Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor végleg reszeltek ennek az országnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Halihó! Máris szombat van, fel ne keljen senki! Lustikázás, pihenés, zizi, ropi, nyalóka. Meg seggenfütyülős kakas. A nap fő híre, hogy Putyin és Trump egy órán át beszélgettek telefonon. Szerintem az lehetett az oka, hogy Putyin nem tud angolul, Trump pedig nem tud oroszul. Jó, csak vicceltem. Trump biztosan tud angolul. Vagyis oroszul. Még nem ébredtem fel teljesen.

Orbán Viktor és Matteo Salvini randija rendkívül nagy sikert aratott Európában. Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, valamint Angela Merkel is elutasították azt a remek ötletet, hogy a néppárt tárgyaljon Salvini pártjával és más, erősen jobboldali, de főleg bevándorlásellenes politikai tömörüléssel. Merkelék nem igazán akarnak szélsőjobbosokkal csacsogni. Jól nézünk ki. Mi lesz így velünk? Mindmeghalunk.

Ráadásul az osztrák kancellárnak mindenféle tervei vannak az Unió megreformálására is. Például:

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a módosítási javaslataiban egyszerre kedvezne a migrációs szigorral szimpatizáló választóknak, egyszerre pedig azon – szintén népszerű – igényt is kielégítené, mely pórázt vetne az uniós pénzt felmarkoló, de az uniós értékekre és az uniós együttműködésre fittyet hányó kormányzatokra. (Index)

És még azt is mondta ő a szájával:

Nem akarjuk az EU-t baloldali, vagy jobboldali tökfejeknek átengedni, mert amire szükség van, az egy erős politikai közép.

Na, szép. Mi lesz, ha Kurz elképzeléseit mások is osztják az EU-ban és sikerül maga mellé állítania a tagországokat? Megérjük, hogy Orbán Viktor hirtelen rájön, hogy ő nem is (szélső)jobbos, hanem a mérsékelt középhez tartozott mindig is tegnap óta?

Még egy érdekes hír az Indexről. Magyarországra érkezett az Unesco örökségvédelmi szakértőcsapata többek között azzal a céllal, hogy meghallgassa a civil szervezeteket. Sajnos erről elfelejtették értesíteni a civil szervezeteket, pontosabban csak a kormányhoz közelállók kaptak rá meghívást. A meghallgatásra jelentkezést lehetővé tevő határidő lejárta előtt egy órával került fel a Miniszterelnökség honlapjára egy közlemény az eseményről, a Fidesz szívéhez nem annyira közeli szervezetek lóhalálában, egymást értesítve próbáltak regisztrálni a meghallgatásra, de választ nem kaptak. Végül sikerült bejutniuk. Korrekt dolog ez. Is.

Közben Magyarországon kitört a technikai forradalom. „A mai naptól a Fidesz honlapján is alá lehet írni Orbán Viktor hétpontos programját a bevándorlás megállítására – jelentette be Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Budapesten.” Ha nem tévedek, azok is nyugodtan aláírhatják, akik már megtették egyéb módon. Sőt, akárhányszor aláírhatják. Nem, mintha bármi következménye lenne a dolognak, eddig is a többségi akaratra hivatkozva tették a jót Orbánék, ezután is így lesz. Akkor is így lenne, ha nyolcan írták volna alá Orbán Viktor akárhány pontját.

Ide pakolom a DK közleményét:

   Május 3-án ünnepeljük a nemzetközi sajtószabadság napját. Ezen a napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, és megjelenik több felmérés és jelentés a média szabadságának helyzetéről. 
     A Demokratikus Koalíció kiáll a sajtó szabadsága mellett. Mi, európai magyarok alapvető emberi jognak tartjuk az újságírói szabadságot és függetlenséget. A magyar sajtószabadság nemzetközi besorolása évről évre rosszabb, 2010 óta minden évben egyre kevésbé beszélhetnek szabadon a hazai média munkásai, a kormánypárt politikusai pedig egyértelműen kijelentették, számukra a sajtó az ellenség. 
     Mi, európai magyarok azonban nem hagyjuk, hogy elhallgattassák a független sajtómunkatársakat, nem hagyjuk, hogy az állami propagandagépezet legyűrje a munkájukat tisztességesen végző újságírókat. 

Molnár Csaba
EP-képviselő, ügyvezető alelnök
DK (MTI-OS)

És a Liberális Pártét:

 A sajtószabadság világnapján „szívből gratulálunk” Kocsis Máténak, aki a minapi beszédével világossá tette: a Fidesz célja az, hogy legyőzzék a szabad magyar sajtót. Kocsis azt is elmondta, a politikára háborúként tekint, amit meg kell nyerni. Ebben a háborúban akarják tönkre tenni a még független magyar sajtót, amit néven is nevezett a Fidesz képviselője. Kocsis többek között az index.hu-t, a 444.hu-t, a hvg.hu-t, a 24.hu-t is ki akarja csinálni.

Sajnos láthatjuk, hogy a Fidesz komolyan beszél: az elmúlt években megszállták többek között az állami médiát, a TV2-t, az Origót, a Figyelőt és a teljes vidéki nyomtatott sajtót. Bedarálták a Népszabadságot, a Heti Választ, több országos rádióállomást és számos egyéb kritikus médiát.

Az illiberális állam a sajtószabadság leépítésével és a véleményszabadság súlyos korlátozásával jár – és ezt a kormánypárti képviselők immár nyíltan, büszkén hirdetik. A Magyar Liberális Párt célja, hogy megállítsa a Fidesz további rombolását. 

          Kiadó: Magyar Liberális Párt (MTI-OS)

Ha ezt ilyen remekül látják a pártok (sajnos nagyon jól látják), akkor remélhetőleg ez nem csak erre az egy napra korlátozódik. Ha sikerül elhallgattatni a kormánytól független sajtót, vagyis annak a maradékát, akkor végleg reszeltek ennek az országnak. Márpedig nagyon erősen haladunk ebbe az irányba. Már nem sok kell ahhoz, hogy csend, rend és fegyelem boruljon az országra. Főleg csend. Jelenleg ott tart a független sajtó (liberális túlsúly) ügye, hogy a kormányközeli (KESMA-hoz tartozó és abbólkimaradó, debizonyítottan fideszes) média a hír- és közéleti szegmens majdnem 78 százalékát fedi le. Ebben még nincsen benne a helyi média – jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő lapokról és portálokról beszélünk -, ha benne lenne, ez a 78 százalékos arány még csúnyábban festene. Ennyit a központi agymosásról.

Közben az Európai Bizottság versenyhatósága vizsgálatot indít a fideszes médiakonglomerátum ügyében. Azt szeretnék tudni, hogy csorog-e állami pénz a KESMA-ba. Ádehogy.

Szombat reggeli napindítónak talán elég lesz ennyi. Hamarosan ismét itt vagyunk és mondjuk a magunkét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.