Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor egy törpepárt felháborodik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Önérzetes a KDNP, amely levelet küldött Donald Tusknak amiatt, mert az Európai Néppárt elnökeként azt mondta egy találkozón, hogy szívesen látná MZP-t a Néppártban. A KDNP az a törpepárt, amelynek támogatottsága nem mérhető és szerintem a Néppárton belül sem nagyon tudják, hogy kik is ők, de mégis fel vannak háborodva, hiszen mivel a Fidesz már nincs ott – épp szélsőjobboldali politikusokkal tárgyal Orbán arról, hogy létrehozzanak egy EP-pártcsaládot -, valakinek csak ki kell mondania, hogy a baloldal nemzetáruló és egyébként is MZP akkor sem konzervatív, jobboldali politikus, ha ezt állítja. Ezt a KDNP nyilvánvalóan tudja, hiszen ha az alapján nézzük meg, hogy mit is jelent a jobboldaliság, ahogy ők viselkednek, akkor ahhoz képest MZP valóban nem az. Ő ugyanis nem gyűlöl mindenkit, nem uszít és hergel, sőt, a melegeket sem ítéli el. Milyen jobboldali már az, aki nem gyűlöl mindenkit, aki másként gondolkodik, mint ő?

Ez az ellenzék és annak jelöltje folyamatosan gyalázza az EPP egyik legrégebbi kelet-közép-európai tagpártját.

Donald Tusk egy olyan emberrel tárgyalt, aki nem rendelkezik saját párttal, csak egy politikai platform jelöltje. Ennek a platformnak tagja az a Jobbik, amely még röviddel ezelőtt is nyíltan antiszemita, szélsőjobboldali pártként lépett fel Magyarországon, és a párt EP-képviselője – aki ma is tagja az Európai Parlamentnek – néhány évvel ezelőtt a zsidó képviselők listázását kérte a magyar Országgyűlésben.

Olyan ez, mintha egy óvodás panaszkodna az óvónéninek valami teljesen bagatell marhaság miatt. Komoly gondok vannak, ha a KDNP magát jelentősnek tekinti, hiszen Európában fogalma nincs az embereknek arról, hogy kik is ők. De még Magyarországon is elmondható az, hogy a megkérdezettek zöme nem tudna felsorolni talán egyetlen KDNP-s politikust sem. De a vicces mégis az az egészben, hogy a KDNP úgy gondolja, az ő panaszuk bármit is számít a Néppártnak, mintha megmondhatnák, hogy Tusk kivel találkozzon, és kinek mit mondjon. Ennek az aprópártnak semmiféle politikai ereje sincs, és soha nem is volt, ezért a közleményük is teljességgel értelmezhetetlen.

A KDNP-nek az égvilágon semmi köze sincs ahhoz, hogy Tusk kivel találkozik, mint ahogy ahhoz sem, hogy mit nyilatkozik MZP ről. Mi lesz ha esetleg valóban csatlakozik egy később megalakítandó párttal MZP a Néppárthoz? Kilépéssel fog fenyegetőzni a törpepárt? A Fideszt is lényegében kivágták a Néppártból, miért lenne ez másként a kereszténydemokratákkal? Az is érthetetlen, hogy egyáltalán mit keresnek még ott, mivel a Fidesz és a KDNP lényegében egyetlen egy párt, azonos ideológiával. Már régen ki kellett volna rakni őket is abból a Néppártból, amely elviekben egy jobboldali, konzervatív pártcsalád. De valamiért meghagyták őket, ami lehetett akár egy megegyezés része is, noha nem látom, hogy a Fidesz hogyan nyert azzal, hogy a KDNP a Néppártban maradt.

Az ilyen komolyanvehetetlen közlemények semmire sem jók, maximum arra, hogy az ember egy jót nevessen rajtuk. Vélhetően Tusk is azt kérdezte meg először, hogy kik is ezek? MZP-ről pontosan tudja, hogy kicsoda és az is jól látható, hogy több európai politikus is várja már, hogy az Orbán-rendszer eltűnjön, és végre valódi politikai partnerei lehessenek Magyarországnak. Elég az uniónak, hogy Lengyelország havi szinten megy szembe az európai értékekkel, nincs szüksége arra, hogy Magyarország is ugyanezt tegye. Márpedig jövőre megvan a lehetősége annak, hogy a lengyel-magyar barátság szakad, és magukra maradnak a „testvéreink”. Mégis csak könnyebb lesz egy kormány ellen fellépni, ha az megsérti az uniós jogokat, mint két egyformán gondolkodó kormány ellen, akik egymást segítik, ha bármiféle szankciót helyeznének kilátásba velük szemben.

Tusk nyíltan felvállalta Orbánnal szembeni ellenszenvét, így nem túl meglepő, hogy odaállt MZP mellé és támogatásáról biztosította. Orbánék évekig okoztak súlyos problémákat a Néppártnak, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni, viszont nyilvánvalóan hiányoznak a képviselők, hiszen egy EP-pártcsoport erejét a benne lévő pártok képviselői jelentik. Orbán viszont túl nagy problémát okozott a pártjával ezért igen hosszas mérlegelés után arról döntöttek, hogy inkább veszítenek az erejükből, de nem viselik el tovább a Fideszt a pártcsaládban. De ha MZP valóban jobboldalinak bizonyul, akkor a Néppárt nagyot nyerhet velük, amire nyilvánvalóan szüksége van a pártcsaládnak. Idővel ki fog derülni, hogy mi a helyzet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.