Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezt tudják, ezt nyomják. Le a torkunkon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hazudni, tagadni, mellébeszélni, majd mindezt cáfolatnak nevezni. Más nem nagyon jut eszembe arról, amit Varga Mihály közepes képességű könyvelő minisztériumának államháztartásért felelős duplaismeretlen államtitkára előadott az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén. Ahol az MTI szerint cáfolta az önkormányzatok ellehetetlenüléséről szóló állításokat. Vagyis minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindenki más hülye, csak a Fidesz látja az igazságot a rengeteg ellenzéki hazugság tengerében.

Meggyőző konkrétumokat sajnos nem tudtam kiolvasni a Banai Péter Benő által elmondottakból, legfeljebb azt, hogy az állampapír-állományos duma kicsit vérszegény érv bármire ott, ahol az eddigi kormányzati intézkedések (gépjárműadó-elvonás, idegenforgalmi adó eltörlés, parkolási bevételkiesés) és a gazdaság visszaesése miatt idén minden 20. forintja kiesik az önkormányzatoknak. Úgy, hogy ráadásul az önkormányzatok egy részét szolidaritási adóval sújtják, miközben saját bevételeik növelésében alig van mozgásterük, de legalább a járvány miatt már eleve is jelentős többletkiadásuk volt. A részleteket – Budapest kiemelt szívatásáról – ITT lehet tanulmányozni: konkrét adatokkal, színes ábrákkal és grafikonokkal, hogy a gyengébbek és a Banai Péter Benők is megértsék.

Ezek után azzal lesöpörni az ellenzék méltányossági nyugdíjkeret emelésére vonatkozó javaslatát, hogy majd lesz 13. havi nyugdíj egyszer valamikor, a közüzemi szolgáltatások ingyenességének korlátozott mértékű bevezetésére vonatkozót meg azzal, hogy legyen elég a fideszes rezsicsökkentés, akinek meg nem elég, az forduljon a minden oldalról kizsigerelt önkormányzathoz, mert van ott pénz dögivel, a trollkodásnak és a geciségnek megint valami egészen ótvar elegye. Ezt tudják, ezt nyomják. Le a torkunkon.

Az önkormányzati rendszer pénzügyi helyzete stabil, a településeket a gazdasági visszaesés ellenére sem fenyegeti az ellehetetlenülés – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén.

Banai Péter Benőt a bizottság ellenzéki tagjai kérdezték a települések helyzetéről. Válaszában az államtitkár többek között kitért arra, hogy az önkormányzatoknak készpénz- és betétállománya 2019 végén elérte a 800 milliárd forintot, állampapír-állományuk összege 285 milliárd forint. Utóbbin belül a főváros részesedése különösen jelentős, 180 milliárd forint volt az első negyedévben.

A csaknem 3200 önkormányzat szabadon vethet ki települési adókat, de körülbelül csak százan éltek ezzel a lehetőséggel. A válság persze az állami költségvetésen túl hátrányosan érinti a településeket is, de a működésük semmiképp nincs veszélyben – tette hozzá. 

A bizottsági ülésen a DK javasolta az ingyenes védőoltások kiterjesztését, a méltányossági nyugdíj keretének emelését és korlátozott mértékben a közüzemi szolgáltatások ingyenességét. A módosító javaslatokat a bizottság elutasította, és Banai Péter Benő sem tartotta azokat indokoltnak. Véleménye szerint ingyenes védőoltásokban évről évre többen részesülnek, miután a kormány jelentősen bővítette az érintettek körét. A méltányossági nyugdíjkeret emelése helyett a 13. havi nyugdíj visszaállítását tekinti megoldásnak.

A befizetett járulékokra és a ledolgozott évekre alapuló nyugdíjszámítás igazságos, szabályai nem változtak, az utóbbi években nyugdíjba vonulók az egyre növekvő béremelkedés miatt magasabb juttatásra jogosultak – tette hozzá.

A közüzemi szolgáltatások ingyenességét az államtitkár azért utasította el, mert úgy véli, hogy a rezsicsökkentés jelentős kiadásoktól mentesítette a háztartásokat, az alacsony közüzemi díjakat az állam központilag garantálja. Szükség esetén az érintettek továbbra is kérhetnek segítséget az önkormányzatoktól, hiszen a települések rendelkeznek az ehhez szükséges forrásokkal – hangsúlyozta az államtitkár. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.