Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szijjártó: A siker kulcsa az ország újraiparosítása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság kicsi, de rendkívül nyitott. Nyitott a NER vállalkozói és a külföldi befektetők előtt, noha ezt persze a külügyminiszter nem tette hozzá. Szerinte több hazai vállalat vált naggyá és stabil beszállítójává a legnagyobb multiknak, ami mindenképpen óriási siker. Az mondjuk tény, hogy Európában kevés más olyan ország van, amely ennyi multinacionális vállalat összeszerelő üzemének adna otthont, ráadásul ilyen jó feltételek mellett.

A külügyminiszter azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy véleménye szerint a siker kulcsa az ország újraiparosítása. Tehát ismét a vas és acél országa kívánunk lenni? Előre a lenini úton, kedves barátaim!

A magyar gazdaság kicsi, de rendkívül nyitott, ezért a nemzetközi nagyvállalatok nagy szerepet játszanak teljesítményének alakításában, ugyanakkor a lelkét mégis a magyar cégek adják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kovács Kft. pénteki gyáravató ünnepségén, Mezőkövesden.

Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy több hazai vállalat vált naggyá és stabil beszállítójává a legnagyobb multinacionális társaságoknak. Ezek a magyar családi vállalkozások kiállták az idő és a verseny próbáját, mennyiségben és minőségben egyaránt folyamatosan világszínvonalat nyújtanak – közölte, megjegyezve: teljesítményük és folyamatos fejlődésük a legbiztosabb alapja annak, hogy a magyar gazdaság a következő években is fenntartsa jelenlegi bővülési ütemét, és mindig legalább 2 százalékkal meghaladja az uniós gazdaság átlagos növekedését.

Nagy lépés ezen az úton a Kovács Kft. 9,5 milliárd forintos beruházással felépült és legalább 60 további munkahelyet teremtő új kovácsoló üzeme, amelyhez a kormány 1,1 milliárd forintos támogatást nyújt – közölte a miniszter. A fejlesztés a gazdaság dimenzióváltása szempontjából is jelentős, hiszen a cég a legmodernebb svájci kovácsológépet állítja üzembe, amelyből egész Európában 5-6 darab működik és Közép-, illetve Kelet-Európában egyedülálló lesz. Az új technológia az eddigi 2 millióról 25 millió egységre emeli a társaság gyártókapacitását – tette hozzá.

Elismerését fejezte ki a társaság tulajdonosainak azért is, hogy a kft. meghatározó szerepet tölt be a helyi szakképzésben.Szijjártó Péter a magyar gazdaság teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, míg 2010-ben „az európai szégyenpadon ült”, ma már 5 százalék feletti teljesítménnyel a leggyorsabban növekvő címért van versenyben.

Eközben 12 százalékos munkanélküliségről indulva  eljutottunk a teljes foglalkoztatás állapotáig – mondta. Emlékeztetett: 5 éve folyamatosan dőlnek meg az export- és beruházási rekordok. A siker kulcsa az ország újraiparosítása – jelentette ki, rámutatva, hogy az ipar tradícióira és az emberek szorgalmára, hozzáértésére alapozva 800 ezer munkahelyet teremtő gazdaságpolitika valósult meg.

Az ipari 2018-ban 32 ezer milliárd forint termelési értéket állított elő, ami másfélszerese a 2010-es nek – mondta. Az év első 7 hónapjában a tavalyinál 8 százalékkal magasabban, 20 ezer milliárd forinton állt ez a mutató, amely megközelíti 2010 egész éves teljesítményét – közölte. A miniszter szerint ebben a fejlődésben a vezető szerep a 176 ezer embert foglalkoztató autóiparé. Az itt megtermelt áru a legdurvább versenyhelyzetben is versenyképes, eladható és megfelelő minőségű – mondta. 

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a visszaesésről szóló világgazdasági előrejelzéseket megcáfolva Magyarországon januártól július végéig 13 százalékkal bővült az autóipar teljesítménye, amely év végére – eddig példátlan módon – várhatóan meghaladja majd a 9 ezer milliárd forintot. Fekete Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kovács Kft. 470 dolgozónak ad munkát, a település egyik legjelentősebb vállalkozása. Örömét fejezte ki, hogy a helyi társaságok egymás után jelentenek be új fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan nőnek a város iparűzésiadó-bevételei. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.