Június 20,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Érdemes egyáltalán még logikát keresni abban, amit a kormány mond?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Felsőszölnökön beszédet mondott, ahol azt hangoztatta, hogy a nemzetek és nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és keresztényésgünk megőrzését. Hogy egy iskola – ezúttal nem egyházi iskoláról beszélünk – mégis hogyan került összefüggésbe a kereszténységünk megőrzésével, azt nem igazán értem. Lassan már ott tartunk, hogy egy földút vagy egy ivókút átadása is a kereszténységünk megőrzését szolgálja, amellett persze, hogy az ország felemelkedését segíti elő.

Soltész azt is elmondta, hogy bátran beszéljenek a szülők gyermekeikhez szlovénül, bátran vállalják fel közösségükben, aminek születtek, mert ettől gazdagodik Magyarország, Szlovénia és a térség is. Ezt már csak azért sem tudom igazán hova tenni, mert a kormánynak pont az az egyik problémája az országunkba érkező különböző nemzetiségű egyénekkel, hogy nem akarnak megfelelően beilleszkedni: nem tanulják meg a magyar nyelvet, és nem érzik a magyar kultúrát sajátjuknak. Erre ennek pont az ellenkezőjére bíztatja a szlovén közösséget. Persze logikát már elég régóta nehéz találni a kormány kommunikációjában, mindenesetre érdemes lehet feljegyezni Soltész Miklós sorait. 

Soltész: a nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és kereszténységünk megőrzését is

Felsőszölnök, 2019. szeptember 20., péntek (MTI) – A nagy és a kistelepülések, a nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és kereszténységünk megőrzését is – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Vas megyei Felsőszölnökön, a megújult szlovén nemzetiségi iskola átadásán. A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda 84 millió forintból újult meg.

Soltész Miklós azt mondta: felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék, és maguk is „kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek”. Az iskola megújítása egyrészt a faluban élőket, másrészt egy nemzetiség megtartását is szolgálja – emelte ki Soltész Miklós, rámutatva, amikor a szlovén közösség gyermekeit segítjük iskola, templom, közösségi tér felújításával, ezt próbáljuk meg erősíteni.

Az államtitkár a nemzetiség felvállalására biztatva azt mondta: bátran beszéljenek a szülők gyermekeikhez szlovénül, bátran vállalják fel közösségükben, aminek születtek, mert ettől gazdagodik Magyarország, Szlovénia és a térség is.

Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója – aki maga is a felsőszölnöki iskola tanulója volt – fontosnak nevezte, hogy a fiatalok vonzó, kellemes, a kor kihívásainak megfelelő intézményben gyűjthessék az életüket megalapozó minőségi tudást. Hozzátette: a jól működő szlovén nemzetiségi iskola a szlovén nemzetiségi jövő letéteményese.

Ropos Márton, a fenntartó Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: az 1925-ben épült iskolaépület felújítása során megtörtént a régi palatető teljes cseréje mintegy 1500 négyzetméteren, lecserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a világítástechnikát és a pince vízszigetelését is elvégezték. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.