parancsot, akkor őket nem érheti baj. De bizony érheti. Abban a pillanatban, ahogy borul a bili, a beteget hazaküldő orvos, a közvagyon átjátszásában segédkező hivatalnokok sora, a megfélemlítés céljából kivezényelt rendőr fogja elvinni a balhét. Senki nem fogja megúszni. Végül persze a fejesek sem ússzák meg, de addigra már sokan fogják megbánni, hogy úgy hitték, a parancs kiadója mindenható, a szorgosan engedelmeskedők pedig jegy nélkül jutnak be a Paradicsomba. Ha valamit, ezt a hazug önámítást nyugodtan el lehet engedni. Orbán Viktor és Kásler Miklós éppen most bizonyította be, ki a feláldozható.

Ó, nicsak! A Magyar Orvosi Kamara közzé tett egy kedves kis nyilatkozatot.

A koronavírus az egész világon prioritássá tette az egészségügyet. Megmutatta, hogy nem csak az emberi test, a gazdaság is sebezhető erős egészségügy nélkül. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.      

Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk. (Magyr Orvosi Kamara)

Ja? Hogy várni tetszenek, hogy a döntéshozók vállalják fel a felelősséget? És vissza tetszenek utasítani? Nem kellett volna akkor felháborodni, amikor megkezdődtek a kiürítések? Volt, aki megtette. Kásler ki is rúgta. De aki megtette, az vállalta a felelősséget, és vállalta a következményeket is. A többség nem vállalta, mert csak parancsra cselekedett. Most, hogy aki kiadta a parancsot, az rájuk tolja a következményeket, az már nem fincsi? Komolyan tetszik azt gondolni, hogy nincs meg mindenkinek a maga felelőssége a maga helyén? Komolyan csak akkor van baj, amikor a főnök nem viszi el a balhét? Ha jól látom, most sem a hazaküldött, ellátás nélkül maradt betegekről szól a dolog, csupán a felelősség hárításáról. Javaslom, hogy azok az orvosok, akik egyetlen tiltakozó szó nélkül végrehajtották a parancsot, kezdjenek el tiszteletet is követelni. Az mindig beválik.

Más.

A nyolcaskának sikerült bebizonyítania, hogy nem csak a szerkesztőség tagjainak jelent problémát bizonyos dolgok – ez esetben a Facebook működésének a – megértése, hanem az olvasóiknak is gondot okoz a dolog. És nem csak az idősebb, ezért talán a digitális kihívásoknak nehezebben megfelelő olvasóknak, hanem a fiataloknak is. Már persze amennyiben a Facebook diktatúra címmel megjelent olvasói vélemény valódi, és nem ugyanaz a költő írta, aki rendszeresen közleményeket tesz közzé arról, hogy már megint a szerkesztőségüket üldözi az aljas Zuckerberg és liberálisokból álló hadserege. Ezekről az esetekről mindig kiderül, hogy vagy durván megsértették a Facebook működési szabályzatát nyolcasék, vagy valaki benézett valamit az adminok közül. Na de most egy – állítása szerint – diák fejtette ki, mennyire geci a Facebook, mert ő csak Gurmai Zita futkosásán humorkodott, amit ráadásul az Informátor nevű műsor is megosztott, erre az ifjú humorista profilját letiltotta (gondolom, nem letiltotta, hanem bizonyos időre blokkolta) az aljas Facebook, mégpedig arra hivatkozva, hogy megsértette a közösségi irányelveket. De még ennél is viccesebb az alábbi kijelentés:

A tömeges tiltásokon túl, az oldal folyamatosan agitációs propagandát folytat. Szinte nincs olyan, hogy ne tolnának az arcomba DK-s, Momentumos, esetleg a maradék mérhetetlen párt hirdetését, miközben, nyilván azt is látják, hogy kiket követek. Érdekes, a politikai reklám esetében ezt nem veszik figyelembe.

Az rendben van, hogy az én nagyim (ha élne még szegény) talán nem értené a rendszer működését. De hogy egy diák se tudja, hogy a hirdetés feladója dönti el, kiket céloz a reklámmal, az azért súlyos. A Facebook nem random lövöldözi ezeket a hirdetéseket, hanem annak alapján, amit a hirdető beállított. Ha a politikai hovatartozást nem határozza meg, netán kifejezetten szélsőjobbosokat céloz a hirdető, akkor bizony a háborgó ifjú futóművész is meg fogja kapni a reklámot. Erre több megoldás is létezik egyébként. A legjobb az – és ez maradéktalanul működik is -, ha az ember törli a Facebook profilját. Akkor aztán nem fogják őt cenzúrázni, kitiltani, megbüntetni, sem reklámokkal zaklatni. A másik lehetőség, ha nem nézegeti az ember a hírfolyamot. Ez esetben sem fog keresztül esni egyetlen hirdetésen sem. A harmadik opció: el kell olvasni a működési szabályzatot, tájékozódni kell, akkor nem hord össze ennyi baromságot egy szuszra.

Vágjunk bele a mai napba, hátha csupa jó történik. Ha többet nem is, annyit tudok garantálni, hogy hamarosan megint beszólunk. Addig is kellemes cihelődést!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.