Július 22,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Egy nagykorú társadalomnak joga van a hiteles, valós tájékoztatáshoz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,728,616 forint, még hiányzik 1,271,384 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Dicsértessék az egészségben gazdag vasárnap! Remélem, mindenki jól van, előrehurcolta az órát – vagy nem kellett hurcolni, mert tudta a dolgát -, és átállt az új, mostantól érvényes időszámításra. Így történt, hogy megint kevesebbet aludtam, mint amennyit tudtam volna. Különben minden idők legnagyobb lottónyereményét (6,4 milliárd forint) se én vittem el, de mivel ez senkit nem érdekel, haladjunk. Szeretném kifejezni abbéli reményemet, hogy mindenki hősiesen ellenáll a tavasz kísértésének, nem úgy, mint tisztességes fideszes politikus a közpénznek. Viszont az a jó, hogy állítólag mínuszokkal köszönt be az április, amely itt közelít a kertek alatt, úgyhogy átmenetileg kicsit talán könnyebb lesz elviselni ezt a maradjotthon projektet.

Megígérni nem tudom (nem vagyok politikus, és ez már így is marad), hogy hamarosan vége lesz ennek az állapotnak, mert honnan is tudhatnám, hogy mikor lesz vége. De abban azért egy kicsit bízom, amit Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök úgy fogalmazott meg a minap: kaptunk egy esélyt, hogy egy kicsit jobb emberekké legyünk. Fogalmam sincs, hogy így lesz-e, de hogy nagyon ránk férne, hogy egyesekre különösen nagyon ráférne, az biztos. Például meglátom az alábbi videón hasbeszélő embert, és hatványozottan úgy érzem, hogy már-már elkeserítően rá van szorulva ez a világ arra, hogy jobb hely legyen. Viszont csak akkor lehet jobb hely, ha az emberek lesznek jobbak benne. Egyenként és együttesen is. Pedig az is igaz: ez a mostanig jóval több mint 30 ezer ember halálát követelő alattomos, ismeretlen, de futótűzként pusztító vírus már most is megmutatta, hogy egy válsághelyzet nem csak a legrosszabbat, de a legjobbat is képes kihozni az egyes társadalmakat alkotó egyénekből, és ez nagyon örömteli.

A politika azonban nem kifejezetten egy örömteli dolog akkor sem, ha általában is, de most aztán egészen közvetlenül emberi életek sorsáról van szó. Tegnap reggel sem értettem, és most sem értem őszintén szólva, mi a helyzet valójában ezekkel az uniós forrásokkal, amikből egy fillért nem kaptunk. Vagyis értem, csak fel nem  foghatom. Ez itt a kormányzó párt hivatalos álláspontja:

Tehát a kormányzó párt üzenete szerint (nincsenek ezzel egyedül, Andrej Babis, Orbán-barát cseh miniszterelnök is azt állítja, hogy ő sem kapott semmilyen pluszforrást az EU-tól, rohadjon is meg az EU) ne firtassuk a tényeket, mert az rosszindulatú félretájékoztatásnak minősül. Fogjunk össze, és kész.

Azért ennél egy picit árnyaltabb ez a kép, az ellenzék pedig jelen esetben Ujhelyi István EP-képviselőt jelenti, aki írásos bizonyítékot mutatott be arról, hogy a magyar kormánynak nem kell visszafizetnie az európai strukturális és beruházási alapokból származó előfinanszírozások összegét, ami Magyarország esetében 861 millió euró. Továbbá az is bizonyítható, hogy a Bizottság döntése értelmében ez az összeg kiegészül a 2020-ra vonatkozó előfinanszírozási kerettel is, amely további 607 millió euró. Vagyis más szavakkal: a felszabadított összegről Magyarország még nem küldte el Brüsszelnek a számláit, tehát ezeket a forrásokat igenis át lehet csoportosítani most a koronavírus elleni védekezésre, az Unió erre a lehetőséget megadta. Az más kérdés, hogy a nyilvánosságnak –  amelyet nem szabad rosszindulatúan félretájékoztatni, ugye -, fogalma nincs, mire akarja elkölteni ezt a pénzt a kormány, de az elvtársak politikai múltját és jelenét ismerve, nem oly elrugaszkodott azt feltételezni, hogy a haveri körnek már odaígérték ezeket a pénzeket. Pedig Ujhelyi szerint tizenkét különböző uniós eszköz és program áll rendelkezésre, amelyet a kormány használhatna a védekezésben, például az egészségügyi intézmények fejlesztésére vagy a munkahelyek védelmére.

Szerintem erre kicsit kevés azt mondani, hogy a másik fél hazudik, viszont ebben a helyzetben tökéletesen megteszi. Háborúban állunk, egyelőre még van mindenkinek mit ennie, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kormányon lévőkbe vetett bizalom hasít. Ez azt is jelenti, hogy öt éves viszonylatban mélyponton van a Fidesszel szembeni elégedetlenség, senki nem firtatja – hiszen békeidőben is legfeljebb az ország fele firtatja -, hogy a mindentől megvédési propaganda mögött hogyan állnak a számok. Ez persze nem lesz mindig így, bármennyire is úgy tűnik most, hogy bőven elegendő, hogy a nemzetvezető az egyik kezével elbánik a vírussal, a másikkal pedig az ellenzéket vágja gyomorszájon. Hogy katonákat rendel a különböző cégekhez, kórházparancsnokokat vezényel az egészségügyi intézményekhez, lezárja a határokat, a maga módján korlátozza a kijárást, reggelente pedig mindig Pintér Sándor előtt érkezik az operatív törzs soros üléseire; a hívek már szinte könyörögnek neki, hogy egy kicsit pihenjen is, ne áldozza fel magát ennyire látványosan.

Amiről egyáltalán nem esik szó, az például az, hogy éppen/hamarosan százezrek maradnak munka nélkül a járvány egyenes következményeként, akiknek albérletet kell fizetniük, enni adni a gyerekeiknek, és egyáltalán megpróbálni túlélni. Olyan százezrek, akiknek Matolcsy alufóliasisakos hazugságaival szemben nincsenek sok milliós megtakarításaik, hogy hónapokig képesek legyenek finanszírozni a bevételeik részleges, de inkább teljes kiesését. Hogy ezzel kapcsolatban egyelőre nincsen mondanivalója a haza megmentőjének, a koronavírus  magyarországi megjelenése után több mint három héttel, önmagában is súlyos, de ha ehhez hozzávesszük a fentit, hogy az egyebek mellett a munkahelyek védelmére fordítható uniós támogatásról azt állítja, hogy olyat nem is kapott Magyarország, akkor a helyzet még súlyosabb. Persze ráérünk ezzel akkor foglalkozni, amikor már szó szerint korog a gyomor.

Közben háziorvosok és nem háziorvosok kapják el a koronavírust, ezáltal emberek tízezrei maradnak ellátás nélkül (amúgy az tök jó, hogy az egészségügyi dolgozók ingyenesen utazhatnak), de az országos tisztifőorvos legfontosabb küldetése változatlanul a maszatolás, a fertőzések, halálesetek számával való bűvészkedés. Müller Cecília tegnap tisztelettel felkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé. Erre azért volt elengedhetetlenül nagy szükség, mert egy háziorvos nyilvánosságra hozta, hogy meghalt egy esztergomi koronavírus-fertőzött. Müllet Cecília szerint – aki mindig egészen elképesztően bárgyú életvezetési jótanácsokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, ellenben érdemi kérdésekre a legritkább esetben hajlandó egyenes választ adni – mindenki érje be a kormány hivatalos oldalán közzétett adatokkal, minden más adatszolgáltatás felesleges, sőt olykor káros is lehet. Müller Cecília és az operatív törzs nem hajlandó közölni a fertőzöttek/elhunytak területi eloszlását, de már a nemét és életkorát se nagyon, holott a világ legtöbb országában ezek az adatok nyilvánosak. Ehhez képest Müller szerint ennek semmi értelme, mindenki kussoljon és érje be annyival, hogy már minden megyében van beteg. Ahogy Hadházy Ákos fogalmazott:

Hihetetlen, ijesztő és védhetetlen, ahogyan a kormány titkolja a megbetegedések adatait. A területi adatok (hol, mennyi beteg és halott van) eltitkolásának csak egy ésszerű oka lehetne: ha az összesített adatok hamisak.

Egy nagykorú, felelős társadalomnak joga van a hiteles, valós tájékoztatáshoz, egy nagykorú, felelős társadalmat nem lehetne lerázni azzal, hogy mosson kezet és kussoljon. Egy nagykorú, felelős társadalmat nem lehet elaltatni azzal, hogy az ellenzék hazudik, az ellenzék félretájékoztat, az ellenzék báncsa Szent Orbán Viktort, az ellenzék a magyarok ellen fordult, az ellenzéknek pszichológusra van szüksége vagy baseballütőre (via Bayer). Mivel ezt a társadalmat a Fidesz teljesen kiskorúsította, ha fel is emelné a fejét, jön a propaganda és visszarúgja a homokba tíz éve, végszóként álljon itt Hadházy érvelése azzal kapcsolatban, hogy miért van szükség propaganda hazugságok helyett tájékoztatásra:

Értse mindenki jól: amikor valós tájékoztatásért küzdök, nem a kormány leleplezése a célom, hanem az emberéletek védelme. Minden hirdetésnél és rendeletnél többet ér ugyanis, ha az emberek tisztában vannak a valós helyzettel. Sokan ugyanis csak akkor fognak felelősen viselkedni, ha valóban látják, hogy a vírus MINDENHOVA elérhet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.