Június 22,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Folyamatosan fejlődik a hazai hírközlés. A kérdés már csak az, milyen irányba?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,920,462 forint, még hiányzik 1,079,538 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karas Mónika, az NMHH elnöke szerint a hírközlés a magyar gazdaság motorja. Hogy ezt hogyan értette, nehéz lenne kitalálni, különösen akkor, amikor a kormány rászállt a hazai sajtóra, annak függetlenségét veszélybe sodorva. A közszolgálati média propagandamédiává vált, amelyet közpénzből fenntartva, saját politikai céljaira használ a Fidesz. A független hírközlés valóban egy borzasztóan fontos feladat, ez azonban a hazai intézmények tucatjainak ma már nem megy és nem is tekintik feladatuknak. A kormány szócsöveivé váltak, szavazók millióinak agyát mossák napról napra. A kormánysajtó nélkül vélhetően ma nem ott tartanánk, ahol, ezért szerepe is meghatározó abban, hogy egy gyakorlatilag teljhatalommal rendelkező kormányfő vezeti ma az országot. Lássunk egy részletet a távközlési világnap alkalmából, a győri Széchenyi István Egyetemen tartott előadásból:

A hírközlés a magyar gazdaság motorja, a hírközlés motorjai pedig azok a szakemberek, akiknek áldozatos munkája folyamatos fejlődést eredményez – emelte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön a győri Széchenyi István Egyetemen tartott távközlési világnapon. 

Karas Monika elmondta, az NMHH fontosnak tartja, hogy a távközlés világnapján ne csak a távközlés fejlődését, hanem azokat is ünnepeljék, akik ezt a szakmát előreviszik. A magyar távközlési szakma képviselői soha nem hátráltak meg a feladatoktól, a kihívásoktól – tette hozzá. – MTI

Lássuk az NMHH utóbbi éveinek igen kiegyensúlyozott döntései közül egy párat:

  • az NMHH közleménye szerint a Ripost Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című cikke a közterületen élőket érintő jogszabály-módosítás hatásaival foglalkozott, de a hajléktalanok összességét nem ábrázolta sematikusan és egyoldalúan, hanem azokat az embereket emelte ki, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket, és éppen a kirekesztésükkel ellentétes üzenetet fogalmazott meg.
  • az M5 csatornán leadott, a homoszexualitás gyógyítását kiveséző műsorról pedig a következőket mondták: (…) bár a széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben, és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem, ezért a Médiatanács nem indít eljárást az ügyben.

De az NMHH a közelmúltban nem szólt egy szót sem akkor, amikor a hazai rádióadókat felvásárolta a kormánymédia, amikor a köztévéből propaganda tévé lett és akkor sem, amikor a TV2 szintén csak a kormánypropaganda szószólójává vált. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a hatóság vezetője – Karas Mónika – kinevezése előtt a Magyar Nemzetnek, a Hír TV-nek, majd pedig Habony Árpádnak is dolgozott, a Dr Karas ügyvédi iroda pedig magának a Fidesz frakciónak is.

Hogy akkor mégis mi ok van az ünneplésre? Talán Karas Mónikát kellene megkérdezni, aki egyébiránt nem hajlandó olyan témákkal kapcsolatban válaszolni, amelyek nem a hatóságok munkáját fényezik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.