Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A magyar költségvetés erején felül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,477,250 forint, még hiányzik 1,522,750 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar költségvetés erején felül biztosítja a határok védelméhez szükséges forrásokat

– ezt írta ezen az unalmas szombaton, az MTI szerint országos érdeklődésre számot tartó Facebook-bejegyzésében Varga Mihály közepes képességű könyvelő pénzügyminiszter, akit a főnöke úgy alázott két napja a Budapesti Demográfiai Csúcson előadott – valójában a Fidesz EP-kampányának beröffentését célzó, a liberálisok ellen háborút indító – kampánybeszédében, hogy várja a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad, hogy ki tudja terjeszteni a szja-mentességet a háromgyerekesekre is. Természetesen semmi okunk kételkedni abban, hogy az effajta döntésekben, hogy bármilyen pénzügyeket érintő döntésben Varga Mihály mondja ki az utolsó szót.

Azt nem tudjuk, hogy áll az ellankadással a miniszter úr, azt viszont tudjuk, hogy jelenleg az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek spanyolországi informális tanácskozásán tartózkodik, és onnan posztolgat. Soros posztjában Varga úgy fogalmazott, Magyarországnak egy háborús övezetben és az egyre növekvő migránsválság fő útvonalán kell helytállnia. A miniszter állítása szerint a magyar költségvetés erején felül biztosítja az ország biztonságához és a határok védelméhez szükséges forrásokat: a védelmi kiadások elérik a GDP két százalékát, miközben a határvédelmi kiadások 2015 óta meghaladták a 650 milliárd forintot. Úgyhogy méltányos lenne, ha ebben a rendkívüli helyzetben az uniós szabályok nem tekintenék az ország védelmére fordított kiadásokat a maastrichti hiány részének.

Rohadtul nagy öröm az nekünk, hogy amióta Varga és bandája 2010-ben kormányra kerültek, egymást érik a rendkívüli helyzetek. Tíz éven keresztül úgy volt valamilyen rendkívüli helyzet – általában polgárháborús pszichózisos veszélyhelyzet – Magyarországon, hogy se járvány nem volt, se háború nem volt, sőt, öt éven keresztül még csak migránsok se voltak. Most, amikor a járványtól, a háborútól, de elsősorban a Fidesz tavalyi felelőtlenül bűnös választási kampány-pénzszórásától nem függetlenül a gazdaság térdre rogyott, a költségvetési hiány elszállt a Holdra, és az uniós források se érkeznek, a határvédelemre hivatkozva mártírkodnak és követelik a méltányosságot.

Nekem meg az jut eszembe, ha már így szóba került, hogy mi történik a magyar költségvetés erején felül, hogy mi lenne, ha mondjuk a magyar költségvetés végre erején felül biztosítaná a pedagógusok béremelését? Vagy mi lenne, ha erőn felül támogatná a beteg hozzátartozójukat otthon ápoló, kegyetlenül kemény munkát végzőket? Vagy azoknak a legszegényebbeknek a célzott, értelmes támogatását, akiknek döntő szerepük van abban, hogy a magyar háztartások vagyoni helyzete az EU végén kullog?

Mi lenne Varga Mihállyal, ha lassan 14 év sufni- és propagandaközgazdászkodás után rácsapna az asztalra és azt mondaná, hogy egy ilyen gazdasági helyzetben most már tényleg itt lenne az ideje annak, hogy a korrupció és a hatalommegtartás alapú költségvetési szemléletet felváltsa a közjó szolgálatának költségvetési szemlélete? Vajon mi lenne vele?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.