Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Győzött a jogállam: ismét elrendelték Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy azt a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta, hétfő délután három óra után a Szegedi Járásbíróság ismét elrendelte Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. Az előzményeket most kivételesen nem ismételnénk meg és persze attól is óvakodunk, hogy bírósági döntéseket kommentáljunk.

Elégedjünk meg annyival, amit nem a közpénzmédiából tudunk: Czeglédyt egészen pontosan 30 napra helyezték előzetes letartóztatásba, a tárgyalást követő elvezetése előtt pedig nem nyilatkozhatott a médiának. A 30 napos előzetesbe helyezés azt jelenti, hogy a politikus számára ez a választási kampány nagyjából ennyi volt. Pedig csütörtök este még úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy a Szombathelyen szerinte igen nagy ellenszenvnek örvendő Hende Csaba kihívója legyen. Ezek után már aligha lesz.

Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Az MTI nem siette el a vonatkozó hír – Czeglédy Csaba ismét előzetes letartóztatásba került – közreadását, a fenti fotó képaláírással együtt 16 óra 12 perckor került fel a hírfolyamba, majdnem párhuzamosan Kósa Lajos fűt-fát ígérgetésével – miszerint 80-90 milliárdos fejlesztés valósul meg 2022-ig Szombathelyen és környékén. A lényeg tehát az, amit eddig is tudtunk:

A vádhatóság szerint a képviselőjelöltként szerzett mentelmi jog, amely időlegesen az eljárás akadályát képezte (…) nem eredményezett változást azokban a körülményekben, amelyek az előzetes letartóztatást indokolják, továbbra is fennáll a több mint hatmilliárdos bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja, valamint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, illetve a bűnismétlés veszélye is (hvg.hu).

Mindeközben a kormány oldalára éppen pont ma fél 1 után felkerült a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye. Nyilván semmi összefüggés nincs Czeglédy félreállításával, csak biztos eddig nem volt idejük posztolni a nagyszerű hírt:

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghosszabbítja a Czeglédy-ügyben károsult diákok és nyugdíjasok kárrendezési kérelmének benyújtási határidejét. A károsultak június végéig kérhetik a kárrendezést.

Mint ismert, a kormány tavaly év végén – az Országgyűlés kérésének megfelelően – megalkotta a Czeglédy-ügy kárrendezéséhez szükséges jogszabályt és vállalta a baloldal korrupciós botrányban keletkezett kár rendezését. Czeglédy Csaba (az MSZP, a DK, az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője) és bűnszervezete a gyanú szerint több mint 6 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést, valamint több száz diákot és nyugdíjasokat is megkárosítottak azzal, hogy nem fizették ki fizetésüket.

A kormány célja, hogy a károsultak a lehető leggyorsabban megkapják a pénzt, amiért megdolgoztak, ezért a kárrendezéshez szükséges összeget megelőlegezi, de azt később a felelősökön érvényesíteni kívánja. Az állami kárrendezés igénylésének menete nem változott, a megkárosított diákok és nyugdíjasok a kérelmüket a lakóhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál nyújthatják be. A jogosultságról a kormányhivatal dönt, a megállapított összeget pedig a Magyar Államkincstár fizeti ki a döntés kézhezvételét követő 15 napon belül.

A Rogánék közleményéhez hasonló tartalmú híresztelések miatt a propagandamédia már számtalan pert elveszített Czeglédyvel szemben, ez a HELYREIGAZÍTÁS például akkor is sok mindent elmond erről az ügyről, ha bírósági döntéseket nem szívesen kommentálunk.

Szép ez úgy, ahogy van.

Frissítés  – MTI (17:10)

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn harminc napra elrendelte Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc elmondta, hogy a bíróság osztotta az ügyészi álláspontot, amely szerint a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A bíróság megállapította azt is, hogy jogszerűen vették őrizetbe a gyanúsítottat pénteken – közölte a csoportvezető ügyész.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje a döntés után újságíróknak elmondta, fellebbeznek a nyomozási bíró döntése ellen. A védő álláspontja szerint Czeglédy Csaba mentelmi jogát egy újabb bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja ügyében nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, mivel azzal addig meg sem gyanúsították ügyfelét.

Czeglédy Csaba a tárgyalóteremből kijövet azt mondta, a „jogállamiság megcsúfolása, ami történt”.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.