Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már megint tartalékot találtunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az M1 stúdiójába ismételten besétált egy szakértő, aki elmondta, még sok a tartalék az idősek foglalkoztatásában. A fiatalok nagy része – ha tehette – elhagyta az országot, a kormány pedig gondba került, hiszen egyre kevesebben vannak, akik éhbérért elvállalják a droid munkákat. Ugyan valóban létesítettek több százezer munkahelyet országyszerte – elsősorban a nagyvárosokoban és azok környékén -, azonban ezek igen nagy százaléka gyári munka, ahova nem feltétlenül az időskorúakat kellene keresni.

Azon is el kellene gondolkodni, hogy az 55-64 évesek valóban nem akarnak dolgozni, vagy pedig a munkáltató inkább a fiatalabb dolgozókat keresi? Esetleg azt is meg kellene vizsgálni, hogy ezek az emberek milyen egészségügyi állapotban vannak, mert hogy nem segített rajtuk a ledolgozott több évtized, az egészen bizonyos, az pedig, hogy a megfelelő orvosi ellátás sem biztosított mindenhol pedig csak hab a tortán. Nem az idősebb korúakat kellene feltétlenül visszavezetni a munka világába, hanem a bérek megemelésével elérni, hogy az országot elhagyó, vagy elhagyni akaró fiatalok meggondolják magukat. Mert azok közé a körülmények közé, amelyek ma Magyarországon tapasztalhatóak szinte biztosan nem fognak hazatérni egy olyan közegből, amely megbecsüli az elvégzett munkájukat.

Az 55-64 éves korosztály foglalkoztatásában még sok tartalék van, őket képzésekkel, továbbképzésekkel lehetne jobban bevonni a munkaerőpiacra – mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatai szerint ebben a korcsoportban 57 százalék a foglalkoztatottság, Csath Magdolna szerint azonban a továbbképzésekkel növelni lehetne a foglalkoztatottsági mutatót, mivel ebből a korosztályból mindössze 2,6 százalék vett részt képzéseken.

Az új szakképzési rendszerrel kapcsolatban kifejtette, nem csak arra van szükség, amely a jelen igényeit fedi le, a jövőre is gondolni kell. Rámutatott: az alacsonyabb hozzáadott értékű munkát végzők feladatait előbb-utóbb robotok váltják ki, az érintetteket pedig fel kell készíteni a változásra, át kell őket képezni. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.